Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Ο Φώτης Κουβέλης στο "NewsTime": Νέο κόμμα- Δημοκρατική Ανανεωτική Αριστερά. -"Δεν ετεροκαθοριζόμαστε"

Posted on 2:11 π.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

- Ο ανεξάρτητος βουλευτής Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχωρεί στον:
* Βασίλη Σκουρή για την "Real News" μιλά για τα πολιτικά σχέδιά του στο άμεσο μέλλον.

-Συγκεκριμένα: ο κ. Κουβέλης αναφέρεται στην διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκείμενου η Ανανεωτική Πτέρυγα να ιδρύσει νέο κόμμα.

-Στη συνέχεια λέει "'όχι" σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστούν με τους Οικολόγους Πράσινους.

-Τέλος υπογραμμίζει : Διαφωνώ με τη στάση του, σέβομαι όμως τα όσα αποφάσισε. Ο ίδιος θα κρίνει τι θα πράξει στο μέλλον", αναφερόμενος για την στάση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Αποσπάσματα συνέντευξης του ανεξάρτητου βουλευτή, Φώτη Κουβέλη, στον Βασίλη Σκουρή για την "Real"

27 Ιουνίου: Ημέρα ίδρυσης του κόμματος σας;

Η Ανανεωτική Πτέρυγα την ημερομηνία αυτή πραγματοποιεί, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίαςγια τη Δημοκρατική και Ανανεωτική Αριστερά, πανελλαδική συνδιάσκεψη. Σ' αυτή θα πάρουν μέρος οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της Ανανεωτικής Πτέρυγας στο Συνέδριο του ΣΥΝ, αντιπρόσωποι από περιοχές που δεν είχαν εκλέξει συνέδρους αντιπροσωπείες από τις κινήσεις «Αριστερά Σήμερα - ΑΡ.ΣΗ.» και «Πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση της Ανανεωτικής Αριστεράς», ανένταχτοι αριστεροί, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες. Η συνδιάσκεψη θα αποφασίσει για την εξαγγελία ίδρυσης νέου φορέα και τη διαδικασία της ίδρυσης του. Την Τετάρτη 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση.

Και το όνομα αυτής «Ελληνική Αριστερά»;

Το όνομα του νέου πολιτικού φορέα θα αποφασισθεί από το ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος, που θα γίνει στις αρχές του φθινοπώρου και θα αποτελεί συλλογική απόφαση. Ο νέος φορέας δεν αποτελεί επιλογή επιστροφής στο πολιτικό παρελθόν. Η Δημοκρατική Ανανεωτική Αριστερά εκφράζει παρούσες ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Δεν κοιτάζουμε πίσω. Προτάσσουμε τις πολιτικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και εργαζόμαστε για τη συγκρότηση και έκφραση αυτής της Αριστεράς σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, σας κατηγορεί για «άλμα στο κενό». ΠΙστεύετε ότι επεδίωξε τη διάσπαση του ΣΥΝ;

Η ηγεσία του Συνασπισμού έχει τις δικές της ιδιαίτερες ευθύνες. Αντί να προστατεύσει την πολιτική ενότητα του κόμματος, κινήθηκε με τη λογική της αριθμητικής επικυριαρχίας στους εσωκομματικούς συσχετισμούς. Αυτή διαμόρφωσε τις συνθήκες του αρνητικού ετεροκαθορισμού της πολιτικής του κόμματος από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα την παραμόρφωση των πολιτικών χαρακτηριστικών του Συνασπισμού ως κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο να απεμπλακεί ο Συνασπισμός από τις παραλυτικές ισορροπίες, τον αριστερισμό και την καθήλωση του στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο Συνασπισμός μεταλλάσσεται σε κόμμα αριστερίστικης πολιτικής, σε αναντιστοιχία μετην κοινωνία και τα προβλήματα της. Η απόφαση μας να αποχωρήσουμε ήταν επιβεβλημένη, ύστερα και από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο η ηγεσία του επιβεβαίωσε τη διάχυση του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τους Οικολόγους Πράσινους επιδιώκετε απλώς συμπόρευση ή -προοπτικά- και κοινό φορέα;

Είναι αναγκαία η σύγκλιση ευρύτατων κοινωνικών δυνάμεων για να α να καθορισθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί, στη βάση μιας εναλλακτικής δημοκρατικής προγραμματικής πρότασης. Σε μια τέτοια σύγκλιση μπορούν να συμπορεύονται αριστερές και σοσιαλιστικές δυνάμεις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας δημοκρατικοί πολίτες.

Πιστεύετε ότι ο κ. Παπαδημούλης σάς «πρόδωσε»; Και τι έχετε να του πείτε σήμερα; Τον καλείτε μαζί σας;

Διαφωνώ με τη στάση του, σέβομαι όμως τα όσα αποφάσισε. Ο ίδιος θα κρίνει.

Η στάση σας έναντι του ΠΑΣΟΚ, κ. Κουβέλη; Κάποιοι σύντροφοι σας προεξοφλούν ότι τελικά θα οδηγηθείτε εκεί...

- *Δεν ετεροκαθοριζόμαστε και δεν συγκροτούμε τη Δημοκρατική Ανανεωτική Αριστερά για να λειτουργήσουμε ως παραπλήρωμα της όποιας άλλης πολιτικής δύναμης.

Ο πολιτικός αυτοπροσδιορισμός μας και η διακριτή μας θέση ορίζονται από τις δικές μας ξεκάθαρες θέσεις. Οσοι επιλέγουν να μας επιτεθούν-και μάλιστα με πρόδηλο τον προσχηματικό λόγο- το πράττουν για να δικαιολογήσουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για τη διάσπαση της πολιτικής ενότητας του Συνασπισμού. Δεν θα παρακολουθήσουμε συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές. Να τους θυμίσω μόνο ποιοι κράτησαν όρθιο τον Συνασπισμό, όταν τα προηγούμενα χρόνια πολλοί έφυγαν για το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, πολίτες που επένδυσαν με την ψήφο τους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και σε άλλες πολπικές δυνάμεις αναζητούν κοινωνικές και πολιτικές διεξόδους. Οφείλουμε να χτίζουμε γέφυρες διαλόγου και κοινής δράσης μετον κόσμο αυτό, που θα ξεκινούν από την αντίσταση, την ανατροπή και την αλλαγή των οικονομικών μέτρων και θα διεκδικούν την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.


No Response to "Ο Φώτης Κουβέλης στο "NewsTime": Νέο κόμμα- Δημοκρατική Ανανεωτική Αριστερά. -"Δεν ετεροκαθοριζόμαστε""