Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Τα εμπόδια στο ντιλ με ΑΤΕ και Ταμιευτήριο

Posted on 9:23 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

" Η πρόταση που έκανε η Πειραιώς την έφερε δυναμικά στο προσκήνιο, αλλά τραπεζίτες δίνουν περιορισμένες πιθανότητες υλοποίησης του εγχειρήματος.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πουλήσει απευθείας τα ποσοστά ΑΤΕ- Τ.Τ. σε μία τράπεζα που έκανε προσφορά χωρίς να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό.

Νωρίτερα βέβαια θα πρέπει να αποφασίσει αν πουλάει και τι. Ενστάσεις εκφράζονται και για το τίμημα εξαγοράς καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα 701 εκατ. ευρώ που προσφέρει η Πειραιώς θα μπορούσε ενδεχομένως να τα πιάσει μόνο του το Τ.Τ. αν έβγαινε σε διεθνή διαγωνισμό. Ουδείς βεβαίως αμφισβητεί ότι από την πλευρά του κ. Σάλλα πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση που τάραξε τα νερά και επιταχύνει τις εξελίξεις.

Ναι μεν, αλλά, λένε και οι ξένες επενδυτικές τράπεζες, ενώ ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard and Ρoor΄s εκτιμά ότι μια θετική κατάληξη της πρότασης της Πειραιώς θα αποδυνάμωνε το χρηματοοικονομικό της προφίλ. Η UΒS σε έκθεσή της χαρακτηρίζει την πρόταση «έξυπνη κίνηση», αναδεικνύει όμως, νομικά και άλλα εμπόδια για την ολοκλήρωσή της.

Οπως επισημαίνει, η κίνηση είναι έξυπνη αφού με αυτό τον τρόπο η τράπεζα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και περιμένει τώρα την απάντηση της κυβέρνησης και του ανταγωνισμού. Θετικά αντέδρασε και η Βank of Αmerica Μerrill Lynch σημειώνοντας ότι οι συνενώσεις είναι θετικές για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο, τονίζει πως υπάρχουν ακόμα πολλές αβεβαιότητες που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν.

Σκεπτικισμός αναπτύσσεται και στο υπουργείο Οικονομικών. Χθες ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής της Αγροτικής Θ. Πανταλάκη και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κ. Παπαδόπουλο όπως και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Στις συναντήσεις καταγράφηκαν οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων μερών και σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο κ. Πανταλάκης όσο και ο κ. Παπαδόπουλος εμφανίστηκαν αντίθετοι στην πρόταση Πειραιώς, αν και τον τελευταίο λόγο έχει ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο.

Μάλιστα, ο διοικητής της ΑΤΕ επανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση που είχε διατυπώσει από τη Βουλή για τετραπλή συγχώνευση της Αγροτικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα."


( http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4584796 )


No Response to "Τα εμπόδια στο ντιλ με ΑΤΕ και Ταμιευτήριο"