Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

Φώτης Κουβέλης : Για Συνασπισμό - ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ."O ΣΥΡΙΖΑ να εξορθολογιστεί παραμένοντας συμμαχικό σχήμα. Ο ΣΥΝ δεν μπορεί να ανακάμψει με απειλές"

Posted on 2:14 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

29/ 06/ 2009

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Φώτης Κουβέλης μίλησε στις 29/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Βασίλη Πάικο και Άγγελο Μόσχοβα.


Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για Συνασπισμό - ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

"Έχω την εντύπωση όσο και την άποψη ότι κανένας δεν θέλει να βουλιάξει το καράβι...».


Και συνέχισε: «Νομίζω ότι τα ζητήματα είναι βαθύτατα πολιτικά. Εκείνο που θεωρώ πως πρέπει να γίνει, είναι να απεγκλωβιστεί από το σχήμα Συνασπισμός - ΣΥ.ΡΙΖ.Α., όχι με την έννοια να καταργηθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά να κινηθεί η συζήτηση στα πολιτικά ζητήματα.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να εξορθολογιστεί, να παραμείνει συμμαχικό σχήμα -όπως έχει συμφωνηθεί- και από εκεί και πέρα να αντιμετωπιστούν -κατά τη γνώμη μου- τα πολιτικά ζητήματα, τα οποία οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και ειδικότερα στο εκλογικό αποτέλεσμα του 4,7%...»


Δημοσιογράφος: Τα πράγματα έχουν πάει προς το χειρότερο, από το αποτέλεσμα και μετά...


Φ. Κουβέλης: «Κι εγώ τη γνώμη αυτή έχω».

Πρόσθεσε: «Όσον αφορά στο "τις πταίει", είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε και ο ανακαθορισμός αυτής της πολιτικής είναι εκείνο το οποίο νομίζω ότι μπορεί να διαμορφώσει καινούργιες συνθήκες για το Συνασπισμό και το ΣΥ.ΡΙΖ.Α...».


Και συμπλήρωσε: «Εάν επομένως η συζήτηση δεν γίνει για τα πολιτικά ζητήματα, εάν παραμείνουμε οχυρωμένοι σε εφησυχασμούς και βεβαιότητες -οι οποίες μάλιστα στηρίζονται και στις εσωκομματικές πλειοψηφίες και στις περιχαρακώσεις που αυτές δημιουργούν-, τότε είναι βέβαιο ότι θα έχουμε διαιώνιση αυτής της κατάστασης».


Δημοσιογράφος: Εσείς τι λέτε, ότι είναι ένα πρόβλημα και το ηλικιακό ή τέλος πάντως οι κατεστημένες δομές από ανθρώπους που έχουν πολλές δεκαετίες στα ηγετικά όργανα του Συνασπισμού;


Φ. Κουβέλης: «Είναι τελείως διαφορετικό το ηλικιακό από τις κατεστημένες δομές, διότι οι κατεστημένες δομές δεν διαμορφώνονται με ηλικιακούς όρους, αλλά με όρους απόψεων.


Κι αν δει κανείς το εσωτερικό του κόμματος, αλλά και την προβολή του στην κοινωνία, θα διαπιστώσει ότι η κατεστημένη δομή οφείλεται στην έλλειψη ικανότητας επικοινωνίας με το σύνολο των απόψεων που διακινούνται και αναπτύσσονται στο εσωτερικό του Συνασπισμού και, επαναλαμβάνω, προβάλλονται μέσα στην κοινωνία. Εκεί πρέπει να αναζητήσει και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, το κατεστημένο της υπόθεσης και αυτό πρέπει να ανατραπεί».


Δημοσιογράφος: Είναι μια έμμεση απειλή ότι θα αποχωρήσει εάν δεν υπάρξει ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του κόμματος ο κ. Τσίπρας;


Φ. Κουβέλης:

«Με απειλές και με διλήμματα δεν μπορεί να ανακάμψει ο Συνασπισμός. Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι η ομαλή συνλειτουργία στη βάση πολιτικών απόψεων γι' αυτό επιμένω, πολιτικό είναι το ζήτημα».


Για κάρτα μέλους:

«Αν νομίζει κανείς ότι το εύρος και η αποτελεσματικότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βρίσκεται στην κατοχή κάρτας, πιστεύω ότι κάνει λάθος. Η φωνή αυτή υπάρχει, διαμορφώνεται, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. παίρνει τις αποφάσεις του με ομοφωνία».

Και κατέληξε: «Εάν η κάρτα μέλους αποτελεί το προανάκρουσμα και την προπαρασκευή για το μετασχηματισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο κόμμα, τότε πρέπει να σας πω ότι είμαι αντίθετος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

28 Response to "Φώτης Κουβέλης : Για Συνασπισμό - ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ."O ΣΥΡΙΖΑ να εξορθολογιστεί παραμένοντας συμμαχικό σχήμα. Ο ΣΥΝ δεν μπορεί να ανακάμψει με απειλές""

.
gravatar
redteam Says....

Καλησπέρα αγαπητέ σύντροφε Σπίθα. Επαθε ένα μικρό μπλακ άουτ το pc, αλλά συνήλθε. Πήρα και ένα πληκτρολόγιο της φτήνιας και είμαι έτοιμος, να απογειωθώ στο διάλογο. Καταρχάς για το χθεσινό σχόλιο επί του καταστατικού. Το ΚΕΑ έχει και κόμματα που έχουν πολύ σκληρές, κριτικά, θέσεις για τη σημερινή Ε.Ε. Στο Συνασπισμό κανείς δεν βάζει θέμα αποχώρησης από την Ε.Ε., αλλά θέμα να δούμε με άλλο μάτι τη σημερινή Ε.Ε. (και όχι Ευρώπη), απ' ότι τη βλέπαμε τη δεκαετία του '80. Τα έχω πει σε άλλο σχόλιο δεν χρειάζεται να σταθούμε παραπάνω, γιατί θα είναι κουραστικό και για σένα και για μένα. Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, αντί να χαίρεσαι ότι δυνάμεις που είναι υπέρ της αποχώρησης είναι μαζί σου, βάζοντας νερό στο κρασί τους, εσύ τις καταγγέλεις. Αυτό δεν είναι κουκλτούρα συνεργασίας. Δεν συνεργάζεσαι με αυτούς που συμφωνούν σε όλα μαζί σου. Τότε θα ήταν στο κόμμα σου. Αυτη τη θέση για τις συνεργασίες τις έχει το ΚΚΕ. Μην το κάνουμε και εμείς, είναι κρίμα.
Τώρα για το Φώτη, που έχεις σ' αυτό το ποστ. Συνεχώς μιλάει για ανακαθορισμό της πολιτικής του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ (δεν μ' αρέσει αυτό το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που χρησιμοποεί προβοκατόρικα και το ΚΚΕ), αλλά ακόμα και στην ομιλία του προχθές στο Athens Imperial, πέρα από τις καταγγελίες εναντίον της πλειοψηφίας (που πολλές είναι σωστές) δεν μας "αποκαλύπτει" ακόμα τι είναι αυτός ανακαθορισμός. Ποιο είναι το σχέδιο. Το ίδιο έκανε και στο 5ο Συνέδριο η "Ανανεωτική Πτέρυγα" που μαζί με το "Αριστερό Ρεύμα" και το "Κοκκινοπράσινο" είχαν κοινό κείμενο. Αν έχουν άλλο σχέδιο έπρεπε να μας το πουν, να το ακούσουμε και να ψηφίσουμε. Γι' αυτό άλλωστε μερικοί από εμάς ήρθαμε σε αντιπαράθεση με αυτό το "κοινό" κείμενο. Γιατί κουκούλωνε τις διαφορές που σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας. Ετσι γίνεται στη Δημοκρατία. Με ανταρτοπόλεμο και μισόλογα μέσω ραδιοφώνων, τηλεοράσεων και blogs δεν γίνεται πολιτικός διάλογος, αλλά παραπολιτικός.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Καλησπέρα redteam
Δεν σε πιστεύω!

Έγώ σε είδα να πίνεις καφέ με ένα πιπίνι:)
..............

Ποιά μισόλογα, σεντόνια και καταβατά θα σου φέρω αν θέλεις, αλλά περίμενε, λίγο

Δες αυτό και επανέρχομαι

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Έτσι ήρθαμε στο τέταρτο, την λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ. Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς είναι και τι επιδιώκουμε (εκλογική συμμαχία; νέο πολιτικό υποκείμενο; μέτωπο κοινής δράσης;). Όσον αφορά την λειτουργία του, θεωρώ πως είναι ιστορικά, το πιο αντιδημοκρατικό και γραφειοκρατικό μόρφωμα της Ελληνικής Αριστεράς. Ένωση από τα πάνω, στη βάση ενός ελκτικού αρχέγονου μύθου της ενότητας της Αριστεράς, μετά τη συνάντηση κομματιών της σε κινήματα. Ρεσιτάλ επιβεβαίωσης προειλημμένων αποφάσεων ετεροβαρούς ισορροπίας, ενός κλειστού club αντιπροσώπων, κομμάτων, ομάδων και οργανώσεων, «συμφωνίες» επί προγραμματικών θέσεων σε πανελλαδικές συσκέψεις απαγγελίας προσωπικών και ατομικών αναλύσεων.

Απαιτείται από προχθές ο εκδημοκρατισμός του στην λήψη αποφάσεων, υπάρχουν προτεινόμενα μοντέλα, αφού όμως ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε.

Δεν μπορούμε βέβαια να θέλουμε το θόλωμα των ευρωπαϊκών μας επιλογών που αποτυπώθηκε εμφαντικά στο ευρωψηφοδέλτιο και τον εκπεμπόμενο λόγο, την κινηματολαγνεία που οδηγεί μαθηματικά στον εκφυλισμό τους μέσω των συνεχών ολιγάριθμων διαδηλώσεων και πορειών επί παντός του επιστητού που βιώσαμε, την υποτίμηση της θεωρητικής επεξεργασίας και της κατάθεσης εφικτών προγραμματικών θέσεων διεξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση, τον αριστερίστικο βερμπαλιστικό λόγο καταγγελίας και διαμαρτυρίας χωρίς ουσιαστική αντιπρόταση, πέραν της απαγγελίας γενικόλογων «αντισυστημικών» ιδεολογημάτων.

Η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – οι περισσότεροι τον αντιλαμβάνονται σαν μαζικό χώρο στρατολόγησης - στην οργάνωση του προεκλογικού αγώνα έδειξε όρια του σημερινού μοντέλου. Άρνηση ουσιαστικής αξιοποίησης της κοινοβουλευτικής ομάδας ,περιθωριοποίηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας χωρίς αξιοποίηση κεντρικών στελεχών της παρά μόνο τις 15 τελευταίες μέρες, στην δημοσκοπική κατάρρευση, των Κουβέλη, Παπαδημούλη. Εμπλοκή στην εκπροσώπηση στο debate, Αλαβάνος αντί Τσίπρα, ανεπαρκείς τηλεοπτικές εμφανίσεις που μας στοίχισαν. Ζητάω την διάλυση του; Όχι απλά ζητάω την επαναθεμελίωση του σ΄ αυτό που μπορεί να είναι σήμερα, μέτωπο κοινής δράσης σε μαζικούς χώρους, χώρος διαλόγου πολλών και ανοικτή εκλογική Συμμαχία...................

Λοιπόν, θα περιμένεις αλλά μέχρι τότε, δίνω μια απάντηση, από την Ανανεωτική Πτέρυγα και τον Δημήτρη Παπαδημούλη.

.
gravatar
redteam Says....

"Η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – οι περισσότεροι τον αντιλαμβάνονται σαν μαζικό χώρο στρατολόγησης - στην οργάνωση του προεκλογικού αγώνα έδειξε όρια του σημερινού μοντέλου. Άρνηση ουσιαστικής αξιοποίησης της κοινοβουλευτικής ομάδας ,περιθωριοποίηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας χωρίς αξιοποίηση κεντρικών στελεχών της παρά μόνο τις 15 τελευταίες μέρες, στην δημοσκοπική κατάρρευση, των Κουβέλη, Παπαδημούλη. Εμπλοκή στην εκπροσώπηση στο debate, Αλαβάνος αντί Τσίπρα, ανεπαρκείς τηλεοπτικές εμφανίσεις που μας στοίχισαν. Ζητάω την διάλυση του; Όχι απλά ζητάω την επαναθεμελίωση του σ΄ αυτό που μπορεί να είναι σήμερα, μέτωπο κοινής δράσης σε μαζικούς χώρους, χώρος διαλόγου πολλών και ανοικτή εκλογική Συμμαχία".
Ολες οι επισημάνσεις του Δημήτρη είναι σωστές. Αλλωστε ο Δημήτρης δεν πολέμησε τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν πολλοί στο χώρο μας. Κι αυτό ήταν προς τιμή του. Σεβάστηκε απολύτως τις αποφάσεις του Συνεδρίου. Του τα'χω πει και κατ' ιδίαν, που λένε. Αλλωστε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γινόταν νέο κόμμα θα έπρεπε να ψάχνουμε για νέο ΣΥΡΙΖΑ.
"Όσον αφορά την λειτουργία του, θεωρώ πως είναι ιστορικά, το πιο αντιδημοκρατικό και γραφειοκρατικό μόρφωμα της Ελληνικής Αριστεράς. Ένωση από τα πάνω, στη βάση ενός ελκτικού αρχέγονου μύθου της ενότητας της Αριστεράς, μετά τη συνάντηση κομματιών της σε κινήματα. Ρεσιτάλ επιβεβαίωσης προειλημμένων αποφάσεων ετεροβαρούς ισορροπίας, ενός κλειστού club αντιπροσώπων, κομμάτων, ομάδων και οργανώσεων, «συμφωνίες» επί προγραμματικών θέσεων σε πανελλαδικές συσκέψεις απαγγελίας προσωπικών και ατομικών αναλύσεων.
Απαιτείται από προχθές ο εκδημοκρατισμός του στην λήψη αποφάσεων, υπάρχουν προτεινόμενα μοντέλα, αφού όμως ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε." Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει χώρος παραγωγής πολιτικής. Για να έχουμε όλοι λόγο και όχι μόνο οι κομματικές νομεκλατούρες και οι διορισμένοι εκπρόσωποι.

.
gravatar
Σπίθας Says....

28/6/09
Φώτης Κουβέλης

"
4. Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν μπορεί να λειτουργήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κόμμα;

- Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι σχήμα συνεργασίας. Στο σχήμα αυτό συνυπάρχουν ο ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες. Οι συνιστώσες δεν ταυτίζονται μεταξύ τους ιδεολογικά και πολιτικά. Υπάρχουν μεταξύ τους διαφορές. Κάθε φορά αναζητείται ο κοινός πολιτικός τόπος των συνιστωσών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η μετατροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε κόμμα προϋποθέτει ιδεολογική ταύτιση και κοινότητα πολιτική. Αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχουν.

5. Τις σχετικές θέσεις, δηλαδή, που ανέπτυξε ο κ. Αλ. Αλαβάνος τις θεωρείτε ως πραξικοπηματικές;

- Κρατώ την πρόσφατη δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι «δεν τίθεται θέμα απορρόφησης του ΣΥΝ από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α».

6. Η Ανανεωτική Πτέρυγα θα συμμετάσχει σε ένα ενιαίο ΣΥ.ΡΙΖ.Α;

- Εμείς δηλώνουμε ότι αρνούμαστε τον υπερσυγκεντρωτικό χαρακτήρα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δεν δεχόμαστε την εν λευκώ εξουσιοδότηση στις πολιτικές του αποφάσεις που νομιμοποιούνται εκ των υστέρων, χάριν της «αυταξίας» της ύπαρξής του. Εμείς ζητάμε τον ανακαθορισμό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τυπικά και ουσιαστικά, ως πολιτικό συνεργατικό σχήμα και όχι ως σχήμα που θα υποκαθιστά και θα ακυρώνει τον Συνασπισμό και το δικαίωμα διατήρησης των δικών του θέσεων. Δεν αποδεχόμαστε την επιχειρούμενη, με τον έναν ή άλλο τρόπο, μετεξέλιξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Μια τέτοια επιλογή είναι έξω από την ιδρυτική μας συμφωνία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κόμμα μας.

7. Αν ληφθούν σχετικές αποφάσεις σε τυχόν Συνέδριο του ΣΥΝ, τι θα πράξετε;

- Διεκδικούμε να πείσουμε ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις. Αν κάποιος αγαπάει πραγματικά το κόμμα του, πιστεύει σ΄ αυτό και θέλει να το υπερασπιστεί, οφείλει να έχει ως ενδιαφέρον όχι μόνον την ενότητα και την ενιαία έκφρασή του, αλλά και την αταλάντευτη και συνεχή διεκδίκηση γι΄ αυτό που προσπάθησε να είναι και να φέρει στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο Συνασπισμός οφείλει να έχει σαφές μέτωπο απέναντι σε ό,τι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του."
............................

Θυμίζω σύμφωνα με το κατασταστικό του ΣΥΝ δεν μπορεί μέλος του να είναι και μέλος σε άλλο πολιτικό σχήμα με αντίθετες απόψεις.

Μου θυμίζεις τι μέρες που ηαν ο ενιαίος ΣΥΝ !

ΚΚΕ και ΚΚεσ., μαζί.
Στο κόμμα ψηφίζαμε σαν μέλη και έβγαινε μια απόφαση και μετά όταν είμασταν όλοι μαζί δεν μας δέσμευαι η απόφαση της πλειοψηφίας και ψηφίζαμε σαν άτομα και κατά συνείδηση.

Εκεί να δεις πλάκες..

ΤΟ ΚΚΕ είχε την απόλυτη πλειοψηφία, αλλα'μετά την έχανε γιατί οι διαφωνούντες ψήφιζαν το αντίθετο!!

Και αν ήσουν μέλος του ΚΚΕ έπρεπε να στηρίξεις την άποψη του Κόμματος αλλά και την αντίθετη που ήταν του ΕΝΙΑΊΟΥ ΣΥΝ.!!

Έτσι είχαμε δύο γραμμές !!

Αλλα το ΚΚΕ υποχρέωσε τα μέλη να μην ψηφίζουν και κατέβαζε την άποψη του με αριθμό που είχε η οργάνωση σαν ήταν "δημοκρατικός συγκεντρωτισμός..
Ωραίες μέρες.

Το ανέκδοτο που κυκλοφορούσε, ήταν:
"Από δω η σύζυγος και από εκεί το αίσθημα μου"

.
gravatar
Σπίθας Says....

ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΑ ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως εκλογική συνεργασία στις εκλογές του 2004, συνεργασία που δεν επιβεβαιώθηκε λίγο μετά, στις ευρωεκλογές του 2004. Μετά από μια πολύμηνη αδράνεια και μετά την εκλογή Αλαβάνου στην προεδρία του ΣΥΝ, άρχισε σιγά σιγά να ενεργοποιείται το συντονιστικό του όργανο. Παρέμεινε όμως η αρχική ιδέα του σχήματος εκλογικής συνεργασίας. Βεβαίως, υπήρχαν και πολλές φωνές που πίστευαν ότι θα έπho;επε να μετασχηματιστεί σε «κοινό σπίτι» των αριστερών.

Σήμερα τι ακριβώς είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Εκλογική συνεργασία, «κοινό σπίτι» των αριστερών ή το πρόπλασμα ενός ενιαίου κόμματος;

Η πρόταση για την καθιέρωση του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία, οδηγεί απευθείας στην ιδέα ενός ενιαίου κόμματος. Επειδή το ίδιο θέμα είχε τεθεί και το 1990-91 επί ενιαίου ακόμα ΣΥΝ, ο τραγέλαφος που παρολίγον να συμβεί είχε δύο σενάρια: ή τα μέλη των οργανώσεων των συνιστωσών του τότε ΣΥΝ πρώτα συνεδριάζουν και μετά «μεταφέρουν» την άποψη της οργάνωσής τους στις αντίστοιχες οργανώσεις του ΣΥΝ -πράγμα που παρέπεμπε σε λογικές δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, όπως ήθελε τότε το ΚΚΕ- ή τα λέμε μια φορά στο κόμμα μας και μετά τα ξαναλέμε στον ΣΥΝ (ή ΣΥΡΙΖΑ, τώρα), όπου και παίρνονται οι οριστικές αποφάσεις. Και οι δύο λογικές είναι χωρίς νόημα, στο βαθμό που λειτουργούν και οι συνιστώσες και ο ΣΥΡΙΖΑ με παράλληλες διαδικασίες. Επομένως, ή ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά μέλη αλλά μετατρέπεται σε κόμμα το συντομότερο δυνατόν ή παραμένει μια εκλογική συνεργασία και αποπειράται να βρει, κάθε φορά, ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινής πολιτικής. Και μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ και ενεργές συνιστώσες είναι ένα εντελώς ερμαφρόδιτο πράγμα.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον «τρίτο πόλο», τότε τα πράγματα εγγίζουν τον παραλογισμό! Ο καθένας μας θα πρέπει να αισθάνεται ότι ανήκει σε τρία πράγματα ταυτόχρονα!

Αυτά όμως έχουν σχέση πιο πολύ με τα οργανωτικά-τεχνικά χαρακτηριστικά του χώρου, χωρίς βεβαίως να στερούνται πολιτικής σημασίας. .

Ενδεικτικά, πρέπει πρώτα να επιλέξουμε το είδος του ευρωπαϊσμού που μας εκπροσωπεί και μετά να «ενοποιήσουμε» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, ο πολυσυζητημένος ευρωπαϊσμός του χώρου δεν μπορεί να απλώνεται σε δύο πολιτικά άκρα εντελώς αντίθετα και ασύμβατα μεταξύ τους. Μεταφέρω από την «Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές»: Να καταργηθούν αμέσως σύμφωνα και κανόνες, από το Μάαστριχτ ώς τη Λισσαβώνα, που επιβάλλουν στις χώρες της Ευρώπης τον ασφυκτικό κορσέ του νεοφιλελευθερισμού, με πρώτο το Σύμφωνο Σταθερότητας… Όπου οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας, στα κράτη - μέλη και στην Ένωση θα ενισχύονται, αντί να αφυδατώνονται… Καμία ιδιωτικοποίηση πια! Να ανακτηθούν από το Δημόσιο οι Οργανισμοί και επιχειρήσεις που έχουν εκχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο".

Ο «ευρωπαϊσμός» αυτός έχει κάποια σχέση με την άποψη, π.χ., του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ότι η πολιτική ενοποίηση και ολοκλήρωση της Ευρώπης είναι η πιο αριστερή πολιτική σήμερα (άποψη που διατύπωνε από τη δεκαετία τουʼ80); Από τη μια ο επιδερμικός και αμάσητος αντιευρωπαϊσμός και ένας αδιανόητος κρατισμός που παραπέμπει σε ΚΚΕ δεκαετίας ʼ70 και από την άλλη μια ξεκάθαρη επιλογή «πολιτικής ενοποίησης» της Ευρώπης για την οποία η αριστερά θα εργάζεται από ΣΗΜΕΡΑ και δεν θα την φαντασιώνεται στον μελλοντικό της παράδεισο.

.
gravatar
Σπίθας Says....

ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

Η θέση του ΣΥΝ (ψηφισμένη στο πρόσφατο συνέδριό του) «Κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας… και αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κοινωνική Προστασία και την Απασχόληση», …ενοποιείται στην εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση «Να καταργηθούν αμέσως σύμφωνα και κανόνες, από το Μάαστριχτ ώς τη Λισσαβώνα...»

Αν «οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας, στα κράτη μέλη και στην Ένωση θα ενισχύονται, αντί να αφυδατώνονται», αυτό δεν είναι στον αντίποδα της πολιτικής ενοποίησης και της «Διεκδίκησης μιας νέας Συνταγματικής Συνθήκης», όπως αναφέρεται στη «Συμβολή του ΣΥΝ στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»;

Η θέση του ΣΥΝ (ψηφισμένη στο πρόσφατο συνέδριό του) «…είναι αναγκαία η ενεργοποίηση όλων των μορφών οικονομικής δράσης, δημόσιων, συλλογικών και ιδιωτικών… και η διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας»,… ενοποιείται στην εκλογική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση «Καμία ιδιωτικοποίηση πια! Να ανακτηθούν από το Δημόσιο οι οργανισμοί και επιχειρήσεις που έχουν εκχωρηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Η πολιτική σύγκλιση στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς δεν είναι μια απλή διαδικασία ούτε μπορεί να γίνει μέσα από τρικ ή μετάθεση της αντιπαράθεσης σε δευτερεύοντα θέματα. Αν αυτή η σύγκλιση μπορεί να γίνει και να εκπέμπει ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο για τη διαχείριση των υποθέσεων της κοινωνίας ΣΗΜΕΡΑ, είναι ένα ζητούμενο που ενδεχομένως μπορεί να προκύψει μέσα από ανοιχτό διάλογο για τα συγκεκριμένα, ανοιχτά και δύσκολα θέματα τα οποία απαιτούν ΝΕΕΣ επεξεργασίες και όχι αναμασήματα τετριμμένων βεβαιοτήτων του παρελθόντος, στα οποία μάλιστα καλούμε να συμμετάσχουν και οι «αυθεντικοί» εκπρόσωποι αυτών των βεβαιοτήτων που κατέρρευσαν παταγωδώς.

* Ο Σάκης Κουρουζίδης είναι διευθυντής της “Ευωνύμου Βιβλιοθήκης” και του περιοδιού “Δαίμων της Οικολογίας”

.
gravatar
Σπίθας Says....

@ redteamE; EΊΠΕσ

Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει χώρος παραγωγής πολιτικής. Για να έχουμε όλοι λόγο και όχι μόνο οι κομματικές νομεκλατούρες και οι διορισμένοι εκπρόσωποι.

Αυτό είναι μια επιθυμία, αρεστή σε όλους μας!

Εγώ σου αναφέρω πιό πάνω ότι έχει ξαναφίνει και είναι ένας τραγέλαφος στην πράξη, δυστυχώς!

Διάβασε τα γεγονότα πο αναφέρω και θα δεις ότι δεν είμαι αντίθετος λόγω φραξιονισμού

Το έχω βιώσει και είναι λάθος, δεν γίνεται...ΟΧΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΑΙ ΛΑΘΗ.

.
gravatar
redteam Says....

Θα απαντήσω με την ομιλία του σ. Δημήτρη στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
"Σας μίλησα λίγο πριν για τον αριστερό ευρωπαϊσμό που είναι γερά κλειδωμένος ομόφωνα στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματός μου. Αριστερός ευρωπαϊσμός σημαίνει μαχητική αντιπαράθεση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, για να αλλάξουμε ριζικά την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Δεν σημαίνει παθητική αποδοχή. Δεν σημαίνει μοιρολατρία. Δεν σημαίνει όμως και δραπέτευση. Σημαίνει την ήττα αυτών που θέλουν την Ευρώπη μια κοινή αγορά, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Που προωθούν τον Μπολκενστάιν, το 65ωρο, τη flexicurity, τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Η απάντηση της αριστεράς μέσα από την ευρωομάδα της αριστεράς, είναι ο αγώνας να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ισχυρότερο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαφορετικές προτεραιότητες με επαναθεμελίωση της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Περισσότερα χρήματα για την κοινωνική συνοχή, για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των μεταναστών και όχι περισσότερα χρήματα στους τραπεζίτες. Σημαίνει πολιτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημαίνει το να μην μπορεί να αποφασίζει το Συμβούλιο ή η Κομισιόν, χωρίς να λέει «ναι» το Ευρωκοινοβούλιο. Σημαίνει αγώνα και μέσα και έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Και στις συνεδριάσεις και στους δρόμους. Για να δώσουμε μια αριστερή και προοδευτική διέξοδο.Να διεκδικήσουμε να αντικατασταθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας από ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή. Είναι ένας «νεοφιλελεύθερος κορσές» που φτιάχτηκε από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, με τη σύμφωνη γνώμη της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος την ώρα που καλπάζει η ύφεση, η ανεργία, κοιτάει μόνο να μην ξεφύγει το έλλειμμα, ο πληθωρισμός και το χρέος. Πρέπει να παλέψουμε γι’ αυτό, γιατί έχουμε ένα συμφέρον επιπλέον."

.
gravatar
Σπίθας Says....

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΓΩ
ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΖΗΣΕΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ.

Διάβασεέ το...

"Η πρόταση για την καθιέρωση του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, στην ουσία, οδηγεί απευθείας στην ιδέα ενός ενιαίου κόμματος.

***Επειδή το ίδιο θέμα είχε τεθεί και το 1990-91 επί ενιαίου ακόμα ΣΥΝ, ο τραγέλαφος που παρολίγον να συμβεί είχε δύο σενάρια: ή τα μέλη των οργανώσεων των συνιστωσών του τότε ΣΥΝ πρώτα συνεδριάζουν και μετά «μεταφέρουν» την άποψη της οργάνωσής τους στις αντίστοιχες οργανώσεις του ΣΥΝ -πράγμα που παρέπεμπε σε λογικές δημοκρατικού συγκεντρωτισμού,

όπως ήθελε τότε το ΚΚΕ- ή τα λέμε μια φορά στο κόμμα μας και μετά τα ξαναλέμε στον ΣΥΝ (ή ΣΥΡΙΖΑ, τώρα), όπου και παίρνονται οι οριστικές αποφάσεις. Και οι δύο λογικές είναι χωρίς νόημα, στο βαθμό που λειτουργούν και οι συνιστώσες και ο ΣΥΡΙΖΑ με παράλληλες διαδικασίες.

Επομένως, ή ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά μέλη αλλά μετατρέπεται σε κόμμα***

το συντομότερο δυνατόν ή παραμένει μια εκλογική συνεργασία****

και αποπειράται να βρει, κάθε φορά, ένα ελάχιστο πλαίσιο κοινής πολιτικής. Και μέλη ο ΣΥΡΙΖΑ και ενεργές συνιστώσες είναι ένα εντελώς ερμαφρόδιτο πράγμα.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Και πο διαφωνούμε, τότε ???

Αγώνας μέσα και έξω. Αυτό?

Αυτό σημαίνει ότι δεν θέτω θέμα να φύγω απο την Ε.Ε, αλλά θα κάνω αγώνα για να καταννοήσσει ο κόσμος 2 πράγματα.

1) Την αναάγκη αξιοποίησης των θετικών
( Ευρωκοινοβούλιο, κοινοτικές οδηγίες, υπερ του πολίτη...)
2) Αλλαγή στην καθμερινότητα με συνεχείς αγώνες γιατί οι λύσεις δεν θα έθουν από τα πάνω!!

Δεν το ξέρουμε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν τα μονοπώλια;
Τώρα θα το μάθουμε;

Αλλά τι προτένουμε με το έξω;

Έξω από το Ε.Ε και τι ;
Μπάαθ και Ανδρέας Παπανδρέου;

.
gravatar
Σπίθας Says....

Περίμενε να βρώ στα ΕΥΩΝΥΜΑ την πρότασ για να μην λες για μισόλογα.
Η Ανανεωτική Π. κατέθσε σε αντιπαράθεση κέιμενο , αφού το ξέρεις,..
Κάτσε να το ψάξω...

.
gravatar
redteam Says....

Το έχω ζήσει και εγώ στον ενιαίο Συνασπισμό αυτό που λες και συμφωνώ μαζί σου. Ωστόσο, θα πρέπει να πάρουμε υποψη και τους ανένταχτους που σήμερα είναι πολλοί, σε σχέση με το 1991. Για να μην είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μαζικός χώρος στρατολόγησης των συνιστωσών θα πρέπει να βρούμε μια λύση. Και εδώ είναι η μεγάλη κουβέντα.

.
gravatar
redteam Says....

Μην κουράζεσαι άδικα. Δεν υπάρχει αντιπαραθετικό κείμενο. Υπάρχουν δυο -τρία σημεία του "ενιαίου" κειμένου που η Πτέρυγα έβαζε άλλη διατύπωση.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Μα δεν είναι απλό το θέμα, συμφωνώ.
Οι ανένταχτοι είναι ένα ζήτημα.

Αλλά τι θα πεί ανένταχτος;

Εσύ, εγώ, αυτός είμαστε μέλη με τις υποχρεώσεςι και τις ευθύνες ααπου απορρεόυν από το καταστατικό και 100 ώρες το μήνα να ακούς να μιλάνε όλοι και νάθρει η σειρά σου να μιλήσεις.
Αυτό είναι ένα μάθημα που δεν το υποτιμώ.
Μάθημα να ΑΚΟΥΣ, και πολλέ φορές ένιωσα αστείος ότνα άκουγα άλλες απόψεις και εγώ δεν είχα κάτι να πω.

Με είχαν καλύψει...

Τι θα πει ανένταχτος;
Πίνω τον καφέ μου, κάνω τα σχέδια μου, για ανατροπές και αλλαγές και ξαφνικά έρχομαι και ψηφίζω όταν με "καλάει" ο κολλητός μου;

Ανένταχτος, θέλει νάναι,

Ας είναι ανένταχτος και ας ασκεί κριτική από την θέση του ανένταχτου
Είναι και υπέράνω ο ανένταχτος.
1) Δεν είναι γκρουπούσκουλο..και δέν έχει συμμετοχή στις μαλακίες που κάνουν, ΤΑ μέλη
Και του ρίχνεις και ένα ξεχέσιμο..για νάναι και ωραίος και εντάξει..

Μα αυτό μου λες..
Το τραβάω στα άκρα...βέβαια.

Γιατί τους "ανένταχτους" εγώ τους ξεχωρίζω αλλιώς..

1) ΑΝΈΝΤΑΧΤΟΙ ΥΠΆΡΧΟΥΝ και μέσα στο κόμμα ΟΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ.
Αυτοί που δεν εντάσσονται σε μια διαδικασία συλλογική και συμμετοχική και δεν ακούνε.]
Αυτοί είναι ανένταχτοι και απροσάρμοστοι. Γκα- γκα, που λέμε και τους ξέρεις.

Υπάρχουν ανένταχτοι, έξω από διαδικασίες γιατί έχουν αίσθημα εθύνης και δεν αντέχουν τις κουτσουκέλες και τις φράξιες και τα στερεότυπα.

Άρα η έννοια ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ δεν είναι κάτι το ξεκαθαρισμένο...

.
gravatar
redteam Says....

Εγώ μιλάω γι' αυτούς. "Υπάρχουν ανένταχτοι, έξω από διαδικασίες γιατί έχουν αίσθημα εθύνης και δεν αντέχουν τις κουτσουκέλες και τις φράξιες και τα στερεότυπα."

.
gravatar
Σπίθας Says....

Δεν έψαχνα, δεν είναι εκεί το θέμα
Έγραφα σχόλιο...

Αλλά έτσι είναι , όπως το λες.
Το σχέδιο είχε έρθει δυό μέρες πριν το Συνέδριο και η Ανανεωτική Π. κατέθεσε σε αντιπαράθεση 7-8 σημεία που είχε διαφοροποιήσεις.
Αλλά αυτά τα σημεία απαντούν σ'αυτά που ρωτάς.]
Αλλά τα ξέρεις, μην το τρβάμε..εκεί

.
gravatar
redteam Says....

Δεν είχε έρθει δυο ή τρεις μέρες πριν από το συνέδριο. Επειδή συμμετείχα στην προσυνεδριακή διαδικασία που κράτησε έναν μήνα και παρουσίασα και εγώ το αντιπαραθετικό σχέδιο που είχαμε ετοιμάσει κάποια απλά μέλη οργανώσεων και κάποια μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΝ, είχα συναντήσει το εξής φαινόμενο (το οποίο, δεν το κρύβω, το εκμεταλλεύτηκα για να τους γελοιοποιώ ενώπιον των μελών). Έρχονταν να παρουσιάσουν το "ενιαίο" κείμενο ένας από το "Αριστερό Ρεύμα" και ένας από την "Ανανεωτική Πτέρυγα". Δηλαδή ήμουνα μόνος μου εναντίον δύο. Τραγέλαφος.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Α, ωραία..Συμφωνώ.!
Αλλα ο καθένας "εφώ ετάχθη".
1) Εγώ και εσύ που είμαστε μέσα και μας πρήζεται το στομάχι γιατί είμαστε;
Για να πάρουμε καρέκλα;

2) Από εκεί που είναι μπορεί ν ακάνει την δουλειά του.
Γιατί θέλει να μπλεχτεί στους μηχανισμούς να δεν τους αντέχει;

3) ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌΤΕΡΟΝ
Αυτοί που λες είναι αρκετοί, αλλά δεν τους ενδιαφέρει το διαδικαστικό. Τους ενδιαφέρει η ουσία και τι θα βγεί.

Μαζί με πέντε από αυτούς θάρθουν και άλλοι 105 για να κάνουν το κομματι τους και να πετάξουν τν "άποψή τους"
Επί τίνος;
Επί ποίου διακυβεύματος;
Ποιός θα πάρει τους ψήφους;
Η ποιός θα παράγει πολιτική;
Πολτική παράγεται στην καθημερινότητα και όχι μόνο μέσα στ κόμματα.

Γιατί τέτοια πρεμούρα;
Γαιτί δεν θέλουν τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
ΠΧ ;

.
gravatar
Σπίθας Says....

"Έρχονταν να παρουσιάσουν το "ενιαίο" κείμενο ένας από το "Αριστερό Ρεύμα" και ένας από την "Ανανεωτική Πτέρυγα". Δηλαδή ήμουνα μόνος μου εναντίον δύο. Τραγέλαφος.

:)
Αυτή είναι η δική σου οπτική και σε πιστεύω.
Αλλά δεν απεικονίζει ακριβώς τα γεγονότα!

.
gravatar
Σπίθας Says....

Εσύ βλέεπεις αυτό μπροστά σου.:)
Αλλά μέχρι να δεις αυτό είχαν προηγηθεί άλλα:)

.
gravatar
redteam Says....

Δεν σε προλαβαίνω σήμερα!! Οπως τα λές είναι. Θα έρθει αυτός που ενδιάφερεται για το διακύβευμα, θα έρθει αυτός που θέλει να κάνει εντύπωση, θα έρθει αυτός που θα θέλει να πει την αποψάρα του (όπως και εμείς άλλωστε). Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει κοινωνικό ενδιαφέρον. Που όμως θα πρέπει να καταλήξει και πως θα αλλάξει την κοινωνία. Ε, νομίζω εάν έρθουν όλοι αυτοί που λέμε και που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας τότε θα βγάλουμε συμπάρασμα και για το διακύβευμα.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Ποιός "εκλήθει"από την Αννεωτική, πχ..
Πως έγινε ο ορισμός;
Κατά την διάρκεια που ετοιμαζόταν πόσες φορές ενημερώθηκε η Ανανεωτική για τις "απόψεις της," από τον εκπρόσωπο;

.
gravatar
Σπίθας Says....

Στο παραπάνω που είπες, γιατί εγώ δεν σε προλαβαίνω και απαντώ στα προηγούμενα σχόλια σου.

Ναι υπάρχει ένα θετικό!
Είμαστε στο επίκεντρο και γίνεται τζέρτζελο. Από το να είμαστε στο καβούκι μας και να μιλάει ο Ψωμιάδης..καλύτερα!

Αυτό το είχα τονίσει από παλιά.
Μια αδυναμία της αριστεράς να ετεροκαθορίζεται.
Τώρα έχει μαι δυναμική.
Αλλά πρέπει να αξιοποιηθεί.
Αν και για μένα με τη λογική που λες έπρεπε να είχαμ "στριμώξει το πασοκ"
Τώρα θα είχαμε άλλες συζητήσεις και όχι τον Αντώναρο και τον Μαρκογιαννάκη...
Γνώμ μου..
"Μπες στα πράγματα και μη μασάς"
Άμα ΦΟΒΆΣΑΙ ΌΤΙ ΘΑ Αφομοιωθείς, τότε είσαι χέστης..:)

.
gravatar
redteam Says....

Είπες αυτό που έπρεπε να είναι ο πυλώνας του ΣΥΝ εδώ και χρόνια. Να μην ετεροκαθοριζόμαστε. Συμφωνούμε λοιπόν στο δια ταύτα. Ολα τα άλλα λύνονται, μέσα από συγκρούσεις και καυγάδες. Αλλα για το διακύβευμα. Να μην ετεροκαθοριζόμαστε.

.
gravatar
Σπίθας Says....

@ Rerteam
ΟΚ πάρε κι'αυτό και έφυγα..:)

"Θα έρθει αυτός που ενδιάφερεται για το διακύβευμα, θα έρθει αυτός που θέλει να κάνει εντύπωση, θα έρθει αυτός που θα θέλει να πει την αποψάρα του (όπως και εμείς άλλωστε). Α

ρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτήσει κοινωνικό ενδιαφέρον. Που όμως θα πρέπει να καταλήξει και πως θα αλλάξει την κοινωνία.

Ε, νομίζω εάν έρθουν όλοι αυτοί που λέμε και που υπάρχουν στην καθημερινότητά μας τότε θα βγάλουμε συμπάρασμα και για το διακύβευμα."

.............................

Κοίτα μη το κάνουμε ιμαμ- μπαιλντί!!

Δεν θα γκρεμίσω το καλύβι για να φτιάξω
'αλλο μεγαλύτερο που θα έχει:
15 πόρτες και 40 παράθυρα:)

.
gravatar
redteam Says....

Καλά να περάσεις, εάν έφυγες. Ούτε ιμαμ - μπαϊλντι, ούτε τουρλού. Θα ανοίξεις 15 πόρτες και 40 παράθυρα για να μπουν, όχι για βγουν. Εάν τους πείσεις ότι κάτι λες βρε αδελφέ θα μείνουν μόνοι τους. Εάν κάνουμε αυτά που κάναμε πέρυσι στον ΣΥΡΙΖΑ (ξέρεις στρίμωγμα για στρατολόγηση από την κέθε συνιστώσα) ε, τότε καλά θα κάνουν και να μείνουμε εμείς να ανταλλάσουμε απόψεις για το πως η Αριστερά θα μπορέσει να αλλάξει.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Ευχαριστώ !
Επίσης.:)

Όπως είδες, όμως στι εκλογές ( και το έλεγα από το Δεκεμβρη, !)
Ανόξαμε 15 πόρτες και έφυγαν από 40 παράθυρα !!

Γιατί άραγε;

Γιατί στο πανηγύρι, όλοι πρώτοι αλά στο στρώσιμο για δημιουργία εκεί χρειάζονται γεροί κώλοι( να στρωθούν και να βάλουν το μυαλό να δουλέψει) και μεταξωτά βρακιά, δηλαδή επιδέξιοι χειρισμοί και όχι τσουρουκάδες και κωλοτούμπες.

Κοίτα να σου πω και κάτι.
Πολλοί από αυτούς που μου τα "χώνουν", όχι εσύ, από του άλλους, ξέρεις μωρε, τους "αντικαπιταλιστές των γραφείων", λοιπόν όταν εγώ κατέβαινα μόνος σαν ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι έκαναν συνεργσίες με ΠΑΣΟΚ στα συνδικαλιστικά και στα τοπικά.

Εγώ ήμουν ο...****μπιπ:

Χρείαζεται αυτοσυγκράτηση και όχι σπασμωδικές ενέργειες.
Ο καπιταλισμός δεν κυριαρχεί τυχαία.
Οι λεφτάδες έχουν και τα "μυαλά" και την τεχνολογία.

Πρέπει να έχεις πειστικό λόγο απέναντι στην κοινωνία.
Αυτά η κοινωνία τα διαισθάνεται και γι αυτό την κοπάνησαν από εμάς.

"Όταν λες θα αλλάξω όλη την Ευρώπη και δεν μπορείς να φτιάξεις το κόμμα σου, τότε πόσο αξιόπιστος μπορείς να είσαι??

Και παραδέξου ότι εμείς φταίξαμε και χρειάζεται να μην επαναλάμβάνουμε τα ίδια λάθη, από εγωίσμό.

Πολλοίδεν τα παραδέχονται γιατί νομίζουν ότι ακυρώνουν τον εαυτό τους και τα χρόνια που έκαναν όσα έκαναν

Αυτό οδηγεί στην συνέχεια των λαθών, ως μη ακύρωση του "εγώ".
Το συνηθισμένο λάθος των ανθρώπων..:)

30 Ιούνιος 2009 5:51 μμ

.
gravatar
Σπίθας Says....

Σου αφήνω κι'αυτό για χαλάρωμα:)

Τετάρτη 20 Μαίου ( πρίν τις εκλογές)
..................................


Τετάρτη, 20 Μάϊος 2009 (ΠΟΣΤ)
Καμμιά ψήφος χαμένη...


Ψήφος καμμιά χαμένη

Η ψήφος που σας έδινα
σας έπεφτε απ' τα χέρια,
στην πλάτη με χτυπούσατε
με κοφτερά μαχαίρια.

Ελπίδα και συναίσθημα
άρωμα και συμπόνοια.
Μα τα ξεχάσατε αυτά,
περνώντας στα σαλόνια.

Πετάξατε και το χαρτί
της ψήφου το δελτίο.
Απόδειξη τώρα καμμιά,
άσχημο...
Μα και φτηνό αστείο!

Σας έδωσα και το ξίφος μου
για να μην είστε μόνοι
Μόνος μου το έφτιαξα
σ' ένα καυτό αμόνι.

Το ξίφος και την ψήφο μου
τη θέλατε...
μόνο για το "τιμόνι"!

"Ψήφος καμμιά χαμένη...; "

Και εσείς;
Για δες... τι κάνατε.
Μόνους μας αφήσατε.
Έτσι!
Χωρίς καμμιά συγγνώμη.

Ακόμη μια φορά,
"Καμμιά ψήφος χαμένη"
Για πολλοστή φορά:
" Εις την μετάφραση, χαμένοι"

( Σπίθας, 20 / 05/2009)


Υ.Γ.
Σας δίνω αυτό που θέλετε.

"Την ψήφο" μου,
Μα, με τον δικό μου τρόπο.

Τα ποσοστά σας τ' αγνοώ
και μην σας πιάνει ο πόνος.

Το ξίφος μου;
.....
Δίπλα από τ' αμόνι.


Καλό απόγευμα.