Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2007

Άλλο ένα τούβλο στον τοίχο... ..ΠΑΙΔΕΙΑ.

Posted on Σεπτεμβρίου 28, 2007 by ΣΠΙΘΑΣ

O Τσόμσκι για τα ΑΕΙ

" Από συζήτηση του Νόαμ Τσόμσκι(στις 25/5/2006) με τους φοιτητές του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κρήτης στο Ηράκλειο, που κάνουν κατάληψη της σχολής τους διαμαρτυρόμενοι για τις προσπάθειες «εμπορευματοποίησης» της παιδείας που, όπως πιστεύουν, συνεπάγεται η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. ( Ελευθεροτυπία)

Η συζήτηση αναπόφευκτα έφτασε και στο θέμα που απασχολεί μια μεγάλη μερίδα, δηλαδή τη στενότερη σύνδεση της παιδείας με την οικονομία. Στο σημείο αυτό αναμφίβολα πολλοί φοιτητές θα δοκίμασαν έκπληξη ακούγοντας τον Τσόμσκι να αναπολεί την περίοδο που η ανώτατη παιδεία των ΗΠΑ, χρηματοδοτείτο από το Πεντάγωνο.

«Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε, «η πανεπιστημιακή έρευνα και οι επιστήμες εχρηματοδοτούντο από το Πεντάγωνο. Ολα, η βάση της νέας οικονομίας -το Ιντερνετ, οι υπολογιστές, η βιοτεχνολογία- δημιουργήθηκαν από το Πεντάγωνο. Ηταν ίσως η καλύτερη περίοδος για τα πανεπιστήμια. Υπήρχαν τα λεφτά και κανείς δεν ενδιαφερόταν να ρωτήσει τι κάνεις και γιατί το κάνεις. Υπήρχε απόλυτη διαφάνεια. Αν η έρευνα απέδιδε κάτι το ενδιαφέρον, το έδιναν στον ιδωτικό τομέα, ο οποίος το εκμεταλλευόταν».

Ομως τα τελευταία έτη αυτή η ιδανική κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς τα πανεπιστήμια συνδέονται ολοένα και πιο στενά με τις επιχειρήσεις. Τώρα στο όνομα της μείωσης του κόστους αρχίζουν οι έλεγχοι και οι περιορισμοί που ασφαλώς δεν συμβάλλουν στην ελευθερία και τη δημιουργικότητα που χρειάζεται το επιστημονικό περιβάλλον για να ανθίσει. Επίσης εισάγονται απαράδεκτες πρακτικές, όπως της χρησιμοποίησης των μεταπτυχιακών φοιτητών για να διδάσκουν στη θέση των καθηγητών.

Οταν οι φοιτητές τελειώνουν το πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ έχουν ένα τεράστιο χρέος με αποτέλεσμα, «το μόνο που σκέφτονται είναι να βρουν μια δουλειά για να ξεπληρώσουν το χρέος και όχι ασφαλώς να γίνουν ενεργοί πολίτες.."