Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2010

«Τα ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι ο ξεχασμένος επαρχιώτης συγγενής μας»

Posted on 2:45 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ

Της ΒΕΝΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ποιος ασχολείται με τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, όταν ο μικρός προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού θα πάρει ένα 30% την κατηφόρα;

Ο Θοδωρής Γκόνης βάφτισε το πρόγραμμα του θεάτρου «Ο πνιγμένος απ' τα Ελληνικά πιάνεται»

Ο Θοδωρής Γκόνης βάφτισε το πρόγραμμα του θεάτρου

«Ο πνιγμένος απ’ τα Ελληνικά πιάνεται»

Να μια ερώτηση που μπορεί να θυμώσει τον Θοδωρή Γκόνη. «Είναι τουλάχιστον αχαριστία η αδιαφορία προς τα ΔΗΠΕΘΕ», αντιδρά. «Υπάρχει Ελληνας σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ηθοποιός που δεν πέρασε έστω και για λίγο από την περιφέρεια; Αντιμετωπίζουμε τα ΔΗΠΕΘΕ σαν να είναι ένας μακρινός μας συγγενής στην επαρχία, που από κομπλέξ κατωτερότητας προτιμάμε νά ξεχνάμε».

Δεν έχει απλώς δίκιο. Είναι και συνεπής στις απόψεις του. Τα τελευταία χρόνια πασχίζει όχι απλώς να κρατήσει κουτσά στραβά στη ζωή έναν θεσμό που παραπαίει, αλλά και να του δώσει νόημα ύπαρξης.

Ξεκίνησε από το μέτωπο του Αγρινίου. Και όταν το 2008 μετακόμισε στις Σέρρες, πρότεινε ένα νέο μοντέλο, ευέλικτο, νεανικό, στηριγμένο στη συνεργασία με τις ντόπιες δυνάμεις αλλά και τις μετακλήσεις θεαμάτων υψηλής ποιότητας από τό κέντρο. Ούτε λαϊκισμοί, ούτε τηλεοπτικοποίηση του ρεπερτορίου, ούτε ξιπασμένες επιλογές, ούτε τίποτα.

Γι’ αυτό και δικαιούται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να τα βάζει με το υπουργείο Πολιτισμού, που σε συνεχή αναρώτηση για τον θεσμό (to be or not to be?) τον έχει αφήσει στη μοίρα του. Οχι ότι δεν χρειάζεται επειγόντως γενναία επανεξέταση. Αλλά η υπερβολική καθυστέρηση χάραξης νέας κεντρικής πολιτικής έχει το γνωστό αποτέλεσμα: μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

  • Τα μισά χρήματα

Αυτή τη στιγμή, όπως μας λέει ο Θοδωρής Γκόνης, οι προγραμματικές συμβάσεις με το ΥΠΠΟΤ των δήμων που έχουν ΔΗΠΕΘΕ ισχύουν μόνο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. «Πώς να προγραμματίσεις ολόκληρη σεζόν με τα μισά χρήματα και αυτά κουτσουρεμένα; Οι 100 χιλιάδες ευρώ έκαστου συμβαλλόμενου φορέα για τους έξι μήνες του χρόνου έπεσαν ήδη στις 69 χιλ.! Οποιαδήποτε απόπειρα να συζητήσουμε με το ΥΠΠΟΤ πέφτει στο κενό».

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο ίδιος δεν κάνει τη δουλειά του. Εχει έτοιμο το πρόγραμμα της σεζόν 2011-12. Ο τίτλος που του έχει δώσει είναι δελτίον ταυτότητας: «Ο πνιγμένος απ’ τα Ελληνικά πιάνεται».

«Σήμερα που όλα είναι δύσκολα, κλειστά και αβέβαια, το χέρι σηκώνεται και πηγαίνει από μόνο του», εξηγεί ο Θοδωρής Γκόνης. «Χτυπάει και ανοίγει τη γνωστή μεγάλη πόρτα. Γυρίζει πίσω σε αυτά, σε αυτούς που το κράτησαν χλωρό. Σαν το αγριοκάτσικο στά βουνά, που όταν δηλητηριαστεί βρίσκει από μόνο του το αντίδοτο».

Εννοεί, φυσικά, τους Ελληνες συγγραφείς, όχι αναγκαστικά τους θεατρικούς. Οι φετινές παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών είναι όλες βασισμένες σε σπουδαία ελληνικά κείμενα.

  • Από Γονατά έως παραμύθια

- Η κεντρική και πιο φιλόδοξη παράσταση λέγεται «Σαν δέσμη από τριαντάφυλλα: Καρυωτάκης – Πολυδούρη» και είναι ένα παλιό του όνειρο. Ο ίδιος ανέλαβε την επιλογή των κειμένων, αλλά και τη σκηνοθεσία του θεάματος που θα επωμιστούν δυο ηθοποιοί, δυο μουσικοί και δυο χορευτές της ομάδας Sinequanon (4-10 Απριλίου).

- Ενα από τα πιο σημαντικά νεοελληνικά κείμενα, ο «Φιλόξενος Καρδινάλιος» του Ε.Χ. Γονατά, θα μεταφερθεί για πρώτη φορά στη σκηνή υπό μορφή θεατρικού αναλογίου από τον ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη (24 Ιανουαρίου).

- Ο Στέλιος Μάινας θα επαναλάβει (18 Δεκεμβρίου) το επιτυχημένο θεατρικό αναλόγιο «Συγκοπή Πλατάνου» του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου, που έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Καβάλας – Φιλίππων.

- Η Φιλαρέτη Κομνηνού θα παρουσιάσει, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, μια διασκευή του μυθιστορήματος του Θοδωρή Γρηγοριάδη «Η Δεύτερη Γέννα» (5-9 Ιανουαρίου). Η παράσταση, συνεργασία της Cultury με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, θα παιχτεί και στη Θεσσαλονίκη.

- Τέσσερις συγγραφείς που ζουν και εργάζονται στις Σέρρες, οι Σάκης Αραμπατζής, Γιώργος Καρτέρης, Λευτέρης Μαυρόπουλος και Λευτέρης Μαραγκάκης, θα γράψουν ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕ κείμενα και θα τα παρουσιάσουν οι ίδιοι (30-31 Μαρτίου).

- Τέλος, η Παιδική Σκηνή θα εγκαινιάσει τη σεζόν (16 Νοεμβρίου έως 22 Δεκεμβρίου) με την παράσταση του Τάσου Ράτζου «Το μαλαματένιο μήλο», βασισμένη σε τρία κωμικά λαϊκά παραμύθια (συμπαραγωγή με ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας).

  • Μετακλήσεις

Και δεν εξαντλείται εδώ η προσφορά του ΔΗΠΕΘΕ στους Σερραίους. Υπάρχουν προσεγμένες μετακλήσεις: Οι παραστάσεις του Δήμου Αβδελιώδη «Μαράν αθά» και «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον», η μουσική παράσταση της Πέμης Ζούνη και του Ακη Δήμου «Αιώνες μακριά απ’ την Αλάσκα», η «Γυναίκα της Πάτρας» τού Γ. Χρονά με την Ελένη Κοκκίδου. Υπάρχουν συναυλίες των Σταύρου Ξαρχάκου – Ελλης Πασπαλά, Νατάσας Μποφίλιου, Μικρούτσικου – Θηβαίου, Σωκράτη Μάλαμα, Μαρίας Φαραντούρη. Υπάρχει κι ένα διήμερο σύγχρονου χορού από την ομάδα Sinequanon με τη νέα παράσταση «…Ενα ακόμα και φύγαμε…».

Αυτό δεν είναι πρόγραμμα ΔΗΠΕΘΕ αλλά ένα φεστιβάλ που διαρκεί όλη τη σεζόν. Πόσο μάλλον που στη νέα σκηνή του («Υπόγειο») τρεις ερασιτεχνικές ομάδες θα δείξουν τη δουλειά τους, το φουαγιέ του θεάτρου θα φιλοξενήσει την έκθεση «Δέκα + 3D Σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί», θα οργανωθούν σεμινάρια για εκπαιδευτικούς αλλά και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά. *

http://theatreworld.wordpress.com

No Response to "«Τα ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι ο ξεχασμένος επαρχιώτης συγγενής μας»"