Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2010

Κοινωνική πολιτική ;

Posted on 11:10 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Σειρά από "πολιτικά" σοφίσματα λέγονται καθημερινά, τέτοια που απέχουν από απλές επαγωγικές σκέψεις, υπευθυνότητα ή σοβαρότητα.

Απαριθμώ μερικές απλούστατες σκέψεις.

1. "Σώσαμε την χώρα"

- Από "ποιούς" την σώσαμε και ποιοί είναι οι "σωτήρες" ;

- Από που κι ως που το μνημόνιο, αποτέλεσε και αποτελεί "μέγα επίτευγμα";

- Εσείς το λέτε, εσείς το φέρατε, εσείς το ψηφίσατε - χωρίς προηγουμένως να συζητηθεί στη βουλή - χωρίς να εξετασθούν οι όροι του μνημονίου και οι προοπτικές του. ( 157 ψήφους, όχι 181, σημειωτέον )

('Ενα το κρατούμενο)

Ας πάμε παρακάτω και υπό σημείωση στο θέμα, αυτό.

2.)Το δάνειο που υπέγραψε, βιαστικά, η κυβέρνηση και η χώρα μας, δεν θα μπορούσε να το πάρει "άλλη" κυβέρνηση ;

( Δύο τα κρατούμενα)


3) Τα δανεικά, λοιπόν, τα πήρε η κυβέρνηση (ας αφήσουμε στην άκρη το "πως " , αν υπήρχαν καλύτερες επιλογές, αν έπρεπε να εξηγηθούν γιατί ξεχάστηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις- υποσχέσεις.)

Υποχρεούται, τουλάχιστον η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την δίκαιη, αναλογική του διαχείριση ( αυτό επιβάλλει το κοινωνικό δίκαιο), την αποτελεσματικότερη διοίκηση, να πείσει για τις προθέσεις της με πράξεις και μεταρρυθμίσεις ,τέτοιες που θα μειώνουν τις ανισότητες και τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

- Σε κάθε διαφορετική περίπτωση, τότε αυτοί που θα πληρώνουν τα κυβερνητικά διαχειριστικά "λάθη" θα είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι: δηλαδή οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, (σύνηθες φαινόμενο, άλλωστε).

Ενώ οι πραγματικοί υπαίτιοι θα παραμένουν στο απυρόβλητο, θα απολαμβάνουν ασυλίας, θα εξακολουθούν να χαριεντίζονται και να συναγελάζονται με τα υπερκομματικά πελατειακά συμφέροντα, με τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Το κάνετε;
- Όχι. Οι ενδείξεις είναι αρνητικές, αφού τα οριζόντια μέτρα δεν εξαλείφουν τις αιτίες, δεν συνοδεύονται από μέτρα εξυγίανσης της δημόσιας διοίκησης, μέτρα ενδυνάμωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, δηλαδή.

( τρία τα κρατούμενα..)

Θα τα καταφέρετε ;

Από που προκύπτει αυτή η βεβαιότητα ;

Επικαλείστε το μέλλον.
" Θα τα επιστρέψουμε στους αδύνατους οικονομικά".

Με ποιά εχέγγυα, με ποιούς και με ποιά στρατηγική πολιτική; Με ποιά σοβαρά πολιτικά μέτρα;

Οι "επαναστατικές αλλαγές", εκείνες οι αναγκαίες, που αλλάζουν κάθε βδομάδα (σαν τα πουκάμισα), οι "αλλαγές" που με περισσή ελαφρότητα τονίζουν σε κάθε λόγο τους τα επιφανή στελέχη της κυβέρνησης, αυτές οι "αντιεξουσιαστικές λογικές" ..(μαοϊκός καπιταλισμός, εν όψει; ) δεν είναι δικές σας επιλογές , εσείς το ομολογείτε, εσείς το διατυμπανίζετε σε όλους τους τόνους, άλλωστε. )

Οι επιλογές είναι του Δ.Ν.Τ., χωρίς καμία ουσιαστική κυβερνητική διαφοροποίηση, χωρίς άλλα παράλληλα μέτρα. ( π.χ. πράσινη ανάπτυξη, αειφορία, ανάπτυξη, φορολογική διεύρυνση..)

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμμία σοβαρή ένδειξη τέτοια που να επιβεβαιώνει την επιτυχία των μεγάλων αλλαγών.

Για ένα πολύ απλό λόγο:
- Στην ελλάδα μας δεν υπήρχε κράτος δικαίου, αλλά ένα 'κράτος- υπηρέτης" των γνωστών και ισχυρών συμφερόντων.

Ως εκ τούτου, απλή η πολιτική σκέψη που ακολουθεί.

- Κύριε πρωθυπουργέ , κύριοι υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος:

Από ποιά πολιτική εφαρμογή- μέχρι τώρα - προκύπτει, ό, τι :

Οι τυποποιημένες, μηχανιστικές, κοπιαρισμένες και "στεγνές" συνταγές, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους, αφενός τους ανθρώπινους πόρους και αφετέρου τους απαραίτητους ικανούς μηχανισμούς, θα γίνουν ως δια μαγείας φερέγγυοι και αποτελεσματικοί, τόσο, που θα οδηγήσουν αυτομάτως και δια περιπάτου σε μια δικαιότερη και καλύτερη κοινωνία ;

- Από που είστε τόσο βέβαιοι, ότι, δεν θα μας εξαπατούν τα ξένα , αλλά και ντόπια συμφέροντα, τα οποία κυριαρχούν και ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος τους;


- Οι αλλαγές είναι αναγκαίες και απαραίτητες. Δεν το λέγατε εσείς, αλλά αποτελεί παλιό αίτημα των υποψιασμένων πολιτών, εκείνων που είχαν τεθεί στο περιθώριο, προ πολλού. Αυτό είναι βέβαιον.

- Πόσο βέβαιον, είναι, ό,τι επειδή προβαίνετε σε "αναγκαίες "αλλαγές, τότε αυτές θα είναι επιτυχείς, απαραιτήτως, μόνο και μόνο επειδή είναι "αλλαγές" ;


Δεν αρκεί το επιχείρημα: " Αυτά δεν πάνε καλά, τότε τα αλλάζω όλα. Και συνεπώς θα πάνε καλά.." !!

Η ψυχρή, μισερή, κουτσουρεμένη και μονομερή επιβολή των οικονομικών μέτρων είναι σίγουρο και βέβαιον, ότι κάθε άλλο παρά το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα θα φέρει.

- Ποιά είναι η λύση; Μα η ρεαλιστική πολιτική στην πράξη.

Η επικοινωνιακή πολιτική, η πολιτική του αυτόματου πιλότου κι η πολιτική των στερεότυπων λογιστικών οικονομίστικων αντιλήψεων είναι πολύ φτωχή, πολύ λίγη. Δεν θα μπορέσει να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές, να αποτελέσει εφαλτήριο και να εμπνεύσει μια κοινωνία που βλέπει να γκρεμίζονται τα πάντα με ενέργειες σε "κενό αέρος"

Μια λογιστική πολιτική με οικονομικά νούμερα και μόνο αυτά ως βασικό μέτρο, δεν αρκεί , δεν βελτιώνει, δεν είναι αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση.

Απλά, δεν αποτελεί πολιτική.


20 Response to "Κοινωνική πολιτική ;"

.
gravatar
Ασκαρδαμυκτί Says....

καιρό είχαμε να διαβάσουμε και μια προσωπική σου άποψη!

Σου έχουμε πολλά ... κρατούμενα!

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Δυσκολεύομαι, γιατί οι λέξεις έχουν χάσει το νόημα τους, Ασκαρ και δεν υπάρχει η απαιτούμενη διάθεση για ουσιαστική επικοινωνία στην εποχή μας,

Προτιμούμε να μιλάμε, σαν σε μονόλογο και να λέει ο καθένας τα δικά του, τόσο που που προκαλείται μια βαβούρα..

Σκέφτομαι να εκφράζω τις απόψεις μου και να τις επεξηγώ με σκαριφήματα και σχέδια.

Αλλά δεν είμαι ούτε καθηγητής ούτε δάσκαλος, ούτε πολιτικός.

οπότε..ποιός ο λόγος ;

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Άσε που χρειάζομαι και σκάνερ.

Αυτά είναι παραγωγικά και αναπτυξιακά,
τα είχα εφαρμόσει παλιά, αλλά τώρα, δεν συμφέρει και δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Είμαστε στο δρόμο για την εκσυγχρονισμένη υπανάπτυξη.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Όσο μπορούμε και κατά δύναμη, Akrat.

Νάσαι καλά, καλή σου μέρα.

.
gravatar
Ασκαρδαμυκτί Says....

Ο Σπίθας είναι απ' τους Ελληνάρες που γουστάρουν τα "λεφτά ΔΝΤ" αλλά όχι τα "μέτρα ΔΝΤ"!

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Εσύ το λες. αυτό.

Άλλα λένε τα ποστ μουκαι το ξέρεις

και τώρα βλέπω

ότι άλλα διαπιστώνει και το Δ.Ν.Τ.!!Ομολογία ΔΝΤ από τον επικεφαλής των επιτηρητών!

"Εδωσαν λάθος συνταγή για Ελλάδα Δεν φταίει το χρέος, αλλά η ιδιομορφία της οικονομίας μας!

Ο κ. Τόμσεν ιεράρχησε στις προτεραιότητες του ΔΝΤ, όχι τόσο τη σχολαστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους, αλλά κυρίως τις μεταρρυθμίσεις, με τις οποίες εν τέλει άλλαξε άρδην ο εργασιακός και ασφαλιστικός χάρτης της χώρας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι «το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Οπως ανέφερε στους θεσμικούς επενδυτές στο Σίτι του Λονδίνου, πιο σημαντική από τη μείωση του ελλείμματος ήταν η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, στην αγορά εργασίας, η αναμόρφωση του πλαισίου για τις ξένες και εγχώριες επενδύσεις καθώς και η φορολογική εναρμόνιση.

Δεν τους απασχολούν οι αγορές

Συνεπώς ο χρόνος κατά τον οποίον θα έχουν ολοκληρωθεί οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποτελεί και το κομβικό ζήτημα για τις περαιτέρω εξελίξεις. Το ΔΝΤ έδωσε ήδη το σήμα.."

.
gravatar
Hades Says....

Η βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουν, Σπίθα, προκύπτει ότι ουδείς από τους δανειστές θέλει να χάσει τα ωραία του λεφτά. Με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει, λοιπόν, θα μας ξεζουμίσουν κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο ακόμη και πέρα απ'αυτό το σημείο που δεν πάει άλλο, προκειμένου το πρόγραμμα να στεφτεί από επιτυχία.

Φυσικά την ευκολία που έκοψαν μισθούς και συντάξεις δεν μπόρεσαν να την επιδείξουν εντός τους βαθέως δημοσίου, πράγμα πολύ κακό και ανασταλτικό. Αλλά να'μαστε καλά εμείς όλοι να βγάζουμε το φίδι από την τρύπα κάθε φορά.

Η μεγάλη επιτυχία δε, θα είναι ότι η χώρα θα σωθεί δίχως να πάει ούτε ένας πολιτικός στη φυλακή (που είναι και ο αρχικός στόχος). Φυσικά ακόμη κι αν τελικά δεν σωθεί, πάλι δεν θα έχει πάει κανένας πολιτικός στη φυλακή οπότε θα έχουμε το μη χείρον βέλτιστον.

Σημειωτέον ότι όταν λέμε πως θα έχει σωθεί η χώρα εννοούμε ότι θα τα έχει υποθηκεύσει και ξεπουλήσει όλα -κυριολεκτικά όλα. Θα έχουν μπει μέσα όλοι οι ματσό ξένοι κεφαλαιούχοι για να επενδύσουν με εξαιρετικούς όρους κιόλας και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι:
1) οι ξένοι που ήρθαν και έβαλαν χέρι σε ένα από τα καλύτερα φιλέτα
2) οι πολιτικοί που κατάφεραν μετά από κόπους δεκαετιών να ξεπουλήσουν τα πάντα
3) εμείς που με τα κόμματα (και τα συμπεριλαμβάνω ΟΛΑ) που ψηφίζουμε σταθερά είδαμε την εμπιστοσύνη που δείχναμε να ανταμοίβεται.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

"να πάει ένας πολιτικός στη φυλακή"
Να πάει, hades, αν είναι να πάει. Γιατί όχι;
Αλλά αν πάνε αυτοί οι 1400 δημόσιοι επίορκοι λειτουργοί, που είναι στο απυρόβλητο εδώ και 10 χρόνια, δεν θα ήταν πιο απλό, αν θες;

Άμα αφήνουν στη θέση του ή μάλον τον προβιβάζουν - εκείνο τον γνωστό ρωμιό που βολεύτηκε, από τον γνωστό επιχειρηματία ή εργολάβο ή τοπάρχη ή βουλευτή - αυτόν τον στενόμυαλο γκαγκάνθρωπο, κάτι σαν νεάντερταλ γραφειοκράτη, σαν το γελωτοποιό του αυλάρχη..

Μου λες, γιατί, όλοι βολεύονται με τους
βουλευτές και δεν ενδιαφέρονται γι'αυτούς που στηρίζουν πατώντας πάνω στους άλλους;

και 20 από κάθε υπηρεσία να ελέγξουν το ποιόν τους, θα ανάσαινε λίγο ο άερας, δίπλα μας.

.
gravatar
Αστερόεσσα Says....

Aυτήν την περίφημη σύγκλιση με την Ευρώπη την ακούω χρόνια! Η επίσης πτωχεύσασα Ισλανδία παραπέμπει τους πολιτικούς σε δίκες! Τώρα!

Αλλά, η Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων αγορεύει για να αγορεύει. Αναλύει για να αναλύει! Θεωρητικολογεί για να θεωρητικολογεί!

Απείχα καιρό απ' τα δρώμενα της μπλογκόσφαιρας, διότι κανένας, μα απολύτως ΚΑΝΕΝΑΣ δε με πείθει!

Η ταπεινή λοιπόν άποψη της αποδημησάσης στη Δανία του Βορρά είναι ότι ΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ γιατί όλοι οι Έλληνες στερούνται πρακτικότητας. Και μόνο το γεγονός ότι ήδη απ' την αρχαιότητα τα μαθηματικά ή η αστρονομία ήταν πολύ ανεπτυγμένα, αλλά ποτέ σα λαός δεν ενδιαφερθήκαμε να βάλουμε τη γνώση σε εφαρμογή για την ανάπτυξη τεχνολογίας μου αρκεί!

Είτε έχουμε λοιπόν μια πολιτικάντικη κουβέντα καφενείου είτε το ενδύσουμε με ωραία λόγια και προς επίρρωσιν των επιχειρημάτων μας κατεβάσουμε και καμιά 10αριά κιλά Τσόμσκι ή Μπερτινόττι ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ! Δεν γίνεται κι ούτε θα γίνει ποτέ κάτι, διότι δεν υπάρχει η βούληση! Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ!

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Κι'αυτοί που δεν λένε ψέμματα;

(γιατί υπάρχουν, πάντα, είτε το πιστεύεις, είτε όχι..)

Αυτοί δεν μας αρέσουν, επειδή είναι πολύ προσγειωμένοι και ρεαλιστές, ας πούμε;

Υπάρχουν, πάντα, ορισμένοι που δεν λένε ψέμματα, αλλά ούτε αυτό το θέλουμε..
-Ότι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο.
(..γι'αυτό και τ'αποφεύγουμε)


- Η πρώτη ματιά, λέει, ότι έχεις δίκιο.

- Σε μια δεύτερη, θα το σκεφτώ, όμως..

Και μετά θα σου πω:

"ο καθένας και η άποψή του."

.
gravatar
Hades Says....

Ισχύει αυτό που λες, Σπίθα, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα όμως: αν μπουν πρώτα οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί (παρεμπιπτόντως, και οι πολιτικοί ορκίζονται, μην το ξεχνάμε αυτό), αυτομάτως θα εκληφθεί ως σημάδι ότι το κράτος ξεκίνησε να λειτουργεί, οπότε η κάθαρση δεν θα προχωρήσει ποτέ στα πολιτικά στρώματα. Το θέμα λοιπόν είναι να ξεκινήσει από το κεφάλι και να προχωρήσει και πιο κάτω.
Έχω βαρεθεί να μυρίζω την ουρά που βρωμάει, ας κάπψουμε λίγο κι από το κεφάλι πια. Έχει σαπίσει...

.
gravatar
Αστερόεσσα Says....

Δεν υπάρχει κανένας που δεν λέει ψέματα. Το να πιστεύεις ότι δεν λες ψέματα, δείχνει και έλλειψη ρεαλισμού και στοιχειώδους λογικής και ικανότητας καθημερινής αμπελοφιλοσοφίας.

Δε θα γίνει τίποτα. Δεν υπάρχει η βούληση να γίνει τίποτα. Αν υπήρχε, θα είχε γίνει. Μια αναδρομή στην ιστορία των κινημάτων ή της Αριστεράς το αποδεικνύει εμπράκτως. Επειδή υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι σαν τον Παπαγιαννάκη; Κι επειδή κι αυτουνού του αρέσανε τα παραμύθια, όπως και σ' όλους μας, για να τα μετατρέπουμε στα ζωτικά μας ψεύδη;

Λόγια, λόγια, λόγια, αγαπητέ Σπίθα!
Τα λόγια σου τα χόρτασα και το ψωμί σου φάτο! Ρίξε και 50 αναλύσεις ακόμα. Λόγια θα πεις και θα γεμίσει ο χώρος των σχολίων σου και μ' άλλες λέξεις.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Μήπως δεν έγινα, σαφής, Ελένη;

..μήπως έχει δίκιο ο Ασκαρ;

Δεν βλέπω παντού παραμύθια, γιατί δεν ψάχνω να παραμυθιαστώ, ντε και καλά.

.
gravatar
Αστερόεσσα Says....

Oυδέν περαιτέρω σχόλιον. Ανάγνωση γνωρίζω και είμαι σαφέστατη.

Τα πιο πιασάρικα παραμύθια εξάλλου είναι αυτά που ο αφηγητής τους ισχυρίζεται ότι είναι παρμένα απ' τη ζωή!

Να το ξαναπώ παραφρασμένο; Τόση ανάγκη υπάρχει λοιπόν για λέξεις;

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Σκοπιμότητες, βλέπω, όντως.

Δηλαδή:
Πως γίνεται, ας πούμε, στις παραμονές εκλογικών αναμετρήσεων να "βγαίνουν" στην επικαιρότητα τέτοια θέματα, που όλως "τυχαίως"(;) να ενισχύουν μανιχαίστικές λογικές και τον διπολισμό.

Τώρα, έχουμε την παραμπομπή ή όχι του Καραμανλή.

Και ενώ για πρώτη φορά έχουμε γύρω στους 10 υποψήφιους περιφερειάρχες στην Ατιική, την αριστερά καταρκεματισμένη..

ωω. του θαύματος το δίλλημα είναι ένα.
"Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο"

Πάντα, θα υπάρχει ένα μεγάλο σοαβαρό θέμα, ώστε να είμαστε σε μία σταθερή θέση.

Υπέρ ή κατά..!!

Σ'αυτό, έχεις δίκιο, συμφωνώ.

Με την διαφορά, ό,τι, ποτέ, μα ποτέ, δεν μ'έπειθαν, αυτές τις παπαριές..

.
gravatar
Αστερόεσσα Says....

Λοιπόν, για να μη μακρηγορούμε, απαντώ μ' ένα αληθές περιστατικό:

Ο Σοντιγκύ είναι ένας μαύρος ηθοποιός απ' τη Μπουργκίνα Φάσο, απ' τους καλύτερους ίσως ηθοποιούς του Πήτερ Μπρουκ. Κάποιος του λέει "προσπαθώ να κάνω αυτό, αλλά δεν τα καταφέρνω". Η απάντηση ήταν "οφείλεις να το πετύχεις".

Και είχε δίκιο. Η λέξη προσπάθεια είναι η παρηγοριά της μετριότητας ή αυτού που κατ' ουσίαν ΔΕΝ επιθυμεί να κάνει κάτι πράξη.

Από πολιτικούς αναλυτές δεν πάσχει η Ελλάδα. Το αντίθετο. Για τη σημερινή πολιτική κατάσταση έχουν καταναλωθεί τόνοι μελανιού έχει ξεπουπουλιαστεί κάθε πούπουλο της χήνας. Ε, άμε κάντε κάτι κι αφήστε τις αναλύσεις. Χάνετε χρόνο και πολύτιμη ενέργεια. Κάντε κάτι κι ας είναι λάθος. Αλλά κάντε το!!! Βαυκαλίζεστε με τη θεωρία.

Μηδέν αξιοπιστία, μηδέν συνέπεια λόγου και πράττειν. ΔΕΝ εξαιρείται απ' αυτό η Αριστερά! Έλεος με την αμετροέπεια. Η πράξη είναι αυτή που αποδεικνύει τη θεωρία. Καταντάμε γλαφυροί πια.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Μα δεν πρόκειται, να γίνει κάτι σοβαρό, στην ελλάδα...!

Άλλωστε τα νομοσχέδια και τις αποφάσεις τις παίρνει η τρόϊκα και ενημερώνει τους αρμόδιους υπουργούς, για το τι θα κάνουν..

Δεν το ξέρεις, αυτό; Έτσι γίνεται, τώρα.

Τι στενοχωριέσαι;

Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε, τα ίδια, όμως..:)

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Οι υπουργοί ψάχνουν να βρούν τα γραφεία τους και ποιές αρμοδιότητες έχουν
Σε κανά μήνα, θα ξέρουμε.

Έχεις μείνει, πίσω, πολύ..:)