Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Posted on 5:23 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Ομιλία στις 15/4/2010
Βουλή

Θέμα: «Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας»


ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ:

Κύριε Υπουργέ, είναι τραγικό το γεγονός -για το οποίο δεν ευθύνεστε εσείς, με το δεδομένο ότι είναι μικρός ο χρόνος της παρουσίας σας στο Υπουργείο-
να μην υπάρχει αξιόπιστη, όπως είπατε, έκθεση και καταγραφή της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου

Αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε τι σημαίνει να μη γνωρίζει το δημόσιο ποιων ακινήτων είναι κύριος. Η κυριότητα αμφισβητείται πάρα πολλές φορές.


Και θέτω το μεγάλο ζήτημα, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, υπονομεύεται με διάφορες ενέργειες και δεν έχει τύχει της αναγκαίας προστασίας η δημόσια περιουσία.

Και επιμένω ότι θα πρέπει ταχύτατα, ανεξάρτητα από το γεγονός ποιος είναι ο χρόνος που επιλέγετε να αξιοποιήσετε την περιουσία, να κινηθεί η διαδικασία της καταγραφής της δημόσιας περιουσίας.

- Και βεβαίως η καταγραφή είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προκειμένου το ελληνικό δημόσιο να περιφρουρεί, να προστατεύει την περιουσία του, σχεδιασμένα και χωρίς σπασμωδικές κινήσεις να προχωρήσει στην αξιοποίησή του. Στη βάση των όσων στοιχείων, κύριε Υπουργέ, έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω ότι οι πρόσοδοι από την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, δεν ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Κι από αυτά, τα 20 εκατομμύρια ευρώ πάνε στην κεντρική διοίκηση και τα 30 εκατομμύρια ευρώ πάνε στα διάφορα ταμεία.


Να προσθέσετε, κύριε Υπουργέ, σ’ αυτή τη δημόσια μη καταγεγραμμένη περιουσία -η οποίο πάρα πολλές φορές κινδυνεύει- και την ύπαρξη των εθνικών κληροδοτημάτων. Κληροδοτήματα, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις λεηλατούνται από επιτήδειους, με δεδομένη την απουσία, του προβλεπόμενου άλλωστε από τη νομοθεσία, ελέγχου.

Υπάρχουν πάρα πολλά κληροδοτήματα, τα οποία έχουν πέσει στα χέρια «ειδικών» και επιτηδείων, θα έλεγα, με την ανοχή του κράτους, με την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών.

Και φθάσαμε στο τραγικό σημείο να μην υπάρχουν ούτε ισολογισμοί, αλλά ούτε και απολογισμοί της διαχείρισης των κληροδοτημάτων,
τα οποία –επιμένω- είναι δημόσια περιουσία, τα οποία κι αυτά θα μπορούσαν να συμβάλουν και για την κοινωνική πρόνοια και ειδικότερα για τη λειτουργία και πανεπιστημίων αλλά και νοσοκομείων, διότι οι διαθέτες σκοπό έθεσαν όταν κληροδοτούσαν, ακριβώς τέτοιους χώρους του κοινωνικού κράτους

Κύριε Υπουργέ, κάθε καθυστέρηση είναι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας. Και πρέπει άμεσα να προχωρήσετε στην καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, αλλά και σε διαδικασίες προστασίας, διότι υπάρχουν δημόσιοι χώροι, οι οποίοι είναι απροστάτευτοι και αποτελούν βορρά παρανόμων συμφερόντων.

- Νομίζω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης καθυστέρησης και πρέπει ταχύτατα να κινηθεί η διαδικασία, πρώτον της καταγραφής και δεύτερον της αξιοποίησης προς όφελος του ελληνικού δημοσίου και του ελληνικού λαού.

Διότι η δημόσια περιουσία είναι δημόσιο αγαθό, κύριε Υπουργέ.