Σάββατο 23 Μαΐου 2009

"Πολύ κακό για το τίποτα." ? Ευρωέδρες- σύνολο 22. Κατανομή / 8, 7, 2, 2, 1, 1...

Posted on Μαΐου 23, 2009 by ΣΠΙΘΑΣ

Ευρωκάλπη: Τα ποσοστά και οι έδρες
Τι εκτιμούν οι ειδικοί


Του Κωνσταντινου Zουλα

Μοιάζει αστείο, αλλά αν συνειδητοποιούσε κανείς ότι ο αντικειμενικός λόγος που γίνονται εκλογές είναι η αναλογική εκπροσώπηση του εκλογικού σώματος με τις έδρες που κερδίζει κάθε κόμμα, ουδόλως θα ασχολιόταν με τις ευρωεκλογές που έρχονται. Ο λόγος είναι απλός: Λόγω της μείωσης των ευρωεδρών της χώρας (από 24 σε 22) και της παρεπόμενης αύξησης του εκλογικού μέτρου σε 4,5% (τυπικώς τόσο απαιτείται για να εκλεγεί ένας ευρωβουλευτής) οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη πόσες έδρες θα λάβει κάθε κόμμα πριν γίνουν οι ευρωεκλογές!

Οσα θα διαβάσετε παρακάτω δεν αποτελούν προφητείες, αλλά απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Στο μέτρο δε που δεν θα προκύψει κάποια μεγάλη έκπληξη σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις, είναι πραγματικά εντυπωσιακό, αλλά θα διαπιστώσετε ότι για την κατανομή των εδρών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν θα παίξει ίσως κανένα ρόλο αν η μεταξύ τους διαφορά είναι 1% ή 5%!

Για να γίνουν κατανοητοί οι υπολογισμοί των ειδικών αρκεί να διαβάσετε την παρακάτω κλίμακα που προκύπτει από το λεγόμενο πρακτικό εκλογικό μέτρο. Το μέτρο δηλαδή που συνυπολογίζει και τις περιβόητες αδιάθετες ψήφους που μπορούν να χαρίσουν σε κάποιο κόμμα μια επιπλέον έδρα, ασχέτως αν «μαθηματικώς» δεν τη δικαιούνται. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς όποια μικρά κόμματα ξεπεράσουν σε αυτές τις εκλογές το φράγμα του 3% έχουν σχεδόν με βεβαιότητα εξασφαλίσει από 1 έδρα. Για να διεκδικήσουν και δεύτερη θα πρέπει το ποσοστό τους να είναι άνω του 6,5% και για τρίτη το 11%, ενδεχόμενο που θεωρείται απίθανο βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Η συνέχεια της ίδιας πρακτικής κλίμακας αφορά τους δύο μεγάλους. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα κερδίσουν σίγουρα από 6 έδρες αν ξεπεράσουν το 24,5%, από 7 έδρες αν υπερβούν το 29%, από 8 έδρες το 33,5%, ενώ για 9η έδρα απαιτείται να φτάσει ένα από τα δύο κόμματα το 38%. Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Αν η Ν.Δ. κινηθεί, όπως εκτιμάται, από το 29% ώς το 35% θα κερδίσει οπωσδήποτε 7 έδρες, ενώ αν ξεπεράσει το 33,5% πιθανότατα θα αποσπάσει και 8η. Αντιστοίχως αν το ΠΑΣΟΚ κινηθεί από το 34% ώς το 40% κερδίζει σίγουρα 8 έδρες και μόνον αν υπερβεί το 38% διεκδικεί 9η έδρα. Με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δηλαδή το αποτέλεσμα των εδρών ανάμεσα στους δύο μεγάλους είτε θα είναι ισόπαλο 8-8, είτε η Ν.Δ. θα ηττηθεί από το ΠΑΣΟΚ με 8-7, είτε στην πιο ακραία περίπτωση το «ντέρμπι» θα «λήξει» 9-7 αλλά τούτο προϋποθέτει, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, διαφορά των δύο κομμάτων άνω του 5% και το ΠΑΣΟΚ να υπερβεί το 38%.

Καθώς, λοιπόν, προβλέπεται ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσουν από κοινού είτε 15 είτε 16 έδρες, περισσεύουν για τους τέσσερις «μικρούς» (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγους) είτε 7 είτε 6 έδρες. Αυτές θα μοιραστούν ως εξής: Απο 2 θα λάβουν τα δύο κόμματα που θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά και από 1 τα άλλα δύο με τα μικρότερα. Μόνη περίπτωση να κερδίσει και τρίτος μικρός 2η έδρα είναι να τη χάσει η Ν.Δ. Γι’ αυτό και χαριτολογώντας οι δημοσκόποι λένε ότι στην υποθετική περίπτωση που δεν μας απασχολούσαν καθόλου οι διαφορές των κομμάτων και οι πολιτικές εντυπώσεις, αυτές οι ευρωεκλογές θα μπορούσε να λεχθεί ότι γίνονται για να δούμε αν τη μία δυσπρόβλεπτη έδρα θα την πάρει εντέλει η Ν.Δ. ή ο ΛΑΟΣ...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23 /05/09