Κυριακή, 18 Απριλίου 2010

Φώτης Κουβέλης: Ελεγχόμενες από το ΣτΕ οι απολύσεις

Posted on 10:04 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ


ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ* ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ

Ο συνταγματικός θεσμός της προστασίας του διοικητικού υπαλλήλου ρυθμίζεται με το άρθρο 103 παρ. 4, 5 και 6 του Συντάγματος. Ειδικότερα, σε σχέση με τη μονιμότητα του δημοσίου υπαλλήλου, στο άρθρο 103 παρ. 4, ορίζεται: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν».
Η πρώτη θέσπιση της αρχής της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων έγινε με το άρθρο 102 του Συντάγματος το 1911. Το άρθρο 102 του Συντάγματος του 1927 απαγόρευσε την απόλυση του υπαλλήλου «εφόσον υφίσταντο αι σχετικαί υπηρεσίαι». Τα Συντάγματα που ακολούθησαν περιόρισαν τη μονιμότητα και την εξάρτησαν από την ύπαρξη της θέσης που κατέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η αρχή της μονιμότητας αποτελεί βασικό στοιχείο της αρχής του κράτους δικαίου, προστατεύει τη νομιμότητα της λειτουργίας των διοικητικών οργάνων και τη μη εξάρτησή τους από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Στη θεσμική εγγύηση του άρθρου 103 παρ. 4 του Συντάγματος δεν εμπίπτουν ορισμένες κατηγορίες κρατικών λειτουργών και υπαλλήλων, με ιδιαίτερη περίπτωση τους δικαστικούς λειτουργούς, για τους οποίους το Σύνταγμα θεσπίζει τη μείζονα προστασία της ισοβιότητας.
Ο νομοθέτης -δηλαδή η Βουλή των Ελλήνων και με την εκάστοτε πλειοψηφία- μπορεί να καταστρατηγεί τον θεσμό της μονιμότητας, καταργώντας τη θέση που κατέχει ο δημόσιος υπάλληλος.

Μια τέτοια μεθόδευση ελέγχεται από το ΣτΕ με αυστηρά κριτήρια στη διάγνωση της υποκρυπτόμενης καταστρατήγησης.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που απομακρύνονται με την κατάργηση της θέσης τους δεν λαμβάνουν ειδική αποζημίωση λόγω της απομάκρυνσής τους και στερούνται του ασφαλιστικού δικαιώματος της σύνταξης, εάν δεν έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα αυτό।Είναι προφανείς οι δυσβάσταχτες και εξοντωτικές συνέπειες γιʼ αυτούς, σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο...[ ]
..
Η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητα του κράτους δεν βρίσκονται στην απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων, αλλά στην αξιοποίησή τους και στη δημοκρατική, λειτουργική αναδόμηση της δημόσιας διοίκησης.

5 Response to "Φώτης Κουβέλης: Ελεγχόμενες από το ΣτΕ οι απολύσεις"

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Η μονιμότητα είναι εκείνο το κριτήριο που αξιώνει το κράτος να έχει υπαλλήλους οι οποίοι δε θα αίρονται-καθαίρονται με βάση τις κυβερνήσεις. Ουσιαστικά η μονιμότητα εξασφαλίζει την εύρυθμη κρατική λειτουργία. Ωστόσο, μονιμότητα δε σημαίνει ασυδοσία. Και η ασυδοσία ελέγχεται με την αξιολόγηση. Καθαρός έλεγχος, με κριτήρια αντικειμενικά και προαποφασισμένα με την συμμετοχή των πολιτών, την κρίση και τη θέση για τον κάθε υπάλληλο. Η αντικειμενικότητα θα ξεπεράσει και τις αιρέσεις κατά της μονιμότητας και την καλύτερη λειτουργία του κράτους.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Η δημόσια διοίκηση είναι βαριά, άρρωστη, Δείμε.

Πλήν εκείνων που δημιούργησαν, ένα πελατεικό σύστημα και "εξυπερετούνται", δεόντως και ποικιλοτρόπως, απ' αυτήν την ασυδοσία που επικρατεί - ποιός λογικός άνθρωπος το αμφισβητεί; - η προσπάθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων, ήταν και είναι, να παρεμβαίνουν για να καθυποτάξουν τον κοινωνικός της ρόλο και να εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της για το δημόσιο συμφέρον.

Τώρα γίνεται άλλη μια προσπάθεια, με άλλο τρόπο, αφού δεν σηκώνει το σύστημα άλλες προσλήψεις και ρουσφέτια!!

Πετάμε το μπαλάκι της απόλυσης, ως πανάκεια που θα λύσει τα προβλήματα και τρομοκρατούμε, δημιουργώντας σύγχυση και κοινωνικές αναταρχές.

Παραβλέποντας τις σοβαρές αιτίες και τις ευθύνες τους, παρακάμπτοντας την επίλυση του ζητήματος, δια της πλαγίας οδού.!!


1) Οι παρενέργειες που αποδίδονται στη μονιμότητα οφείλονται στις αυθαιρεσίες και στην ασυδοσία εκείνων που προίστανται και κινούν τα νήματα.

2) Αυθαίρετες παρεμβάσεις της πολιτικής εξουσίας στην υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων μέ

- νομοθετικές τροποποιήσεις προσλήψεων

-αξιολόγηση και προαγωγές κατά το δοκούν.. σε κομβικές θέσεις ευθύνης εκείνων που "υπακούουν" σε κελεύσματα!

- Παραγκωνισμό άλλων,δεν απολύονται γιατί θα έχουμε κυκλοφοριακό πρόβλημα στην..Κλαυθμώνος, αλλά υπάρχουν τα "ψυγεία" και η εξόντωση.
Ηθική, οικονομική, επαγγελματική, κατά το κοινώςλεγόμενο "φτύσιμο"
Τα παραπάνω εδεν αποτελούν παρενέργειες του θεσμού της μονιμότητας!!!

Αλλά είχαμε τις κομματικές εξαρτήσεις και την πολιτικοποίηση διοικήσεων!!

- Τώρα, βέβαια, έχουμε εκσυγχρονισθεί και έχουμε υπερκομματικά παρασιτικά κέντρα εξουσίας.

επαναλάμβάνω: μονιμότητα δεν σημαίνει ατιμωρησία ή αυθαιρεσία, αλλλά που είναι το εργατικό δίκαιο και που σταματά το διευθυντικό δικαίωμα??


*** Ο ρόλος της δημόσιας διοίκησης είναι ρυθμιστικός και αναδιανεμητικός και εποπτεύει στην κερδοσκοπική και αύδοτη λειτουργία της αγοράς.


Αν κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του αυτός να ελεγχθεί.

Δεν έχει προίστάμενο;;
προβλεπόμενες διαδικασίες;

(αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση)
για εφαρμογή των νόμων και όχι η γνωστή ατιμωρησία και ασυδοσία.Δεν είναι λοιπόν η μονιμότητα, αλλά η κατάχρηση εξουσίας, η αδιαφάνεια και η κακοδιοίκηση.

Η Μ. Βρετανία, της ελεύθερης αγοράς γιατί έχει μία, από τις καλύτερες δημόσιες διοικήσεις στο κόσμο;


..η άρση της μονιμότητας χωρίς την εξάλειψη των βλαμμένων φαινομένων στην δημόσια διοίκηση... όχι μόνο δεν λύνει αλλα'δημιουργεί νέα προβλήματα.

Αυτά λοιπόν που λέγονται από τους πολιτικούς, κατά της μονιμότητας
(ως την κύρια αιτίας της παθογένειας)

είναι υποκριτικά και λαϊκίστικα και αποσκοπούν στο σβήσιμο των πολιτικών ευθυνών και των στοιχείων, όπως έχω ξαναγράψει...!!

Οι απολύσεις θα ικανοποιούσαν αρκετούς από αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν, αλλά δεν θα βελτιώσει, τίποτα.

Θα διευκολύνει την ανομία και την ασυδοσία..

.
gravatar
Σπίθας Says....

Βρίζεις και από μέσα σου, τώρα;
Αυτό υποννοείς;

Και σε εξορία να σε στείλω, θα στέλνεις σχόλια με το μπουκάλι, εσύ.

Το ξεροκέφαλο σου, μέσα...

(πήγαινε στον Δείμο να σχολιάσεις για την εκπαίδευση και την Α.Διαμαντοπούλου και για την παιδεία, απαίδευτε..)

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Σίγουρα είναι βαριά η Δημόσια Διοίκηση. Σε τίποτα δε διαφωνώ με όσα γράφεις. Η αξιολόγηση θα θέσει προ των ευθυνών τους και τους προΪσταμένους και τους διευθυντές-διοικητές. Ας αξιολογηθούν κι εκείνοι φυσικά. Αλλά να θυμόμαστε ότι αξιολογούν και οι από κάτω.