Κυριακή, 5 Ιουλίου 2009

´Μη σηκωθεί άλλη "κόκκινη κάρτα" Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα´. Κουβέλης Φώτης

Posted on 8:57 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Συνέντευξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο, Κυριακάτικη Αυγή,
05 /07/2009


Μεγάλη στροφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων με πολιτικούς όρους, εισηγείται ο Φώτης Κουβέλης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να δείξουν οι πολίτες στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ "κόκκινη κάρτα". Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει αναλυτικά για τις εξελίξεις στον χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, για το σκάνδαλο της Siemens και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

* Είναι, τελικώς, εφικτή η έκδοση του κ. Χριστοφοράκου; Έχουνε γίνει οι κατάλληλες διαδικασίες από την ελληνική πλευρά;

Υπάρχει η δυνατότητα, με την έννοια ότι οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται δεν έχουν υποκύψει σε παραγραφή, όπως νομικά φρονώ. Υπάρχουν ζητήματα που εξετάζονται από τη γερμανική Δικαιοσύνη, αλλά θεωρώ ότι είναι δυνατή η έκδοσή του, παρά την ύπαρξη νομικών δυσχερειών.

* Έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για ευνοϊκή μεταχείριση σε όσους δίνουν στοιχεία στις αρχές. Θα μπορούσε να είναι μια τέτοια περίπτωση ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάς;

Πρόκειται για τη λεγόμενη αρχή της διαπραγμάτευσης, η οποία έχει τα προβλήματά της, έχει τους κινδύνους της και σε κάθε περίπτωση αυτή η πρόταση χρειάζεται την αναγκαία εξειδίκευσή της, έτσι ώστε να μην υπάρξει εγκλωβισμός στις διαθέσεις του κατηγορουμένου, ο οποίος θα διαπραγματεύεται την ποινική του μεταχείριση με τρόπο που μπορεί να εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες, άλλες μεροληψίες και να αδικήσει την ουσία της αλήθειας.
Επομένως η “διαπραγμάτευση”, μια αρχή που δεν είναι εγκατεστημένη στο δίκαιό μας, παρά σε ελάχιστες εξαιρέσεις (περιπτώσεις τρομοκρατίας), θα πρέπει να τύχει εξαιρετικά μεγάλης εξειδίκευσης διότι εγκυμονεί κινδύνους.
Έχω μεγάλες και έντονες επιφυλάξεις για τη θέσπιση μιας τέτοιας διαδικασίας.

* Αναδείχτηκε και το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων. Υπάρχουν μαύρα ταμεία;

Πιθανολογώ έντονα την ύπαρξή τους, για να μη μιλήσω με απολυτότητα, στα δυο μεγάλα κόμματα, όπως τουλάχιστον προκύπτει κατά καιρούς από διάφορα γεγονότα.
Επιμένω ότι ο μόνος πόρος χρηματοδότησης των κομμάτων -ως συστατικό του πολιτεύματος- θα πρέπει να είναι η κρατική επιχορήγηση και μόνο οι αποδεδειγμένες συνδρομές των μελών. Τίποτα πέραν αυτού. Την πρόταση αυτή έχω υποβάλει από το 2001 κατά τη συνταγματική αναθεώρηση.
Θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες ρυθμίσεις που θα διαμορφώνουν την υποχρέωση συγκεκριμένης οικονομικής συμπεριφοράς των κομμάτων αναφορικά με τις δαπάνες τους. Υπάρχει νόμος για τις δαπάνες των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων. Αυτή η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και κυρίως δεν ελέγχονται οι εκλογικές δαπάνες. Ούτε καν στις εξόφθαλμες περιπτώσεις υπέρβασης των ορίων των εκλογικών δαπανών.

* Ακόμα και αν αυστηροποιηθεί ο νόμος και εφαρμοστεί κατά γράμμα, θα είναι δυνατή η αποφυγή χρηματοδότησης των κομμάτων κάτω από το τραπέζι;


Κανείς δεν μπορεί να μιλάει με απόλυτους όρους, αλλά τουλάχιστον ας αυστηροποιηθεί ο νόμος και ας υπάρξει αυτή η ρύθμιση που προτείνουμε ως μόνη πηγή χρηματοδότησης την κρατική επιχορήγηση και τη συνδρομή των μελών. Όλα τα άλλα διαμορφώνουν συνθήκες χειραγώγησης και κηδεμονίας των πολιτικών κομμάτων από τα ποικιλώνυμα οικονομικά κέντρα, τα οποία είναι προφανές ότι θέλουν με τον τρόπο αυτό να ετεροκαθορίζουν, να χειραγωγούν την πολιτική και να διαμορφώνουν συνθήκες για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

* Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι θα πράξει; Ισχύει η θέση του 2005 “γιατί όχι Πρόεδρος από την αριστερά”;

Δεν θέλουμε να εμπλακούμε στη διελκυστίνδα και στην αξιοποίηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Σταθερά λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση όσο παραμένει είναι επιζήμια και εχθρική προς την ελληνική κοινωνία και πρέπει να φύγει. Αυτό έχουμε πει και επιφυλαχτεί να σταθμίσουμε τη στάση μας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του θέματος στα όργανα, που πρέπει να υπάρξει γιʼ αυτό το σοβαρό θέμα.

* Δεδομένου, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, είναι αναστρέψιμη η κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θεωρώ ότι είναι αναστρέψιμη, με την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστούν τα πολιτικά ζητήματα και θα απεμπλακεί η συζήτηση όσο και η τεταμένη κατάσταση που υπάρχει από τα διαδικαστικά θέματα. Είναι βαθύτατα πολιτικά τα ζητήματα που απασχολούν αυτή την ώρα τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχω τη γνώμη ότι η ανάκαμψη μπορεί να αναζητηθεί στην αλλαγή της πολιτικής πορείας του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να ανακαθοριστούν βασικά στοιχεία της πολιτικής, στοιχεία που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν δεν αντιμετωπιστούν θα εξακολουθούν να υπάρχουν και να υπονομεύουν την πολιτική πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επίσης είναι αναγκαίο να ανακαθοριστεί και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ωστόσο, η αλλαγή πολιτικής πορείας για την οποία μιλάτε, γίνεται μόνο μέσα από συνέδριο...

Όχι κατ’ ανάγκη. Μπορεί να γίνει μέσα από μια ουσιαστική πολιτική συνεννόηση, μπορεί να γίνει με την απομάκρυνση από τις περιχαρακώσεις και τις «βεβαιότητες» που διαμορφώνονται από εσωκομματικές πλειοψηφίες και με ξεκάθαρη επικοινωνία με αυτό που η κοινωνία κατέγραψε αναφορικά με τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

* Ουσιαστικά, δηλαδή, προτείνετε μια συνεννόηση Αριστερού Ρεύματος και Ανανεωτικής Πτέρυγας; Δεν θεωρείτε ότι ήρθε η ώρα της υπέρβασης των τάσεων;

Δεν μιλάω για μια τυπικού χαρακτήρα συνεννόηση, αλλά για την αντιμετώπιση επί της ουσίας, των πολιτικών προβλημάτων. Οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών και απόψεων είναι συστατικό στοιχείο της ανανεωτικής και σύγχρονης αριστεράς. Κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί, εν ονόματι της διεκδικούμενης ανάκαμψης, να ζητά αναστολή αυτής της διακίνησης των ιδεών και απόψεων. Η συνεννόηση θα είναι ουσιαστική με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν ανοιχτά αυτιά και μάτια στη σύγχρονη πραγματικότητα και κατάσταση.

* Τελικά τι χαρακτήρα έχει, κατά τη γνώμη σας, η αντιπαράθεση του Αλ. Αλαβάνου με τον Αλ. Τσίπρα; Υπάρχουν πολιτικές διαφορές, προσωπικές διαφορές;

Πρέπει να κινηθούμε μακριά από τα προβαλλόμενα ως αντιπαραθετικά σχήματα -πρόεδρος ΣΥΝ, πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ- και να αναζητήσουμε μια συλλειτουργία που είναι το ζητούμενο και πρέπει να εξασφαλιστεί με την αντιμετώπιση των πολιτικών ζητημάτων.
Όσο δεν αντιμετωπίζονται τα πολιτικά ζητήματα και δεν ανακαθορίζονται καίρια στοιχεία της πολιτικής, τόσο η κατάσταση θα παραμένει ως έχει.

* Με βάση τη συμφωνία, ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρέπει να είναι και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ;


Η συμφωνία που έχει υπάρξει με τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ισχύσει. Οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να συνιστά διαμόρφωση συγκεντρωτικών στοιχείων της δομής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, κινείται μακριά από την ιδρυτική συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα. Συνυπάρχουν ο ΣΥΝ και άλλες συνιστώσες. Οι συνιστώσες δεν ταυτίζονται μεταξύ τους ιδεολογικά και πολιτικά.

Υπάρχουν πολύ σημαντικές διαφορές. Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε κόμμα είτε σε σχήμα με συγκεντρωτικές δομές, είναι σε αναντιστοιχία με τα πράγματα, με δεδομένο ότι όχι μόνο δεν υπάρχει ιδεολογική ταύτιση, αλλά υπάρχουν και σημαντικές διαφορές. Επομένως τα στοιχεία που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν πολιτικά και ιδεολογικά το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν.

* “Κόκκινη κάρτα” θα πάρετε;


Οι σημειολογίες
που αφορούν το επιφαινόμενο δεν με αφορούν.
Με αφορά η πολιτική ουσία των πραγμάτων. Εάν θα υπάρξει «κόκκινη κάρτα» είναι εξαιρετικά δευτερεύον.
Εάν, όμως, η κάρτα σημαίνει μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πολιτικό σχήμα με συγκεντρωτικές δομές, που θα περιορίζουν την παρουσία του ΣΥΝ ή θα τον εκχωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμη το προανάκρουσμα μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, τότε δεν θα πάρω.
Και τότε, ίσως, να σηκωθεί μια άλλη «κόκκινη κάρτα».

11 Response to "´Μη σηκωθεί άλλη "κόκκινη κάρτα" Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συμμαχικό σχήμα´. Κουβέλης Φώτης"

.
gravatar
KitsosMitsos Says....

Το πρόβλημα είναι ότι με αυτά τα πισωγυρίσματα και τα μαχαιρώματα ο κόσμος μάλλον σταματά να ασχολείται. Κρίμα γιατί η φωνή του ΣΥΝ κάτι έχει να πει, έστω και ουτοπικό.

.
gravatar
Side21 Says....

- Τρία Ερωτήματα :
- 1 Ο ΣΥΝ άρχισε ή δεν άρχισε το 89 σαν Συνασπισμός κομμάτων, ομάδων,
ιδεολογ. ρευμάτων και ανένταχτων ;
- 2 Τι γίνεται αν η πλειοψηφία της βάσης
των οργανωμένων αλλά & ανένταχτων θέλει
τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολυτασικό σχήμα σε αντίθεση με τις ηγετικές ομάδες και τις προσωπικές φιλοδοξίες που τόση φυλλοροή έχουν κοστίσει και την ανάλογη απογοήτευση και παραίτηση μελών και ψηφορόρων ;
- 3 Τι σημαίνει σ. Φώτη η τελευταία "κόκκινη κάρτα"; Πολιτική με απειλές & εκβιασμούς γίνεται ;

.
gravatar
Σπίθας Says....

@ Kitsomitsos

Δεν ζει με ψευδαισθήσεις ο κόσμος, ούτε με ουτοπίες.
Δεν ζητά από την αριστερά μόνο να διαμαρτύρεται και να στρίβει στο "δια ταύτα", με απόψεις του είδους:

"Αυτοί θα σας κυβερνούν, όπως κρίνουν και όπως γουστάρουν και εμείς θα είμαστε το "όνειρό" σας και η διαμαρτυρία σας"

Δεν είναι πολιτική θέση αυτή.

Απο κει και πέρα τίθεται ένα ζήτημα:
Η "στάσης ζωής" του καθενός μας.


@ Side21, είπε:

1.
"1 Ο ΣΥΝ άρχισε ή δεν άρχισε το 89 σαν Συνασπισμός κομμάτων, ομάδων, ιδεολογ. ρευμάτων και ανένταχτων ;"
...........................

Σπίθας: Όχι βέβαια. !!!

Κάρτα μέλους στο ΣΥΝ του 89 είχαν οι του ΚΚΕ και ΚΚεσ.
Αυτός ο ΣΥΝ που λες εσύ δεν έχει καμμία σχέση, γι΄αυτό που μιλάμε.
Ήταν μέσα το ΚΚΕ.
Το έχεις ξεχάσει, φαίνεται.

Μιλάμε για τον ΣΥΝ, χωρίς το ΚΚΕ που εξέφραζε και εφράζει την Ανανεωτική Αριστερά, σύμφωνα με το καταστατικό του.
..........................


2) Side21, είπε
" Τι γίνεται αν η πλειοψηφία της βάσης των οργανωμένων αλλά & ανένταχτων θέλει
τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολυτασικό σχήμα σε αντίθεση με τις ηγετικές ομάδες και τις προσωπικές φιλοδοξίες που τόση φυλλοροή έχουν κοστίσει και την ανάλογη απογοήτευση και παραίτηση μελών και ψηφορόρων ; "
........................

Σπίθας:

α) Τι γίνεται όταν υπάρχουν 11 τάσεις με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις και τελείως αντίθετες με τις απόψεις του μοναδικού κόμματος, στο χώρο (ΣΥΝ) που έχει κάρτα μελών και καταστατικό και είναι μέλος στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ)
?????

Ο Συριζα, ίσως δεν το ξέρεις, αλλά είναι ένα σχήμα ετερόκλητων συμμαχιών και όχι κόμμα.

Εσύ θα λες, πχ, "εργατική πολιτιοφυκάκή" και εγώ θα λέω κοινοβουλευτισμός??? !!!
Και θα καταβαίνουμε, μαζί σε προεκλογικό εγώνα???
!!!

β) Ο ΣΥΝ είναι κόμμα και ανήκει στην ΚΕΑ με καταστατικό και μέλη.

Δεν αντιτίθεται στον σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ όπου τα μέτωπα είναι κοινά.

Αλλά δεν θα δεν είναι δυνατόν, λογικά, 11 συνιστώσες που δεν αποτελούν κόμμα να θέλουν την "ακύρωση" του ΣΥΝ.

Είναι παράλογο, δεν νομίζεις;
..............................
3) Side21, είπε:

"Τι σημαίνει σ. Φώτη η τελευταία "κόκκινη κάρτα"; Πολιτική με απειλές & εκβιασμούς γίνεται ;"
.............................

Σπίθας:
Αναφέρεσαι, προφανώς στην ΑΠΑΝΤΗΣΗ του σύντρ. Φ. Κουβέλη, πρός όσους είπαν "Έχω κόκκινη κάρτα στο ΣΥΡΙΖΑ" ( Αλαβάνος...)

Νομίζω, ότι μεροληπτείς και κρίνεις επιλεκτικά.

Αρνείσαι το δικαίωμα, το νόμιμο που έχει ο Φ. Κ και ο κάθε σύντροφος του ΣΥΝ να εκφράζει και να υποστηρίζει το κόμμα που ανήκει και δεν παρατήρησες ούτε αναφέρθηκες στο αίωλο επιχέιρημα του Α. Λλαβάνου..

Γιατί, δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Έχουν όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστώσες και ανένταχτοι κόκκινη κάρτα;

Και από που απορρέει η αφαιρετική άποψη ( δεν υπάρχει απόφαση..)
"Εμείς δεν θέλουμε":
"ΕΣΕΙΣ του ΣΥΝ να έχετε κάρτα μέλους" !!!!

Μα τι μου λές, βρε Side21 ???
Έχεις 10 φίλους και κάνετε παρέα, ενίοτε και τους καλείς στο σπίτι σου, τότε αν οι 4 αποφασίσουν να σου πάρουν το σπίτι;
Αυτό εσύ το λες δημοκρατία;;
!!
Η θα αμφισβητήσεις το δικαίωμα στο μέλος του ΣΥΝ να υποστηρίξει το 19χρονο σπίτι του;

.
gravatar
Σπίθας Says....

Επιπρσθέτως, συπληρώνω και ορισμένα σημεία που τα θεωρώ αυτονόητα και δεν τα ανέφερα.

Μιλάμε, πάντα, πολιτικά και με τα μάτια στραμμένα στην κοινωνία και όχι με όρους εσωστρέφειας, τασικής άποψης και ιδεοληπτικής εγωπάθειας.
Υποθέτω, ότι γι΄αυτό συνομιλούμε.

Δηλαδή:
Όταν αναφέρομαι στο "18χρονο, πια πολιτικό σπίτι", δεν ομιλώ με ιδιοκτησιακούς όρους!!

Θα επαναλάβω, την ταπεινή μου γνώμη, για μια ακόμη φορά, πολλοστή φορά, αν με θυμάσαι.

Ο κόσμος που μας πλησίασε, δεν νιοάζεται για τα "εσωτερικά μας"

Όταν είχαμε τα διψήφια νούμερα, είχε στο μυαλό του τον "παλιό" ΣΥΝ με τις γνωστή του "εικόνα" \

Την όποια, ας πούμε...
Μιας σύγχρονης, εν δυνάμει, ανανεωτικής αριστεράς που αναζητά, χωρίς παλαιά σύνδρομα, αλλά με απόψεις που να απαντούν στα νέα προβλήματα και μ΄ένα ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Αυτό είχε στο υποσυνείητό του και αυτό το νέο, αναζητούσε.

Νομίζω, ότι δεν κατάφερε, η πλειοψηφία μας, να διαχειριστεί κατάλληλα και υπεύθυνα μια ευκαιρία και γι΄αυτό ο κόσμος απομακρύνθηκε.

Να συνεχίσουμε στο ίδιο βιολί;

.
gravatar
Side21 Says....

Αν θυμάμαι καλά,
στην πρώτη συνάντηση στην Παιανία το 91
οπότε και μπήκαν οι βάσεις του ΣΥΝ δεν υπήρχαν μόνο δυο κόμματα ...
(Απ’ το ΚΚΕ ήρθε ο Χαλβατζής, διάβασε το σκονάκι του κι αποχώρησε !!!)
Είχαμε μόνο μια κάρτα που έγραφε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ...
Την ίδια κάρτα είχαν οι προερχόμενοι από ΕΑΡ, ΚΚΕ αλλά κι άλλες δυνάμεις
ρεύματα κι ανένταχτοι της Αριστεράς με διαφορετικές ιστορικές και ιδεολογικές καταβολές,
(Λάζαρης, Φίλιας, Δρεττάκης, Γλέζος, Σεβαστάκης, Κωνσταντόπουλος, Φίληδες, Πρωτόπαππας κ.α.)
Μέλημα κι απόφαση όλων ήταν η δημιουργία ενιαίου κόμματος.
Μια ζωή το ζητούμενο κι η προωθητική δύναμη της αριστεράς ήταν η ΕΝΟΤΗΤΑ.
Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που πάσει θυσία θέλουν να συντηρήσουν τις ομάδες και τα μαγαζάκια τους και φυσικά αυτοί που ασκούν προσωπική πολιτική που είναι ο καρκίνος κι η δυσφήμηση του χώρου.
Έχω στη συλλογή μου αρκετές «κόκκινες κάρτες», ποτέ μου όμως δε μπήκα σε «ομάδα» ούτε σε «φράξια».
Εδώ και δυο χρόνια βρίσκομαι σπίτι μου, οι μόνες εκλογές που δεν κόλησα ούτε μια αφίσσα από το 1974 ήταν οι τελευταίες ευρωεκλογές, με βαριά καρδιά ψήφισα και δυστυχώς έπεσα μέσα στις προβλέψεις μου για το αποτέλεσμα.

Πιστεύω ότι η εκτίμηση ότι υπάρχουν 11 τάσεις με μοναδικό μέλημα τη διάλυση του ΣΥΝ είναι υπερβολικές, εξάλλου οι ομάδες και τα στελέχη που εγκαταβιούν μέσα του δεν χρειάζονται βοήθεια – μπορούν και μόνες τους !!!

ΤΕΛΟΣ για την «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ» στο τέλος της συνέντευξης του σ. Φώτη τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα, ίσως να κάνω λάθος, αλλά μου φάνηκε ότι τη χρησιμοποίησε σαν απειλή, όπως οι διαιτητές για να τη δείξει σε άλλους ή στον εαυτό του !!!
Ζητώ συγνώμη για τη σεντονιάδα μου ...

.
gravatar
Σπίθας Says....

Δεν είμαστε με την αριστερά, υπέρ της μιεοψηφίας, της ευιασθησίας, υπερ της ελευθρίας του λόγου;
Αυτό μόνο να το ζητάμε και στο κόμμα να είμαστε υποτελείς στην εκάστοτε "ηγερία"?

Θα θυμίσω λόγια του Μ. Παπαγιαννάκη από την τελευταία του συνέντευξη..
.....................................
"Οι συμβιβασμοί έφεραν χάσμα"

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

- Τι θα πει να καταργηθεί η αγορά; Δηλαδή ποιος θα αποφασίσει τι θα πουλιέται και σε ποιες τιμές; Κάποιος σκοτεινός γραφειοκράτης; Δεν έχουμε δει την αποτυχία αυτών των θεωριών; Τι αντιπροτείνεται;
Και τώρα τελευταία αρχίζω και ακούω και μέσα στον ΣΥΝ τέτοιες απόψεις.
Δυστυχώς στα χρόνια που ακολούθησαν το ’89 παραμερίστηκαν οι απόψεις και οι προτάσεις της ανανεωτικής αριστεράς.

– Επομένως η υπέρβαση εντός του ΣΥΝ φαίνεται μάλλον ουτοπική;

– Αν ένα κόμμα πιστεύει ότι δεν πρόκειται ποτέ να κληθεί να συμμετάσχει στη διακυβέρνηση της χώρας του, δεν καταλαβαίνω γιατί ασχολείται με την πολιτική.
Και ελπίζω να μην ξανακούσω ότι βάζω από το παράθυρο συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ, δεν ανοίγω κανένα παράθυρο.

Αλλά ένα σοβαρό κόμμα έχει και απόψεις και πρόγραμμα για τις αρχές διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας σημαίνει και συμμαχίες. "

Γι’ αυτό θα επιμείνει σ’ αυτό που πάντα υποστήριζε για τις σχέσεις των Ανανεωτών με τον υπόλοιπο ΣΥΡΙΖΑ:

«Να μείνουμε στην ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας, να συνυπάρχουμε πολιτικά, δηλαδή εκλογικά.

Και να μην απαιτείται καμμία άλλη σύγκλιση, είτε θεωρητική είτε λειτουργική, θεσμική, οργανωτική ή κομματική.(!)

Εκτός βέβαια και αν κάνουμε την υπέρβαση. Μπορούμε;».

.
gravatar
akrat Says....

καλημέρα
μέσα στην φραξιονιστική σας παραζάλη
(ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΡΙΑ)
να ρωτήσω κάτι απλό για την πλάκα δηλαδή...
Πότε η ψευτοανανεωτική αλλά τες πάντων αριστερά (δεν τα λέω ο Κοροβέσης στην ΕΠΟΧΗ τα βγάζει στην φόρα... έρμε Τσαουσέσκου και λατρεμένε Κϋρκο...) είχε δει τέτοια ποσοστά ????????
Εγώ πάντως θα πλάκωνα στο ξύλο σούμπιτη την ανανεωτική αριστερά που σαν αυθάδικα κουτάβια ενός γηρασμένου κόσμου τολμούν και μιλούν...
Αυτοί το 2% με χίλια ζόρια το έπιαναν...
ουφ ευτυχώς που δεν ανήκω στην κοινοβουλευτική αριστερά και ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ...
ουφ
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΩ ΣΕ ΕΝΑ ΦΡΑΞΙΟΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ

ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ...

.
gravatar
Σπίθας Says....

Καλημέρα akrat

Ξύλο, πρωϊνιάτικα?
!!

Ο Γ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ, έφαγε ξύλο διότι:

[] ..."χωρίς να το ξέρει και χωρίς να ενδιαφέρεται για χρήματα ή για αξιώματα, αυτά που έλεγε, τα χρησιμοποιούσε καταλλήλως το ..σύστημα. Εν αγνοία του και εν τη αφελεία του.."

Από την ανακοίνωση που άφησαν αυτοί που το χτύπησαν.!!!


Θα ρίχνουμε ξύλο ή θα τρώμε , αναλόγως του μέτρου της άγνοιας ή της αφέλειας μας.

Δίκην προθέσεως..

.
gravatar
Σπίθας Says....

Να ρωτήσω κι εγώ κάτι;

1)Μια φράξια πόσα περίπου μέλη, συνήθως, έχει;

2) Ένα ή δύο άτομα μπορούν να αποτελέσουν φράξια;

Σοβαρές ερωτήσεις, κάνω.

Γιατί διαπιστώνω, ότι οι απόψεις δημιουργούνται από τα κέφια ενός η΄δύο ηγετών και ακολουθούν οι συν αυτώ.

Κατόπιν, οι "θρασύτατοι" που δεν αντέχουν τους δερβίσικους χορούς και τις αλλαγές θεωριών, ανά βδομάδα, τότε βαπτίζονται στο όνομα μιας ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ιδεολογίας, ως ...φραξιονιστές!!

3) Ο λόγος σου Αkrat, έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από τον δικό μου ή του καθενός, ας πούμε;
Ρωτώ και την ονομάζω "ερώτηση κρίσεως".

Απάντηση, χωρίς ξύλο, ει δυνατόν.

.
gravatar
Side21 Says....

Καλή η θεωρητικολογία, αλλά ...

Το ζήτημα σήμερα είναι να βγει απ’ το καβούκι του και να βρει έκφραση ένας μεγάλος αριθμός απογοητευμένων αριστερών ...

Αυτοί οι απλοί ανώνυμοι που αγωνίζονται στα συνδικάτα, στα χωριά και στις γειτονιές για τα τοπικά προβλήματα, για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τους πρόσφυγες & άλλες ευπαθείς ομάδες ...

Αυτοί που είναι η ψυχή και η δύναμη της Αριστεράς ...

Όλοι αυτοί νοιώθουν προδομένοι βλέποντας κλίκες και ηγετίσκους να συνωστίζονται καθημερινά στα ΜΜΕ όχι για να προωθήσουν τις θέσεις του κόμματος αλλά για να δημοσιοποιήσουν τις διαφωνίες τους ...

Κι όλοι αυτοί θά ‘θελαν νά ‘χουν άποψη και λόγο για κάθε ζήτημα, χωρίς όμως υποχρέωση να είναι ενταγμένοι απαραίτητα σε συντεταγμένες ομάδες υπό κάποιο αρχηγό και ηγετικά στελέχη (καθοδηγητές) ...

.
gravatar
Σπίθας Says....

@ Side21
"Αυτοί οι απλοί ανώνυμοι που αγωνίζονται στα συνδικάτα, στα χωριά και στις γειτονιές για τα τοπικά προβλήματα, για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, για τους πρόσφυγες & άλλες ευπαθείς ομάδες..."

-....................

Και όχι μόνο γι΄αυτούς που αγωνίζονται, γι΄όσα αναφέρεις.

Ιδιαίτερα αυτούς που δεν έχουν την ούτε την δυνατότητα να αγωνιστούν.
Αυτούς που προσπαθούν, παλεύουν να επιβιώσουν και δεν έχουν πούθε να κρατηθούν.
Γι αυτούς ποιός θα ενδιαφερθεί;