Κυριακή, 16 Αυγούστου 2009

Φώτης Κουβέλης: Η πολιτική διαφάνεια είναι και θεσμικό και πολιτικό ζήτημα. Ευθύνη της αριστεράς να ανατρέψει το πολιτικό στερεότυπο του δικομματισμού

Posted on 4:02 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

"Το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορέσει η αριστερά αυτό το πλεονέκτημα της ηθικής πολιτικής που έχει να το ενσωματώσει στην γενικότερη πολιτική δράση της και παρέμβασής της και να μπορέσει, κάποια στιγμή, αυτό, να το κάνει καθημερινό πολιτικό αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνω, διαφοροποιόντας τους πολιτικούς συσχετισμούς και ανατρέποντας το δικομματικό στερεότυπο..." Κουβέλης Φώτης.


Συνέντευξη: Φώτης Κουβέλης- [ Ερώτ.] Κύριε Κουβέλη, θα ήθελα την δική σας εκτίμηση αυτής ιστορίας. Δηλαδή για το "πολιτικό τσουνάμι" του ζητήματος. Θα αφήσω το δικαστικό μέρος της υπόθεσης SIEMENS, δίοτι το μισό έχει παραγραφεί, το άλλο μισό....

- Φώτης Κουβέλης: [ ] "... Θα συμφωνήσω, μαζί σας, ό,τι εκείνο που αυτή την στιγμή αμφισβητείται και μάλιστα έντονα, ρηγματώνεται στην κυριολεξία, είναι το πολιτικό σύστημα αυτού του τόπου. Δίοτι για άλλη μια φορά καταγράφεται με δραματικό όσο και με έντονο τρόπο το γεγονός της χειραγώγησης της πολιτικής, τουλάχιστον στο επίπεδο των δύο μεγάλων κομμάτων, των κομμάτων εξουσίας, από διάφορα ποικιλώνυμα κέντρα τα οποία παρεμβαίνουν, χρηματοδοτούν και κατά συνέπεια θέλουν να επηρεάζουν και να ασκούν πολιτική για την εξυπερέτηση των δικών τους συμφερόντων και όχι για την εξυπερέτηση του δημοσίου συμφέροντος.
Και αυτό είναι το μεγάλο, το μεγάλο πρόβλημα της αντιπροσώπευσης των ελλήνων πολιτών από τα πολιτικά κόμματα."

- [ Ερώτ.] Από την άλλη πλευρά, ενώ αυτό το φαινόμενο είναι στο προσκήνιο τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, βλέπουμε ό, τι ο δικομματισμός καλά κρατεί, ενώ τα μικρότερα κόμματα, ιδιαίτερα αυτά της αριστεράς, να αδυνατούν να παρέμβουν. Δεν βλέπουμε καμμία ανατροπή ούτε στις εκλογικές αναμετρήσεις...

- Φώτης Κουβέλης: "Είναι ακριβές και ουσιαστικά έχουμε κάθε φορά μία αναβίωση του πολιτικού στερεοτύπου του δικομματισμού. Και εδώ μπορεί κανείς, με μεγάλη άνεση, να καταγράψει την ανικανότητα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα των κομμάτων της αριστεράς, να διαμορφώσουν ένα άλλο πλαίσιο πολιτικών συσχετισμών που θα διαφοροποιεί το πολιτικό μας σύστημα και την λειτουργία του. "

- [Ερώτ.] Αυτό το εκλαμβάνω ως αυτοκριτική, κύριε Κουβέλη, βέβαια...

- Φώτης Κουβέλης: " Αναμφισβήτητα ναι, αναμφισβήτητα ναι...Ο καθένας έχει τις ευθύνες του κατά το μέτρο που του αναλογεί και δεν μ' εμποδίζει η συμμετοχή μου στην αριστερά να καταγράψω και τις ευθύνες της αριστεράς.
Γι αυτό και υποστηρίζω την άποψη ότι η πολιτική διαφάνεια στο βαθμό που έχει απόλυτη συνάφεια με την λειτουργία του πολιτικού συστήματος δεν είναι μόνο θεσμικό ζήτημα. Είναι και θεσμικό και πολιτικό και η αντιμετώπισή του πρέπει να γίνεται και στα δύο αυτά επίπεδα. Κι εδώ υπάρχει συνευθύνη.
Μία συνευθύνη η οποία καταγράφεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια και βεβαίως αφορά και την αριστερά η οποία επαναλαμβάνω δείχνει να μην μπορεί αποφασιστικά και να ανατρέψει τους συσχετισμούς που στεριώνουν και αναδεικνύουν κάθε φορά σε σημαντικό όπλο το στερεότυπο του δικομματισμού. "

- [Ερώτ.] Η αριστερά καταγράφεται στην συνείδηση των πολιτών ( και αυτών που δεν την ψηφίζουν) ως μια "δύναμη ηθικά υγιής". Έχετε ένα ηθικό πλεονέκτημα, αλλά όχι την "κεφαλαιοποίηση" του σ' ένα πολιτικό και εκλογικό αποτέλεσμα...

- Φώτης Κουβέλης: " Βεβαίως. Το ηθικό πλεονέκτημα δεν προκύπτει σ' ένα αποθετικό στεγανό. Έχει σχέση και ορθά νομίζω το εντοπίσατε και με την συνύπαρξη της πολιτικής της αριστεράς με το μέγεθος της ηθικής.

Διότι η ηθική δεν είναι μία μεταφυσική έννοια στην πολιτική. Είναι μία συνέπεια στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος και του δημόσιου αγαθού.

Και εδώ, πλέον, εκτίει η αριστερά.

Το μεγάλο ζήτημα είναι να μπορέσει η αριστερά αυτό το πλεονέκτημα της ηθικής πολιτικής που έχει να το ενσωματώσει στην γενικότερη πολιτική δράση της και παρέμβασής της και να μπορέσει, κάποια στιγμή, αυτό να το κάνει καθημερινό πολιτικό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνω,
διαφοροποιόντας τους πολιτικούς συσχετισμούς και ανατρέποντας το δικομματικό στερεότυπο. Το οποίο, δυστυχώς, βρίσκεται σε σχέση, σε πολύ μεγάλη σχέση εξάρτησης από την αδιαφάνεια και από την χειραγώγηση ποικιλώνυμων οικονομικών κέντρων.
Εδώ βρίσκεται και η ευθύνη της αριστεράς. Να μπορέσει να μεταποιήσει αυτό το ηθικό πλεονέκτημα σε πολιτικό αποτέλεσμα.

- [ Ερώτ.] Είναι και το ζητούμενο, κ. Κουβέλη. Εικάζω, ότι πάρα πολλοί πολίτες θα ήθελαν, ενισχύοντας την αριστερά, να ασκήσουν ένα μοχλό πίεσης προς τα δύο μεγάλα κόμματα και θα προσβλέπουν σε σας και την δική σας παρέμβαση, λίγο πιό ορμητικά. Αργά η γρήγορα θα έχουμε εκλογές...

- Φώτης Κουβέλης:" Έχετε δίκιο. Η ηθική διάσταση, αναμφισβήτητα, διαμορφώνει μία σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη προς την αριστερά, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτή. Χρειάζεται μαζί μ'αυτήν της ηθικής εμπιστοσύνης να διαμορφώσει και μία σχέση, η αριστερά, προγραμματικής εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Δηλαδή ταυτόχρονα να δώσει στον πολίτη να καταλάβει, να αντιληφθεί και κυρίως να εμπιστευθεί ό,τι, αυτή η αριστερά μπορεί από μία θέση παρατηρητή, κριτή και ελεγκτή των πραγμάτων, να μπορεί να παίξει εκείνον τον πρωταγωνιστικό ρόλο προκειμένου να διαχειριστεί τα μεγέθη της κοινωνίας και να δώσει απάντηση στα προβλήματά της, τα οποία είναι και πολλά και μεγάλα θάλεγα, χωρίς διάθεση υπερβολής."

- [ Ερώτ.] Ο χρόνος τρέχει ανάποδα για σας. Ξέρω ότι υπάρχουν διεργασίες και στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ και στον ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικεί να γίνει ο φέρων οργανισμός, ας το πω, έτσι. Δεν έχετε χρόνο...

- Φώτης Κουβέλης: "Δεν έχουμε χρόνο, δεν έχουμε χρόνο...Και να προσθέσω ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, με την έννοια ό,τι αυτή η εσωστρέφεια μας και με δεδομένα τα πολλά σύνθετα, τα πολύπλοκα προβλήματα της κοινωνίας, δεν αφορά, πολλές φορές, τους πολίτες...
Γι αυτό πρέπει να σπεύσουμε διότι εκείνα που που προέχουν, πέρα από τα διαδικαστικά, είναι τα πολιτικά προβλήματα."

- [ Ερώτ.] Αισιοδοξείτε, κ. Κουβέλη;

- Φώτης Κουβέλης: " Ας μην καταγράψω, ούτε αισιοδοξία, ούτε απαισιοδοξία. Διεκδικώ, στο μέτρο των δικών μου ευθυνών, να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα. Διότι, ορθά επισημαίνεται, πως δεν έχουμε άλλο χρόνο.
Βεβαίως το πρόωρον των εκλογών δεν μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένη την έντονη πιθανολόγηση ότι η 18η ή κάποια άλλη, μες τον Οκτώβριο, μπορεί να είναι η ημεροχρονολογία των εκλογών με δεδομένη την συστηματική παροχολογία της κυβέρνησης, τα αδιέξοδά της, τα στοιχεία της διαφθοράς που αναδεικνύονται.
Είναι δυνατόν όλα αυτά να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές."

- Μ. Πυργιώτη: Σας εύχομαι τα καλύτερα. Σας ευχαριστώ πολύ.