Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009

Δημοκρατία ή καθεστώς φόβου; Υπόθεση Γ. ΠΑΝΟΥΣΗ.

Posted on 7:23 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

«Να μη φιμωθεί η αντίθετη άποψη»
Ενα κείμενο διαμαρτυρίας και ανησυχίας μπροστά στις πρόσφατες εκδηλώσεις βίας κατά πανεπιστημιακών, διανοουμένων και δημοσιογράφων ήταν η πρώτη αντίδραση μερίδας του πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας:
«Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις πρόσφατες απόπειρες να φιμωθεί η αντίθετη άποψη.
Πριν από λίγες μέρες συγγραφείς, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, δημοσιογράφοι, πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί έπεσαν θύματα βομβιστικών επιθέσεων, επειδή ο λόγος ή οι απόψεις τους δεν ήταν αρεστά σε κάποιους.
Την ίδια στιγμή, ομιλητές σε ανοιχτή συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο δέχθηκαν βίαιη και συντονισμένη επίθεση, με σκοπό να αποτραπεί ο δημόσιος λόγος τους μέσα σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ενώ, μόλις χθες (προχθές), πανεπιστημιακός ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, όπου είχε κληθεί να μιλήσει.
Απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη για τα μεταπολιτευτικά χρόνια έξαρση βίας και τρομοκρατίας δεν μπορεί κανείς να μένει αδιάφορος. Καλούμε τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, τους ακαδημαϊκούς δασκάλους, τους λειτουργούς του Τύπου, αλλά και κάθε πολίτη που σέβεται και υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου και των ιδεών, να εκφράσουν την αντίθεσή τους».

Υπογράφουν (με αλφαβητική σειρά):
Χρήστος Αστερίου, Θανάσης Βαλτινός, Βασίλης Βασιλικός, Αλέξης Βερούκας, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Γαβράς, Ρέα Γαλανάκη, Νίκος Δαββέτας, Πόπη Διαμαντάκου, Λένα Διβάνη, Απόστολος Δοξιάδης, Μάρω Δούκα, Αλκη Ζέη, Νίκος Θέμελης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Τάκης Καμπύλης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Κώστας Κατσουλάρης, Δήμητρα Κολλιάκου, Γιάννης Κοντός, Γιώργος Κορδομενίδης, Μένης Κουμανταρέας, Αχιλλέας Κυριακίδης, Κάτια Λεμπέση, Ηλίας Μαγκλίνης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Ξενάριος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αλέξης Πανσέληνος, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ελένη Παπάζογλου, Νικηφόρος Παπανδρέου, Βασίλης Πεσματζόγλου, Αννα Πατάκη, Νίκος Περράκης, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Δημήτρης Ρηγόπουλος, Ολγα Σελλά, Σάκης Σερέφας, Γιάννης Σμαραγδής, Χρύσα Σπυροπούλου, Εύα Στεφανή, Ντίνος Σιώτης, Κατερίνα Σχινά, Δημήτρης Σωτάκης, Πέτρος Τατσόπουλος, Δημήτρης Τζιόβας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Λίζυ Τσιριμώκου, Φίλιππος Τσίτος, Μισέλ Φάις, Δημήτρης Φιλιππίδης, Θανάσης Χειμωνάς, Περικλής Χούρσογλου, Ανταίος Χρυσοστομίδης.
Η θέση της ΠΟΣΔΕΠ και τι διακυβεύεται.6 Response to "Δημοκρατία ή καθεστώς φόβου; Υπόθεση Γ. ΠΑΝΟΥΣΗ."

.
gravatar
Αστερόεσσα Says....

Καλά όλα αυτά και άγια!

Κάνε και μια γύρα και στο διαδίκτυο κι αν δε δεις πλήθος αριστεριστών να έχουν το θράσος να αυτοπροσδιορίζονται ως "αριστεροί" και να λένε ό,τι αρλούμπα τους κατεβαίνει στο κεφάλι, έλα να μου ξαναμιλήσεις για μηδενική ανοχή στη βία!

Και να ξαναμιλήσουμε πάλι τότε για διαδίκτυο και για ελεύθερη διακίνηση ιδεών, ιδίως μετά από βουλευτικές εκλογές και την απότομη προσγείωση, με πρόσθετο δεδομένο τα συντηρητικά ανακλαστικά της κοινωνίας στις ακρότητες.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Ελένη, Καλημέρα και καλή μας εβδομάδα.
Το διαδίκτυο ξέρεις ότι έχει και ένα "πλεονέκτημα":
Μπορεί ένας μασκαράς να φορέσει πολλές μάσκες:)
Πώς έκανε ο Ντε Λουύις στο "Ο τελευταίος των Μοϊκανών";
Εε, το αντίθετο συμβαίνει, εδώ!

Υ.Γ.
Ξέρεις ότι βολτάρω επιλεκτικά.
Δεν κάνω πολλές γύρες, για να μην ζαλιστώ:)

.
gravatar
Αστερόεσσα Says....

Eπί του update σου:

(Αμάν πια με τα updates!)

Εάν οι Συσπειρώσεις συμπορεύονται με τους φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μονίμως θα υπάρχει στο ΣΥΡΙΖΑ το υπαρξιακό δίλημμα τύπου "είμαι εντός ή εκτός Κοινοβουλίου;" και τελικά θα βρεθεί εκτός.

Εντός είναι! Για όνομα! Αν στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ο κόσμος ήθελε εξωκοινοβουλευτική αριστερά, θα έπαυε να είναι εξω-κοινοβουλευτική και θα ήταν εσω-κοινοβουλευτική!

Τι σόι αντιφατικές συμμαχίες είναι αυτές εδώ; Μυαλά νηπίων; Δεν ξέραμε να ψηφίσουμε τότε εξωκοινοβουλευτική αριστερά;

Και επιτέλους να αποφασίσουμε πώς θέλουμε το Συνασπισμό. Όλοι χωράνε; Ακόμη κι όταν υπάρχει διαφωνία επί αρχών, ελάτε σ' εμάς και θα τα βρούμε; Έλεος!

Γι' αυτό και η αμφίσημη δήλωση του Γραφείου Τύπου ΣΥΝ για το χτύπημα στο Γιάννη Πανούση; Το άσυλο υπάρχει ακόμη και για να καταλύεται εκ των έσω, αλλά υπάρχει θέμα μόνο όταν γίνεται λόγος για επέμβαση έξωθεν;

.
gravatar
Σπίθας Says....

Γιατί η έννοια "δημόσια παιδεία" ανταποκρίνεται με το κρατικίστικο, εξαρτώμενο(από χίλιες μεριές) μοντέλο παιδείας που έχουμε σήμερα;
Αφού όλοι λέμε ότι είναι χάλια.
Το γιατί δεν το ξέρουμε;
Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας;

.
gravatar
Side21 Says....

Τρομοκράτες !!!
Τίτλο τιμής θα το
θεωρήσουν για τον εαυτό τους ...
Χουλιγκάνοι του κερατά είναι !!!
Το δείχνουν τα "επιχειρήματά" τους
στις θέσεις του Πανούση και γενικά
κάθε σκεπτόμενου διανοητή ...
Φτύσιμο τους χρειάζεται - κι απομόνωση ...
Και πρώτα απ' όλους απ' την πλευρά
της ριζοσπαστικής Αριστεράς ...
Με ξεκάθαρες κουβέντες !!!