Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ποιοί δεν πληρώνουν για την κρίση;

Posted on 7:43 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

- "Η κυβέρνηση έτεινε ευήκοον ους προς τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ που ισχυρίστηκαν ότι... δυσκολεύονται να στερηθούν το 20% και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Και, πριν καν εφαρμοστεί η αρχική διάταξη, αναβλήθηκε η εφαρμογή της. Ισως ως την οριστική κατάργηση."


Ωφελημένοι εργοδότες

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010
Αν αυτή η συνέπεια στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του Μνημονίου, σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που επιδεικνύει η κυβέρνηση, εφαρμοζόταν, τουλάχιστον και σε κάποιες αποφάσεις της, που επιβάλλουν στους ισχυρούς να πληρώνουν κάτι από τα υπερκέρδη τους στο Δημόσιο, είναι μάλλον βέβαιο ότι η χώρα δεν θα είχε φτάσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε στο απώτερο παρελθόν. Αρκεί να συγκρίνουμε δύο τροπολογίες που η κυβέρνηση προώθησε και οι βουλευτές της ψήφισαν χθες.

- Η μία αφορούσε την αναστολή της ρύθμισης με την οποία υποχρεώνονταν -βάσει διάταξης που ψηφίστηκε πριν από μερικές μόνο εβδομάδες- οι «καναλάρχες» να αποδίδουν στο κράτος 20% των εσόδων από τις διαφημίσεις.

- Η άλλη απαγορεύει τη χορήγηση αυξήσεων, μέσω κλαδικών συμβάσεων, πέραν των προβλέψεων της εθνικής συλλογικής σύμβασης, στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων στον ιδιωτικό τομέα.

Πού βρίσκεται η ουσία;

Και στις δύο περιπτώσεις οι ωφελημένοι είναι οι εργοδότες.

Η κυβέρνηση έτεινε ευήκοον ους προς τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ που ισχυρίστηκαν ότι... δυσκολεύονται να στερηθούν το 20% και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και, πριν καν εφαρμοστεί η αρχική διάταξη, αναβλήθηκε η εφαρμογή της. Ισως ως την οριστική κατάργηση.

Την ίδια στιγμή, εμφανίστηκε να βουλώνει τα αυτιά στις φωνές των εργαζομένων ότι η οικονομική αφαίμαξη τους οδηγεί στην εξαθλίωση. Και μιλάμε για εργαζόμενους που δεν επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο αλλά τους ιδιώτες επιχειρηματίες. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των οποίων συμφώνησαν μέσω των κλαδικών συμβάσεων και του ΟΜΕΔ.

Κάποιοι όμως επιμένουν να «στραγγίξουν» έτι περαιτέρω αυτή την κατηγορία των εργαζομένων. Κι ας φωνάζουν ότι στεγνώνει η αγορά.

Εν ολίγοις, με φόβητρο ή πρόσχημα το περίφημο Μνημόνιο, η κυβέρνηση επιμένει να τοποθετεί εαυτήν απέναντι στους οικονομικά αδύναμους, στις πλάτες των οποίων φορτώνει το βάρος της εξόδου από την οικονομική κρίση.

No Response to "Ποιοί δεν πληρώνουν για την κρίση;"