Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Οχι στη διαπλοκή στον Τύπο.

Posted on Δεκεμβρίου 17, 2010 by ΣΠΙΘΑΣ

- Καταγγελία από τους εργαζομένους στην «Ε»:

- Η «Ε» κυκλοφορεί σήμερα κανονικά το φύλλο της Παρασκευής με όλες τις ειδήσεις του τελευταίου 48ώρου που πέρασε, σε αντίθεση με άλλες εφημερίδες που κυκλοφορούν σήμερα είτε τα κυριακάτικα φύλλα τους είτε τα καθημερινά, ενοποιημένα με τις εκδόσεις του Σαββάτου.

Η ΕΚΤΡΟΠΗ να κυκλοφορούν κυριακάτικα φύλλα ημέρα Παρασκευή ή και ενισχυμένες εκδόσεις Σαββάτου ημέρα Παρασκευή, γίνεται ουσιαστικά κατά παραβίαση της 48ωρης απεργίας, που έχουν κηρύξει η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και οι συγγενείς οργανώσεις των τυπογράφων, λιθογράφων, προσωπικού και διανομέων Τύπου. Επειδή η απεργία γίνεται ακριβώς για να μην κυκλοφορήσουν κυριακάτικα και σαββατιάτικα φύλλα.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ αυτή αποσκοπούσε, κατ' αρχάς, να πιέσει τους Ιδιοκτήτες των Μέσων Τύπου να προσέλθουν σε υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τους εργαζομένους και να προειδοποιήσει εκδοτικά συγκροτήματα, που προχωρούν σε αθρόες απολύσεις δημοσιογράφων, να σταματήσουν.
ΣΤΗ συνέχεια, τη Δευτέρα η ΕΣΗΕΑ κάλεσε με επίσημη ανακοίνωση όσους εκδότες συμφωνούσαν με την υπογραφή Σύμβασης να προσέλθουν σ' αυτήν.
Η «Ε», που από την περασμένη εβδομάδα έχει προσκαλέσει την ΕΣΗΕΑ για υπογραφή Σύμβασης, πήρε τη διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν ώς χθες. Αλλοι ιδιοκτήτες (κυριακάτικων κυρίως εφημερίδων) ακολούθησαν την «Ε» και άλλοι αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε διάλογο.
ΑΥΤΗ η διαφοροποίηση θα είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΕΣΗΕΑ, να αρθεί η απεργία στην «Ε» και να κυκλοφορήσουν κανονικά τα φύλλα της αύριο και την Κυριακή, σε αντίθεση με των βασικών της ανταγωνιστών, «Βήματος», «Νέων Σαββατοκύριακου», «Καθημερινής» και «Εθνους», των οποίων οι ιδιοκτήτες και επιχειρηματίες και άλλων συμφερόντων, πλην της δημοσιογραφίας, αρνούνται να υπογράψουν τη Συλλογική Σύμβαση.

ΑΙΦΝΗΣ, αντί να προσέλθει η ΕΣΗΕΑ για υπογραφή με την «Ε», η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ανέκρουσε πρύμναν και ανακοίνωσε ότι ποτέ δεν δεσμεύτηκε για υπογραφή Σύμβασης με εκδότες! Ανέχτηκε επίσης σιωπηρά την έκδοση απεργοσπαστικών φύλλων Σαββάτου και Κυριακής από εφημερίδες σήμερα, και επέμεινε σε απεργία και στην «Ε», η οποία δέχεται και Συλλογική Σύμβαση και δεν κάνει μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων.
ΑΠΟ όλη αυτή τη στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ γίνεται φανερό ότι αυτή δεν επιθυμούσε ...

Συνεχίζεται/όλο το κείμενο:
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=233806