Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

" Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να υποκαθίσταται και να περνά στα χέρια κάποιων που οδηγούν τις καταστάσεις σε αδιέξοδα σημεία"

Posted on 10:31 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στο κεντρικό δελτίου του ΑΛΤΕΡ και τον Νίκο Χατζηνικολάου. -


Για τις εξελίξεις στη Νομική Σχολή

Όσοι ενέπλεξαν τους μετανάστες με την υπόθεση του πανεπιστημιακού ασύλου έχουν τεράστια ευθύνη, διότι έθεσαν σε κίνδυνο τους μετανάστες και σε αμφισβήτηση το ίδιο το άσυλο. Για το άσυλο επάρκεια νόμου υπάρχει. Προβλέπεται από το νόμο τι είναι το πανεπιστημιακό άσυλο και πώς πρέπει κάθε φορά να προστατεύεται, αλλά δεν εφαρμόζεται ο νόμος.


Τούτη την ώρα πρέπει να είναι ειρηνική, ομαλή και αναίμακτη η μετεγκατάσταση των μεταναστών. Πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο, ώστε να μην έχουμε δυσάρεστες συνέπειες.

Θέλω να τονίσω ότι η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να υποκαθίσταται και να περνά στα χέρια κάποιων που οδηγούν τις καταστάσεις σε αδιέξοδα σημεία. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.Για τη διαπραγμάτευση στελεχών
από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο με τους μετανάστες


Εκείνοι που πρέπει να διαπραγματεύονται για να εξευρεθεί χρήσιμη και ομαλή λύση για μετεγκατάσταση των μεταναστών σε άλλο χώρο είναι μόνο οι πρυτανικές αρχές και οι αρμόδιοι εισαγγελείς.

4 Response to "" Η έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να υποκαθίσταται και να περνά στα χέρια κάποιων που οδηγούν τις καταστάσεις σε αδιέξοδα σημεία""

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Δεν ξέρω αν έχει σημασία το "ποιος". Αυτό θα φανεί με το χρόνο του. Σημασία τελικά έχει το "τι επετεύχθη". Να θυμώσουν οι ιθαγενείς με τους μετανάστες και να το γυρίσουν οι διάφοροι σε πρόβλημα νομιμότητας και κατάργησης ασύλου. Ένα πρόβλημα επιβίωσης, μετατράπηκε σε διακαναλικό τσίρκο αντιδημοκρατισμού.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Διαβάζεις και τις πρωϊνές μου σκέψεις..
;

Η "ανάδειξη" και η επίλυση ενός σοβαρού, υπαρκτού κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού προβλήματος πρέπει να συνδέεται με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Όταν καλλιεργεί τις ακριβώς αντίθετες απόψεις, εκείνες που εκφράζουν σύνδρομα μισσαλοδοξίας και απειλούν βασικά και αναγκαία ανθρώπινα δικαιώματα,δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να ενισχύουμε τις "πολιτικές-σόου".

Οι άνθρωποι που είναι μετανάστες, έχουν ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ενώ η μεταναστευτική μας πολιτική είναι ανύπαρκτη.

(Το ΙΜΕΠΟ δαπάνησε 6,5 εκατομ ευρώ για ταξίδια, ενώ δεν έχει συντάξει ούτε μία θέση-άποψη, στα δέκα χρόνια λειτουργία του..)

Το πανεπιστημιακό άσυλο που πρέπει να είναι ουσιώδες, όντας, στην κοινωνία της πληροφορίας και στη διακίνηση ιδεών, κινδυνεύει..από απερισκεψίες και από την παραχάραξη στην έννοια της "ελευθερία έκφρασης".

Έχουμε περάσει σε μια άλλη εποχή που τα προβλήματα είναι πολύπλοκα και πολύ σοβαρά. Απαιτείται εγρήγορση, ταχύτητα αντίληψης και διάλογος, ενώ δυστυχώς οι παλιές στερεότυπες αντιλήψεις εμμένουν στις γνωστές αδιέξοδες αγκυλώσεις.

.
gravatar
Hades Says....

Εδώ υπάρχει μια τεράστια αλήθεια: όντως ο υφιστάμενος νόμος προστατεύει όπως πρέπει το άσυλο.

Αλλά... το άσυλο όμως. Όχι αυτό που θεωρούμε ως άσυλο, διότι μεταξύ άλλων έχω διαπιστώσει ότι τελικώς οι περισσότεροι επικαλούνται κάτι που δεν ξέρουν καν τι είναι.

Η ουσία είναι ότι θα γυρίσει γενικώς προς τους μετανάστες μπούμερανγκ αυτή η ιστορία και τονίζω τη λέξη "μετανάστες" διότι εν προκειμένω με ΛΑΘΡΟμετανάστες έγινε η δουλειά και πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι η ύπαρξη του θέματος "μετανάστης" και στις δύο περιπτώσεις ΔΕΝ συνεπάγεται ότι μετανάστης και λαθρομετανάστης είναι το ίδιο πράγμα. Για την ακρίβεια, καμία σχέση.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

.." Όποιος θέτει θέμα ασύλου αυτή τη στιγμή συζητά εκτός συνταγματικών πλαισίων"

Όλομέλεια της Βουλής,03/02/2011,
σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο, βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚHΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης

«Το πανεπιστημιακό άσυλο, η πανεπιστημιακή ελευθερία είναι δομικό συστατικό στοιχείο της πλήρους αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων που κατοχυρώνεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Χωρίς την έννοια του ασύλου σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ο θεσμός της πλήρους αυτοδιοίκησης. Aυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται αυτή τη στιγμή, γίνεται έξω από τα πλαίσια της συγκεκριμένης διάταξης.."

.."Με μεγάλη θλίψη παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα η Κυβέρνηση να προσχωρεί ασθμαίνουσα σε αυτή τη φιλολογία και στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα με πολύ μεγάλη ευκολία και επιπολαιότητα και να υπονοεί ότι είναι δίκαιο αίτημα, λίγο πολύ, της κοινωνίας η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, χωρίς σαφείς τοποθετήσεις και διευκρινήσεις...ενώ σε όλα τα άλλα άρθρα αναφέρεται στην προοπτική έκδοσης εξουσιοδοτικών διατάξεων νόμων για τη ρύθμιση επιμέρους θεσμών και όρους,στην συγκεκριμένη περίπτωση της πλήρους αυτοδιοίκησης
***δεν προβλέπεται η έκδοση τέτοιας εξουσιοδοτικής διάταξης νόμου, που σημαίνει ότι είναι απόλυτη, που σημαίνει, δηλαδή, ότι οποιοσδήποτε θέλει να καταργήσει το άσυλο και θέλει να θέσει σε συζήτηση το άσυλο, πρέπει να φέρει πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 16..."