Τετάρτη, 7 Ιουλίου 2010

Νεποτισμός, θεσμοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί - αναδημοσίευση-

Posted on 8:14 π.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

- Κυριακή, 09 Νοεμβρίου 2008-


Νεποτισμός και ο "σεβασμός" στους Θεσμούς.

Posted on 9:11 π.μ. by Σπίθας

Η ..siemens και τα λευκά περιστέρια !!

H διαφθορά είναι δικό μας δημιούργημα. Προέρχεται από τον κυνισμό, το βόλεμα την αδιαφορία και την ανοχή μας απέναντι στην κακοδιοίκηση και στον νεποτισμό που κυριαρχεί και χαρακτηρίζει τους εργασιακούς χώρους.


Αν όμως δεν σταματήσει να διαβρώνει την εμπιστοσύνη προς το δικαιϊκό σύστημα, την πολιτική, τότε θα παρασύρει στην ανυποληψία ολόκληρη την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας, αν αυτό δεν έχει συμβεί, ήδη.

Διαφάνεια στους θεσμούς

Στη δεκαετία του '90 η Ελλάδα μας, "πρόοδευε" στους οικονομικοτεχνικούς δείκτες , οι οποίοι έδειχναν να συγκλίνουμε με τις χώρες της EE.

Σε τρεις τομείς όμως παραβλέπαμε- συνειδητά ή ασυνείδητα - ότι κατεβήκαμε ακόμη πιο χαμηλά: στην Παιδεία, στις νέες τεχνολογίες και στη διαφθορά. Τα τρία προβλήματα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους από τη νοοτροπία του κυνισμού και της αναξιοκρατίας που τα συντηρεί. H Παιδεία υποβιβάστηκε από τον κομματικό και κρατικό έλεγχο των πανεπιστημίων, οι νέες τεχνολογίες από την υπνηλία της Παιδείας και η διαφθορά από την έλλειψη της πολιτικής βούλησης που αδρανοποίησε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

...συνέχεια / ποστ 2008


.................

Οι θεσμοί και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί,

στην επικαιρότητα το 2010.

Έστω κι'αργά...


Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Έλεγχος σε φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Posted on 2:53 μ.μ. by Σπίθας


1.) Γενικός επίτροπος Επικρατείας:

"Έλεγχος - σκούπα"


Έλεγχο-σκούπα τουλάχιστον για την τελευταία εξαετία σε διευθυντές, μεγαλοστελέχη και διοικητικούς υπαλλήλους κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, ανεξάρτητων αρχών, ιδρυμάτων, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ τα οποία επιχορηγούνται από το κράτος και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, παραγγέλλει:

ο γενικός επίτροπος Επικρατείας Γ. Σχοινιωτάκης,

...Στο στόχαστρο της έρευνας-μαμούθ θα μπουν οι μισθοδοσίες των προσώπων αυτών, τα οποία σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έπαιρναν ή συνεχίζουν να παίρνουν υψηλότερες αποδοχές από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου (6.090 ευρώ), θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα. Στο μικροσκόπιο του ελέγχου θα τεθεί και η νομιμότητα όλων των συμβάσεων εργασίας, προμηθειών κ.λπ. που κατάρτισαν οι φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.


Το 27σέλιδο έγγραφο-φωτιά που απέστειλε ο κ. Σχοινιωτάκης στις 4 Μαρτίου 2010 προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, καταλήγει με τη δραματική έκκληση προς τους οικονομικούς ελεγκτές:

«Ευελπιστούντες ότι θα εφαρμόσετε τους ως άνω επιβεβλημένους διαχειριστικούς ελέγχους ενσυνείδητα και σε βάθος...

ώστε να επιστρέψει στη θέση του στο δημόσιο ταμείο το αγρίως και αντισυνταγματικά κατασπαταληθέν δημόσιο χρήμα, διά των καταλογισμών που θα κρίνετε αναγκαίους, αναμένομεν όπως συντόμως μας γνωρίσετε τις συναφείς ενέργειές σας»...

Συνέχεια

....................


2.) Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης:


" Ενιαίο κέντρο ελέγχου"[ ]..Ο κ. Ρακιντζής μετά την ψήφιση του Ν. 3613/2007 έχει αποκτήσει αυξημένες πειθαρχικές αρμοδιότητες

καθώς μπορεί να προσφεύγει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά όλων των τελεσίδικων αποφάσεων όλων των πειθαρχικών συμβουλίων και να ασκεί ένσταση κατά των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών οργάνων που αθωώνουν συνήθως τους επίορκους υπαλλήλους...

Ο ίδιος άλλωστε με αλλεπάλληλα έγγραφά του προς την κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ της ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών.
....
..«Η ανάγκη καθίσταται επιτακτική» επισημαίνει «προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επικάλυψη των επιθεωρήσεων και των ελέγχων με όσα αυτή συνεπάγεται
(απώλεια εργατοωρών, αύξηση κόστους, σπατάλη ανθρώπινων πόρων, βάρος ελέγχου κτλ.)».

..........................
Σπίθας

Ποιοί θα ελέγξουν, ποιούς.
Αυτό να δούμε...


No Response to "Νεποτισμός, θεσμοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί - αναδημοσίευση-"