Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Είναι πρόταση πολιτική να κάψουμε τη Βουλή;

Posted on Μαΐου 15, 2010 by ΣΠΙΘΑΣ

Θέματα 2

1) Κοινοβούλιο και ισοπεδωτικές λογικές
( Δείμος)

Είναι γνωστή και πολυσυζητημένη η κρίση στο πολιτικό σύστημα που ζούμε. Δεκάδες ιστολόγια και ακόμα πόσα άρθρα σημειώνουν την "κατάρρευση", την ανάγκη μετασχηματισμού, την καταστροφή της Βουλής κτλ κτλ.
Ωστόσο, αναρωτιέμαι: είναι πρόταση πολιτική να κάψουμε τη Βουλή;

Στο μεταμοντέρνο είναι γνωστή η τάση άρνησης. Άρνηση για όσα κληροδοτήθηκαν από τους προηγούμενους, άρνηση όσων κερδίσαμε μόνοι μας, άρνηση των θέσεων των άλλων (υποστηρίζοντας φυσικά τη δική μας δογματική..)

"τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαμε το φαντασιακό της ελευθερίας/δημοκρατίας, για να ικανοποιήσουμε ρουσφετολογικά (δηλαδή ενισχύαμε το λαϊκισμό και τον πατερναλισμό) προσωπικά συμφέροντα.

Αντί να κάψουμε τη Βουλή, γιατί δεν επανεξετάζουμε τη δική μας συμμετοχή, γιατί δεν αποφασίζουμε να σπάσουμε τα στεγανά και να σταματήσουμε να φοβόμαστε όσα θα γίνουν για εμάς χωρίς εμάς
;
"


...........................
2) Η ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου
στην Δημόσια Διοίκηση (Σπίθας)

- Η διαφθορά είναι το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε οποιαδήποτε πολιτική στρατηγική.
Καμμία ιδεολογική και πολιτική πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, αν δεν συμπεριλαμβάνει στην στρατηγική της, την διαφάνεια και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

- Η καθημερινότητα αναδεικνύει τα προβλήματα. Οι εργαζόμενοι είναι τελείως απροστάτευτοι στις επιθετικές, αυθαίρετες τακτικές των διαπλεκόμενων συμφερόντων που καταδυναστεύουν και λυμαίνονται τον δημόσιο πλούτο.
- Δημόσια διοίκηση και ποικιλόμορφα ιδιωτικά συμφέροντα έχουν δημιουργήσει άνομα κέντρα εξουσίας και στεγανά. Αυθαιρετούν, ασυδοτούν και λογαριασμούς δεν δίνουν.

Ποιοί ελέγχουν; Κανείς! Τα αρμόδια θεσμικά όργανα (Σ.ΕΠ.Ε) στο περιθώριο και αδρανοποιημένα...

Συνέχεια

...........
Οι ομόκεντρες διαδρομές

είναι το νέο διαδικτυακό μας στέκι. Δημιούργημα μιας αυθόρμητης, αλλά συνειδητής ταυτόχρονα επιθυμίας. Ένα στέκι που δεν στοχεύει σε μεγαλεπήβολα, μεγαλόστομα και μεγαλειώδη οράματα. Ένα ιστολόγιο που προυποθέτει τον ουσιαστικό διάλογο σαν βασική αφετηριακή εκκίνηση και πρόθεση του, μοναδική, να ενσπείρει σπόρους ιδεών και αξιών, που πιθανόν να αποτελέσουν εφαλτήριο για χρήσιμους προβληματισμούς.

Ουσιαστικός διάλογος, με βασικούς άξονες:

- σκέψεις και απόψεις που αφορούν στην πολιτική κοινωνία
- μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα
- ανοχή στη διαφορετικότητα
- καμιά ανοχή στην κουλτούρα της βίας
- καμιά ανοχή σε λογικές, που δείχνουν ανοχή στη βία.

Δείμος- Σπίθας