Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

"Διαφθορά, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, οικονομικά μέτρα, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μια ενιαία καταστροφική πολιτική."

Posted on 8:03 π.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

- Φώτης Κουβέλης:

"Καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας"

05/07/2010

Αποσπάσματα από την ομιλία στην ΠΑΤΡΑ

•....Η οικονομική κρίση, με την ολέθρια παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα, με δυσβάσταχτα και άδικα βάρη στις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με αποσαρθρωμένα τα εργασιακά δικαιώματα, επιβάλλει καινούργια καθήκοντα για τη σύγχρονη Αριστερά. Και αυτά τα καθήκοντα θέλουμε να τα αναλάβουμε.

• Απευθυνόμαστε στην κοινωνία. Θέλουμε να εκφράσουμε μια Αριστερά της ευθύνης, να συσπειρώσουμε δυνάμεις της εργασίας, ζωντανές δυνάμεις που διεκδικούν να βελτιώσουν τη θέση τους σε μια κοινωνία που τεμαχίζεται και αλλάζει. Ανακαθορίζονται οι κοινωνικοί συσχετισμοί. Αυτός ο ανακαθορισμός αναζητεί την πολιτική του έκφραση.

Η ίδια η ελληνική κοινωνία έχει, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, ανάγκη από μια σύγχρονη δημοκρατική Αριστερά, με δυναμική την παρουσία της στη διαμόρφωση κοινωνικών προοδευτικών συσπειρώσεων. Αυτό το κενό σήμερα μόνον η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να το καλύψει.

• Η κρίση του χρέους και του δανεισμού δεν είναι ένα λογιστικό μέγεθος.


Είναι η τραγική για τη χώρα αποτυχία του πελατειακού κράτους, είναι η δραματική πολιτική και οικονομική αποτυχία των κομμάτων που έστησαν και τροφοδότησαν το πελατειακό κράτος για να αναπαράγουν την εξουσία τους.

Διαφθορά, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εξυπηρετήσεις, υπέρογκος δανεισμός, οικονομικά μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μια ενιαία καταστροφική πολιτική.

• Οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης

για τις εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες.

Πέρα από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητά τους, καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας, που κατακτήθηκε με αγώνες, καθηλώνουν τους εργαζόμενους, τους υποτάσσουν στις διαθέσεις και τα συμφέροντα της εργοδοσίας και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας.

Σε καμμία περίπτωση δεν αποτελούν ρυθμίσεις που μπορούν, έστω και προσχηματικά, να δικαιολογηθούν ότι εντάσσονται στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, συντελούν αρνητικά.

Η απομειωμένη και καθηλωμένη αμοιβή εργασίας δεν μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας, που παραμένει σε ακινησία.

Το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση

αποδομεί και ανατρέπει τα δικαιώματα των πολιτών


και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη τις επόμενες γενιές. Δεν υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις του παρελθόντος, που ανορθολογικά και με πελατειακή στόχευση θεσπίσθηκαν.

Υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις που υπηρετούν ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα που αναγνωρίζει και σέβεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών.

• Η ΝΔ διαφημίζει ότι γνωρίζει πώς θα βγούμε από τα δεσμά του μνημόνιου, από την κρίση. Και θα μας το αποκαλύψει μεθαύριο....

Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές πάλι πίσω. Εργαζόμαστε για την προοπτική της προοδευτικής εναλλακτικής λύσης, μαζί με τους πολλούς δημοκράτες, προοδευτικούς, σοσιαλιστικών προσανατολισμών πολίτες, πολίτες της πολιτικής οικολογίας.

• Αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης σημαίνει ότι η αναγκαία μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους δεν φορτώνεται κυρίως ή αποκλειστικά στις πλάτες των συνήθων υποζυγίων, αλλά συνδυάζεται με βαθιά αλλαγή του κράτους.

• Δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε ενδοαριστερές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν περιμένουμε ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αριστεράς θα αναγνωρίσουν γρήγορα την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών τους επιλογών. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά...[ ]

συνέχεια


4 Response to ""Διαφθορά, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, οικονομικά μέτρα, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μια ενιαία καταστροφική πολιτική.""

.
gravatar
Ασκαρδαμυκτί Says....

Σπίθα, αυτά περί κυβερνητικής πολιτικής τα ακούω αδιάφορα!
Ας μας πει κάποιος κάποια άλλη λύση, συγκεκριμένη και συγκεκριμένη κι όχι του στυλ "μια άλλου είδους ανάπτυξη", και θα τον κάνουμε Θεό!
Κανείς δεν θέλει να ζει με 10 αγκούρια στον πισινό!
Όμως, τα κουκιά είναι μετρημένα και, δυστυχώς, δεν βγαίνουν!
Κι όσο δεν βγαίνουν θα κάνουμε κολοτούμπες για να τα βρούμε...

Τώρα, ως προς το άλλο...
Πράγματι τα χάλια της οικονομίας και της χώρας μας πάνε πακέτο με τη διαφθορά!
Όχι, βέβαια, πως οι 300 της Βουλής και τα τσιράκια τους "φάγανε" 320 δις ευρώ που είναι το συνολικό χρέος μας.
"Φάγανε" πολύ λιγότερα, αλλά για να τα "φάνε" και για να εξακολουθήσουν να τα "τρώνε" έπρεπε να διασπαθήσουν πολλάπλάσια χρήματα προκειμένου να εξαγοράζουν ψήφους και να εξασφαλίζουν την επανεκλογή και την ασυδοσία τους...

Σπίθα, μιλάω σοβαρά και το ξαναλέω: το πρόβλημα του πολιτικού συστήματος δεν βρίσκεται με την ανακύκλωση πολιτικών προσώπων και σχηματισμών.
Η αποτυχία είναι συνολική και η ηθική χρεοκοπία βαραίνει όλους (αν και, βέβαια, όχι εξίσου).

Η λύση είναι: να στηριχθεί η σημερινή κυβέρνηση στην παρούσα τετραετία ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση, και στις επόμενες εκλογές να συμμετέχουν μόνο νέα πρόσωπα και νέοι πολιτικοί φορείς!

Όσοι εξελέγησαν μέχρι τώρα βουλευτές, όσοι διετέλεσαν υπουργοί και όσοι κατείχαν οποιαδήποτε κυβερνητική θέση πρέπει να αποσυρθούν οικειοθελώς, πριν πάρουμε τις μαγκούρες!

Η εποχή του παραμυθιάσματος και των ψευδαισθήσεων παρήλθε ανεπιστρεπτί!
Και στην καλλιέργεια αυτών των ψευδαισθήσεων έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο, δυστυχώς, και η Αριστερά.

Τελειώνω λέγοντας πως η Αριστερά, που μας ενδιαφέρει περισσότερο, πρέπει να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενό της.
Γιατί έφτσε στο σημείο να αποτελεί το πιο αντιδραστικό και συντηρητικό κομμάτι του πολιτικού κόσμου.
Είναι μια αριστερά που θεοποίησε τον κρατικοδιαιτισμό, τα προνομιάκια, τα ψευτοεπιδοματάκια και έναν στείρο δικαιωματισμό!

.
gravatar
Σπίθας Says....

Έκανε το καλύτερο δυνατόν, δηλαδή, Ασκαρ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

Πάντα, βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα, θα μου πεις...

.
gravatar
Ασκαρδαμυκτί Says....

Δεν ξέρω ρε συ Σπίθα, τι να πω;

Για να απαντήσει κανείς στο ερώτημά σου, πρέπει να ξέρει λεπτομέρειες...

Εγώ, πάντως, ένα ξέρω σίγουρα:
μέχρι και πέρυσι το Δεκέμβριο ο Γιώργος άλλες σκέψεις είχε. Γι' αυτό κι αν θυμάσαι έβαλε έκτακτους φόρους στις ανώνυμες εταιρείες και μοίρασε 2 δις στους οικονομικά ασθενέστερους.

Όπως μου είπε κάποιος που βρίσκεται
πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, ο Γιώργος γύρισε άλλος άνθρωπος από τη συνάντηση του Νταβός τον Γενάρη...
Πολλά κυκλοφορούν ότι παίχτηκαν εκείνες τις μέρες.
Είναι σχεδόν βέβαιο πως η Ελλάδα απειλήθηκε με διαγραφή απ' τον διεθνή οικονομικό χάρτη...

Απ' έξω απ' τον χορό είμαστε όλοι "αριστεροί" κι "αγωνιστές" και "μαγκες"...
Δυστυχώς

.
gravatar
Σπίθας Says....

Δεν λέω, έξω απ'το χορό, πολλά τραγούδια, λέμε, όντως.

Αλλά, αυτά δεν είναι "οικονομικά μέτρα", Ασκαρ.

Αυτά τα μέτρα τα παίρνουν σε "γραφεία" ..τελετών.

υ.γ.
"Πάρε τα κλειδιά, σβήσε τα κεράκια, ..φύγαμε"

Καλοκαιρινό τόκαναν. το καφενεδάκι..
που 'χαμε.