Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

" Όσο Μπορείς".

Posted on 2:30 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ


ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣΌσο μπορείς

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πιαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινή ανοησία,
ως που vα γίνει σα μιά ξένη φορτική.
Κωνσταντίνος Καβάφης
......................................................

Οι παραλίες ας περιμένουν
Αντώνης Καρακούσης


Π
ολλοί αντιμετωπίζουν απαξιωτικά τις επερχόμενες ευρωεκλογές. Θεωρούν το διακύβευμα μικρό έως αμελητέο και το πολιτικό βάρος της αναμέτρησηςπεριορισμένο. Και γι΄ αυτό σπεύδουν να δηλώσουν την προτίμησή τους στις παραλίες. Είναι αυτή προσέγγιση επιφανειακή και απλουστευτική μαζί. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης πολλά θα κριθούν και ακόμη περισσότερα θα δρομολογηθούν.

Πρώτα απ΄ όλα, θα μετρηθεί σε πραγματικές συνθήκες η κυβερνητική φθορά. Εως τώρα η φθορά της κυβέρνησης Καραμανλή προσεγγίζεται διαισθητικά ή δημοσκοπικά. Στην πρώτη περίπτωση αμφισβητείται και στη δεύτερη ελέγχεται.

Οι ευρωεκλογές θα ποσοτικοποιήσουν την κυβερνητική φθορά, θα αποδώσουν το πραγματικό μέγεθός της. Από την πιστοποιημένη πια έκτασή της θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις της κυβέρνησης, όπως και οι πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Καραμανλή. Αν η φθορά αποδειχθεί μικρή, θα επιχειρήσει να επανεκκινήσει την οικονομία και τη χώρα. Αν είναι μεγάλη, δεν θα μπορεί να κυβερνήσει και θα οδηγηθεί γρήγορα σε νέες κάλπες. Αντιστοίχως, οι ευρωεκλογές θα καταδείξουν αν το ΠαΣοΚ αποτελεί την εναλλακτική λύση. Η συμμετοχή στις εκλογές και το εύρος της διαφοράς υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φανερώσουν τις δυνατότητές του. Αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όντως κερδίσει με ικανή διαφορά, οι πολιτικές εξελίξεις θα επιταχυνθούν, καθώς άπαντες θα βεβαιωθούν για τη δυναμική της διεκδίκησής του. Αν αντιθέτως δεν δημιουργήσει εμφανές πλεονέκτημα και δεν μεταδώσει τη βεβαιότητα ότι αποτελεί εναλλακτική λύση, θα περιπέσει στη συνήθη αποδιοργανωτική εσωστρέφεια.

Κρίσιμες θα αποδειχθούν επίσης οι ευρωεκλογές για την Αριστερά και το αναδειχθέν τελευταίως οικολογικό κύμα. Αν η Αριστερά ενισχυθεί και καταγραφείμετατόπιση του εκλογικού σώματος, ευθεία θα είναι η επίδραση στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αν όχι, αν οι Οικολόγοι πλασαρισθούν ως τρίτη πολιτική δύναμη, όπως οι δημοσκόποι προβλέπουν, πάλι σοβαρές θα είναι οι μεταβολές. Αδιάφορη δεν μπορεί να είναι ακόμη η τυχόν ενίσχυση της ορθόδοξης και εθνολατρικής Δεξιάς.

Οπως και να έχει, οι ευρωεκλογές πολλά θα κρίνουν. Γι΄ αυτό οι παραλίες μπορούν να περιμένουν.