Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

"Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για μίζες πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, σε κυκλώματα που λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία»

Posted on 8:14 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Ερώτηση της 16/4/2010

Προς τούς κ.κ. Υπουργούς :

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης -

Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: «Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για μίζες πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, σε κυκλώματα που λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία»

Οι αποκαλύψεις για την διαφθορά και την διαπλοκή πολυεθνικών εταιρειών με κυκλώματα που απομυζούν το δημόσιο χρήμα, φαίνεται να μην έχουν τέλος.

Όπως αναφέρετε σε προχθεσινά δημοσιεύματα του τύπου, υψηλόβαθμο στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας DePuy International, θυγατρικής του Αμερικάνικου κολοσσού Johnson and Johnson, παραδέχτηκε ενώπιον Βρετανικού δικαστηρίου, ότι «προώθησε» περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ σε στελέχη ελληνικών νοσοκομείων, ως «κίνητρο» για την προτίμηση της εταιρείας του σε προμήθειες ορθοπεδικών ειδών.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια δημοσιεύματα οι πωλήσεις στην Ελλάδα γίνονταν μέσω της εταιρείας Medec SA και οι πληρωμές των μιζών γίνονταν σε λογαριασμό της υπεράκτιας θυγατρικής της εταιρείας Madison Management Ltd. Ο μέσος όρος προμήθειας διαμορφωνόταν στο 23% επί της πραγματικής τιμής του προϊόντος, όμως σε κάποια έφτανε και το 100%.

Όπως ενδεικτικά κατέθεσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που καταδικάστηκε, το 2002 το προσθετικό γόνατο που εμπορευόταν η εταιρεία κόστιζε 4.400 στο Ελληνικό Δημόσιο έναντι 2.200 ευρώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επειδή μέχρι σήμερα και παρά τις αντίθετες διακηρύξεις, το σύστημα των προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων ευνοεί την διαφθορά και την διαπλοκή. Επειδή σε περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας, τέτοια σκάνδαλα προκαλούν την οργή του μεγάλου χαμένου που είναι ο Έλληνας φορολογούμενος.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Είναι σε γνώση τους το συγκεκριμένο θέμα και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να βρεθούν και τιμωρηθούν οι ένοχοι και στην χώρα μας;

2. Προτίθενται να δημιουργήσουν επιτέλους ένα διαφανές και αδιάβλητο σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων;

3. Προτίθενται να δημιουργήσουν τους αναγκαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Μουλόπουλος Βασίλης - Κουβέλης Φώτης

2 Response to ""Σκανδαλώδεις αποκαλύψεις για μίζες πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, σε κυκλώματα που λυμαίνονται τα δημόσια νοσοκομεία»"

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Το άκουσα και έπαθα πλάκα με τον κυνισμό και την τακτική. όχι ότι δεν το ξκέραμε, αλλά τώρα πήρε άλλη τροπή η όλη φάση.

.
gravatar
Σπίθας Says....

Νομίζαμε, ότι ξέραμε, Δείμο.

Η διαφθορά έχει διαβρώσει τα πάντα.

Αιτία είναι αυτά που λέγαμε, στο ποστ σου.

Η οικονομική και πολιτική κατάπτωση είναι το απότοκο.

Παρακμιακό φαινόμενο, βαθιάς κοινωνικής κρίσης.
Κρίση σε αξιακές αρχές.
Δημοκρατία, ανθρωπισμός, εκπαίδευση..