Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2007

Άλλο ένα τούβλο στον τοίχο... ..ΠΑΙΔΕΙΑ.

Posted on 4:48 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

O Τσόμσκι για τα ΑΕΙ

" Από συζήτηση του Νόαμ Τσόμσκι(στις 25/5/2006) με τους φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης στο Ηράκλειο, που κάνουν κατάληψη της σχολής τους διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες «εμπορευματοποίησης» της παιδείας που, όπως πιστεύουν, συνεπάγεται η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. ( Ελευθεροτυπία)

Η συζήτηση αναπόφευκτα έφτασε και στο θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα, δηλαδή τη στενότερη σύνδεση της παιδείας με την οικονομία. Στο σημείο αυτό αναμφίβολα πολλοί φοιτητές θα δοκίμασαν έκπληξη ακούγοντας τον Τσόμσκι να αναπολεί την περίοδο που η ανώτατη παιδεία των ΗΠΑ, χρηματοδοτείτο από το Πεντάγωνο.

«Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε, «η πανεπιστημιακή έρευνα και οι επιστήμες εχρηματοδοτούντο από το Πεντάγωνο. Ολα, η βάση της νέας οικονομίας -το Ιντερνετ, οι υπολογιστές, η βιοτεχνολογία- δημιουργήθηκαν από το Πεντάγωνο. Ηταν ίσως η καλύτερη περίοδος για τα πανεπιστήμια. Υπήρχαν τα λεφτά και κανείς δεν ενδιαφερόταν να ρωτήσει τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Υπήρχε απόλυτη διαφάνεια. Αν η έρευνα απέδιδε κάτι το ενδιαφέρον, το έδιναν στον ιδωτικό τομέα, ο οποίος το εκμεταλλευόταν».

Ομως τα τελευταία έτη αυτή η ιδανική κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς τα πανεπιστήμια συνδέονται ολοένα και πιο στενά με τις επιχειρήσεις. Τώρα στο όνομα της μείωσης του κόστους αρχίζουν οι έλεγχοι και οι περιορισμοί που ασφαλώς δεν συμβάλλουν στην ελευθερία και τη δημιουργικότητα που χρειάζεται το επιστημονικό περιβάλλον για να ανθίσει. Επίσης εισάγονται απαράδεκτες πρακτικές, όπως της χρησιμοποίησης των μεταπτυχιακών φοιτητών για να διδάσκουν στη θέση των καθηγητών.

Οταν οι φοιτητές τελειώνουν το πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο χρέος με αποτέλεσμα, «το μόνο που σκέφτονται είναι να βρουν μια δουλειά για να ξεπληρώσουν το χρέος και όχι ασφαλώς να γίνουν ενεργοί πολίτες.."

11 Response to "Άλλο ένα τούβλο στον τοίχο... ..ΠΑΙΔΕΙΑ."

.
gravatar
Zaphod Says....

O Τσόμσκι έχει το "καταραμένο" χάρισμα να έχει (σχεδόν) πάντα δίκιο!

.
gravatar
Σπίθας Says....

@zapxod
Τα καλά της Αμερικής, δεν ζήτησες;
Ο "πλουσιώτερος' σε όγκο και ποιότητα γλωσσολόγος, στον κόσμο (εν ζωή).
Κορυφαίος(:) πολιτικός στοχαστής, νομίζω;

.
gravatar
Σπίθας Says....

Η "βιομηχανία" των δημοσίων σχέσεων και της προπαγάνδας ξεκίνησε απο τους Βρετανούς στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο (Επιτροπή Δημόσιας ενημέρωσης) επί Γούντροου Ουίλσον.
Προπαγάνδα για να πείσει τους Αμερικανούς διανοούμενους (πέτυχε), ώστε να μπει στον πόλεμο η Αμερική. Σσο Ηνωμένο Βασίλειο στην αρχή και μετά ακολούθησε και η Αμερική.
("Δύο ώρες διαύγειας" Ν.Τσόμσκι)

.
gravatar
_ST_ Says....

Μπράβο σπίθα που έκλεισες και τους Πινκ Φλούντ για συναυλία!!!!!

Παντως επί του θέματος πιστεύω το θέμα με την διασύνδεση πανεπιστημιακών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις αλλά και πολιτικά λόμπι έχει ξεφύγει εντελώς στις ΗΠΑ. Έχει τύχει να πέσουν στα χέρια μου μελέτες σχεδόν προβοκατορικές που με εξοργίζουν αλλά όταν φτάνω στα ψιλά γράμματα που λεν πως χρηματοδοτήθηκαν χαμογελάω..

.
gravatar
Σπίθας Says....

@st
Πολλά επι του θέματος (κονδυλίων, υπηρεσιων, κυβερνήσεων και διασυνδέσεις με συμφέροντα) αναφέρεται, ο Νόαμ Τσόμσκι, στο βιβλίο του "Βιομηχανία Κατασκευής Υπηκόων" με συγκεκριμένα ονόματα γερουσιαστών, εφημερίδων, αποφάσεις του
Διεθνούς δικαστηρίου, κυβερνητικές αποφάσεις σε θέματα 'οπως ;
Παλαιστίνη, Λίβανο, Ονδούρα, Νικαράγουα και το ρόλο των οργάνων προπαγάνδας Εφημερίδων "Τimes',"Economist", "New York Times" , που εξυπερετούν κυβερνήσεις και συμφέροντα καρτέλ.

.
gravatar
takis Says....

Εγω πάντως τον Τσόμσκι τον διαβάζω με ερωτηματικά.
Τι σημαίνει πχ. αυτό για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές , οτι δηλ. το μόνο που σκέπτονται είναι να βρούν μιά δουλειά? και γιατί αυτό τους εμποδίζει να γίνουν ενεργοί πολίτες ??

Επίσης με ερωτηματικό βλέπω τον αφορισμό οτι όλα τα μεγάλα έντυπα ,economist, New york times , Time κλπ είναι όργανα κυβερνήσεων και καρτέλ.
Η πρακτική αυτών των εντύπων διαχρονικά δεν συνηγορεί πολύ σε αυτό.

Το γιατί επίσης η έρευνα στις ΗΠΑ συνεχίζει να είναι κατά πολύ μπροστά απο ΕΕ (και μετά το σταμάτημα(?) της χρηματοδότησης απο Πεντάγωνο )δεν απαντιέται ικανοποιητικά .
Ουτε είμαι σίγουρος οτι δεν υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην έρευνα στα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ..το αντίθετο θα έλεγα (απόσο ξέρω..)

Το θέμα παιδείας δεν ειναι απλό για να λυθεί με αφορισμούς.

.
gravatar
synas Says....

Δεν ξέρω τι λέει ο Τσόμσκι για την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία, πάντως επειδή το πεδίο μου είναι η γλωσσολογία, τον έχω ΘΕΟ!

.
gravatar
Σπίθας Says....

@synas
Μιλώντας, μεταξύ γλωσσολόγων συναδέλφων του, τόνισε ότι: η γλώσσα έχει δύο δομές την "βαθιά" και την "επιφανειακή".
Η κριτική του θέση στα πολιτικά γεγονότα έχει σαν στόχο, κατά λεγομένα του, να αποδείξει την "κακοποίηση" της γλώσσας και την υποκριτική χρησιμοποιησή της απο τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ.
Τα πολιτικά του βιβλία , παραθέτουν στοιχεία και γεγονότα, ώστε, να μην κατηγορηθεί, ότι, αερολογεί και αφορίζει όταν στοχάζεται πολιτικά.
Δηλώνει "απλός ενεργός πολίτης" και λέει
"δεν είμαι αγωνιστής, απλά συμμετέχω"
(σελίδα 214 "Δύο ώρες διαύγεια").
Αυτονόητα όποιος δεν είναι υποκριτής και βλέπει και "αφουγκράζεται", αντιλαμβάνεται οτι μιλάει την "βαθιά" γλώσσα και όχι την "επιφανειακή".
Τουλάχιστον, δεν είναι υποκριτής, αυτό μας υποδεικνύει, με την συμπεριφορά του.
Την πολιτική την "χρησιμοποιεί" σαν κοινωνικό του χρέος και σαν αποδεικτικό στοιχείο "συνέπειας" απέναντι στο αντικείμενό του, την γλώσσα.
Σαν "θεό" τον έχουν, όσοι βαρέθηκαν την "ξύλινη" και υποκριτική γλωσσολογία.
(μεταξύ αυτών και εγώ, τολμώ να πώ).
Ευχαριστώ για το "σχόλιο", μούδωσες την αφορμή να μιλήσω "βαθιά" και όχι "επιφανειακά", όπως αυτός λέει.
υ.γ. και πάλι χρόνια σου πολλά και καλά!

.
gravatar
Σπίθας Says....

@synas
Η synαίσθηση, είναι η αιτία, που μας κάνει να γράφουμε, και να μιλάμε, έτσι, βάζοντας πινελιές χρώματος στην ζωή μας.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Αναδημοσ. από "ΤΑ ΝΕΑonline" αντί σχολίου μου.

"Τo1995, η αμερικανική Γερουσία, με ψήφους 99 έναντι μόνον μίας, ψήφισε υπέρ της απόσυρσης ενός εγχειριδίου Ιστορίας. Ήταν το τέλος ενός «πολιτιστικού πολέμου» που είχε διαρκέσει 18 μήνες
Γνώμη
Το παρελθόν και το μέλλον
Του ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ
"Στις 18 Ιανουαρίου 1995, η αμερικανική Γερουσία, με ψήφους 99 έναντι μόνο μίας, ψήφισε υπέρ της απόσυρσης ενός εγχειριδίου Ιστορίας. Ήταν ένα γενικό κείμενο οδηγιών και κανόνων για τη διδασκαλία της Ιστορίας στα αμερικανικά σχολεία, με τίτλο «Νational Standards for Ηistory». Η ψήφος των γερουσιαστών σήμανε το τέλος ενός «πολιτιστικού πολέμου» που είχε διαρκέσει 18 μήνες.
Το εγχειρίδιο είχε συνταχθεί από μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, με στόχο να εισαγάγει τη διδασκαλία της Ιστορίας όχι ως τελειωμένη, παραδομένη αλήθεια, αλλά ως ανοιχτό πεδίο κριτικής σκέψης,"
.......................................
"Μα προτού τυπωθεί το βιβλίο, ένα άρθρο στη «Wall Street Journal», με την υπογραφή της κ. Λιν Τσέινι, συζύγου του μετέπειτα (και ώς σήμερα) θηριώδους αντιπροέδρου των ΗΠΑ, κήρυττε τον μέχρις εσχάτων πόλεμο εναντίον του."
........................................
"Το βιβλίο διασύρθηκε, λέξεις και φράσεις αποσπάστηκαν, διάφοροι «συνωστισμοί» χρησιμοποιήθηκαν για να το ισοπεδώσουν και τελικά, όταν οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν την πλειοψηφία του Κογκρέσου, το εγχειρίδιο καταδικάστηκε ως αντιπατριωτικό."
......................................
"Μέσω των πολέμων αυτών κατέκτησε την ηγεμονία στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρώτα, στην αμερικανική κοινωνία κατόπιν."
........................................
"Το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ, έτσι και στην Αμερική οι Δημοκρατικοί προτίμησαν να μείνουν αμέτοχοι στους «πολιτιστικούς πολέμους» για να μην εισπράξουν τη δυσαρέσκεια μιας όλο και συντηρητικότερης μεσαίας τάξης."
.........................................
"Κι ότι, όπως έγραψε πρόσφατα ένας σχολιαστής, ανάμεσα στην καταδίκη ενός σχολικού εγχειριδίου και τη συναίνεση στην εισβολή στο Ιράκ περνά μια αόρατη μα υπαρκτή κόκκινη γραμμή.."
........................................
"Το πολιτικό αποτέλεσμα μιας σειράς από ήττες στους «πολιτιστικούς πολέμους» της περασμένης δεκαετίας είναι ήδη ορατό. Στα θύματα του στρατοπέδου των ηττημένων δεν συγκαταλέγονται μόνον η κ. Ρεπούση ή ο κ. Παπανδρέου, αλλά και η κ. Γιαννάκου και ολόκληρη η φιλελεύθερη, μη χριστοδουλική πτέρυγα της Ν.Δ. Το είχε προβλέψει ο Όργουελ στο περίφημο «1984»: Οι διαμάχες περί την Ιστορία είναι πάντα μάχες για την εξουσία. Γιατί «όποιος ελέγχει το παρελθόν ελέγχει το μέλλον, και το παρελθόν το ελέγχει όποιος ελέγχει το παρόν»."
(Π. ΤΣΙΜΑΣ στις 29/9/07).

.
gravatar
Zaphod Says....

@σπιθας: Σαφως και ο Τσόμσκι ανήκει στα (πολύ) καλά της Αμερικής!

Το αστειο είναι πως το ίδιο σύστημα που κατακρίνει τον στηρίζει. Δηλ ενώ σε μια χώρα σαν την Ελλάδα θα είχε ξηλωθεί προ πολλου, στο Αμέρικα και στο ΜΙΤ συγκεκριμένα, επειδή οι δαπάνες του ινστιτούτου κατά κύριο λόγο καλύπτονται από ιδιώτες, το ΜΙΤ έχει τον καλύτερο καθηγητή γλωσσολογίας παρόλο που το "βαθύ" κράτος ΔΕΝ τον θέλει!