Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

"Ηθική και πολιτική παίρνουν διαζύγιο" στη ΔΗΜ.ΑΡ.

Posted on 11:26 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Αποχώρησαν από τη ΔΗΜ.ΑΡ. ο Θανάσης Αθανασίου και ο Νικηφόρος Σταματάκης, εκλεγμένα μέλη της Κ.Ε. του κόμματος, στελέχη με αγωνιστική διαδρομή στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς. Διαφώνησαν με τη συμμετοχή διαγραμμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜ.ΑΡ. Στη συνεδρίαση της Κ.Ε., όπου υπερψηφίστηκε η σχετική πρόταση του Φ. Κουβέλη, διαφώνησαν στελέχη από το Ηράκλειο Κρήτης, τη Σύρο, την Πιερία και τη Θράκη.

- Το κείμενο παραίτησης του Νικηφόρου Σταματάκη έχει ως εξής:

"Η εικόνα της ΔΗΜ.ΑΡ. ολοκληρώθηκε.

Δεν είναι πλέον το κόμμα στο οποίο θα μπορούσαν οι νέοι, ο εργαζόμενος λαός, οι άνθρωποι του μόχθου, οι απόμαχοι της εργασίας να επενδύσουν τις ελπίδες τους για μια πορεία ρήξης με τις δυνάμεις της διαπλοκής και της διαφθοράς, με το μπλοκ εξουσίας που λυμαίνεται τον τόπο από τη μεταπολίτευση.

Και ενώ η Δημοκρατική Αριστερά αναδύθηκε από το Α' Συνέδριό της ως μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη υπέρβασης του παλιού πολιτικού συστήματος, η ηγετική ομάδα του κόμματος κατάφερε, με συνεχείς διολισθήσεις, να τη μετατρέψει, κόντρα στο πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του Συνεδρίου, σε ένα ακόμη κόμμα της 'κεντροαριστεράς' και του 'κυβερνητισμού', δηλαδή σε κόμμα που φιλοδοξεί να τοποθετηθεί στην καρδιά του παλιού πολιτικού συστήματος.

Σε ένα τέτοιο κόμμα εννοείται δεν μπορώ να έχω θέση. Παραιτούμαι, λοιπόν, και από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από μέλος του κόμματος".

Ο Θανάσης Αθανασίου, σε επιστολή του προς την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ.,

αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το κόμμα "σιγά-σιγά και με την κατάλληλη και πρόθυμη συνδρομή των ΜΜΕ καθιερώθηκε ως μια εκλογικευμένη δυνητικά κυβερνητική δύναμη με προοπτική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, αφού, βέβαια, αυτό θα έπρεπε να 'ρετουσαριστεί' κατάλληλα για να έχει προγραμματικές προτάσεις που θα συνέκλιναν με εκείνες της ΔΗΜ.ΑΡ. Έτσι λυνόταν και το θέμα των συμμαχιών και η ΔΗΜ.ΑΡ. θα ήταν κόμμα της 'ευθύνης'. Ηθική και πολιτική παίρνουν διαζύγιο". Ο Θανάσης Αθανασίου, αναφερόμενος στη στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. μετά το Μνημόνιο 2, εκτιμά:

"Αφού καταψηφίστηκε η δανειακή σύμβαση από βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. (τι παρέμβαση κι αυτή!), προβάλλεται διαρκώς και αδιαλείπτως -για να το εμπεδώσουμε- ο δεσμευτικός χαρακτήρας της σύμβασης, για να επενδυθεί με τη ριζοσπαστική πρόταση των 'ισοδυνάμων' μέτρων στο πλαίσιο του Μνημονίου 2, οδηγώντας τον πολίτη να σκεφτεί ότι η καταψήφιση ήταν περισσότερο ένα 'φύλλο συκής', παρά μια στερεά πολιτική απόφαση.

Από πότε, άραγε, δεν τροποποιούνται οι διεθνείς συμβάσεις, όταν μάλιστα τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση ενός ολόκληρου λαού;

Από πότε η ζωή στην Ελλάδα οφείλει να 'παγώσει' στη χρονολογία της δανειακής σύμβασης και των μέτρων που τη συνοδεύουν;

Ποια Αριστερά μπορεί να συνεργεί στην κατάργηση της πολιτικής, στην απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας, στην εξόντωση ενός λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας;

Μια τέτοια στάση δεν παίρνει υπόψη της ούτε καν τις δυνατότητες που και το ίδιο το ευρωπαϊκό περιβάλλον μπορεί να δημιουργεί με αλλαγές και πιθανές ανακατατάξεις. Είναι μια θέση ακατανόητη, συντηρητική, φοβική, καθόλου ευρωπαϊστική και καθόλου αριστερή. Οι καιροσκοπικές διγλωσσίες δεν φτιάχουν σύγχρονη Αριστερά".

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=677879

12 Response to ""Ηθική και πολιτική παίρνουν διαζύγιο" στη ΔΗΜ.ΑΡ."

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Η δική σου θέση ποια είναι όμως; Εσύ πώς κρίνεις τούτες τις παραιτήσεις;

.
gravatar
Hades Says....

Όσο μεταμορφώνεται σε pasok light, Σπίθα, θα έχει κι άλλα τέτοια. Δεν μπορώ να καταλάβω τι τον έχει πιάσει τον Φώτη. Και με έχει απογοητεύσει τα μάλα.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Κατά αρχήν ας μην προσωποποιήσουμε το ζήτημα που προκύπτει.

Το ζήτημα που προέκυψε αποτελεί άλλη μια σοβαρή αφορμή για να αναζητήσουμε τα αληθινά πολιτικά αίτια.

Χωρίς καμία διάθεση να υπεισέλθω σε εσωκομματικές διαφορές ( απέχω από αυτά εδώ και πολύ καιρό, άλλωστε), τα δύο μέλη της Κ.Ε. που παραιτήθηκαν έχουν μακρά ιστορία στο χώρο της αριστεράς με σαφείς ιδεολογικές αναφορές και με προσωπικό στίγμα ο καθένας τους.

Άρα σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με προσωπικούς εγωίσμούς ή ιδεοληψίες.

Συνεπώς συμπεραίνω ότι τα αίτια αφορούν το γνωστό μέγαλο πρόβλημα, εκείνο της αριστεράς με την σοσιαλδημοκρατία.

Οι "σκληροί' χαρακτηρισμοί δεν είναι τυχαίοι, αλλά είναι απόρροια αυτής της μακροχρόνιας διελκυστίνδας, κατά την γνώμη μου.

Τα δύο μεγάλα κόμματα που κυριάρχησαν και άλωσαν την πολιτική στην ελλάδα, δεν είχαν αντίπαλο λόγω της ανυπαρξίας μιας ισχυρής δημοκρατικής αριστεράς ( π.χ ΕΔΑ )

Να σας θυμίσω τι είχα γράψει πριν 5 μήνες για να μην πάω πιο παλιά;


Το τσαλάκωμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. , ήρθε από την λάθος πλευρά.

Οπότε αν σας ενδιαφέρει η γνώμη μου, τότε, μόνο μέσα από αυτό το πρίσμα, πρέπει να εξετασθεί, γι'αυτό και το πόσταρα, άλλωστε

Είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό με πολλές προεκτάσεις που αφορά στην ουσία της πολιτικής που αναζητείται.

Αυτός ο πολυκερματισμός δεν είναι ένα μεταφυσικό φαινόμενο, αφενός και ως γνωστόν δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αφετέρου.

Οπότε επαναλαμβάνω ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τα αναθέματα και οι κραυγές δεν βοηθούν.

Στην παρούσα φάση όμως, οι "κραυγές" των δύο πρσώπων, μέσω των παραιτήσεων εκφράζουν μια βαθιά πολύχρονη αγωνία και έχουν σοβαρό υπόβαθρο.

.
gravatar
Zaphod Says....

Απ όσο θυμαμαι εγω παντα μια μεριδα της αριστερας ήθελε να παει προς κεντρο (σοσιαλδημοκρατια;;;) μερια. Γι αυτο και παμπολλα στελεχη μεταπηδησαν στο ΠΑΣΟΚ διαχρονικα. Ταυτοχρονα εχασαν οποιαδηποτε προσωπικη κτλ αποψη που με τοση "παρρησια" διατυπωναν πριν (ευκολα πχ Ανδρουλακης, Δαμανακη, Βουγιας) σε βαθμο που να μην ξεχωριζουν απο το υπολοιπο βαθυ-ρηχο-περαδωθε ΠΑΣΟΚ.

Η ΔημΑρ και ο Φωτης μαλλον πανε απλα να γινουν το νεο - "υγιες" ΠΑΣΟΚ δι αυτο και η πρεμουρα να παρουν τους πασοκους αποσυναγωγους. Στοχος προφανως ο .... "μεσαιος χωρος" κτλ κτλ. Τα αλλα ειναι νμζ φιλολογια

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Από όσο θυμάμαι εγώ εκαντοτάδες γνωστά άτομα από την αριστερά ( μέλη του Κ.Κ.Ε.,και πολλών άλλων αριστερών κομμάτων) μεταπηδούσαν στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε Ανδουλάκης, Δαμανάκη και πολλοί άλλοι από το ΚΚΕ, προέρχονται.

Παρόλα αυτά το ΚΚΕ επί δυο δεκαετίες κατηγορούσε ( ακόμη κατηγορεί ) τον ΣΥΝ για δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ.

Σε τι συμπέρασμα οδηγείσαι ;
Υιοθετείς γραμμή Κ.Κ.Ε ;

Επιβεβαιώνεις,αυτά που ισχυρίζομαι, δλδ.

Η σοσιαλδημοκρατία ουδέποτε είχε βαθιές ρίζες στην ελλάδα.

Ο Ανδρέας άλωσε τον χώρο και η αριστερά αδυνατούσε να παρέμβει παραμένοντας στα γνωστά στερεότυπα.

Διαφωνείς ότι έππρεπε να διεμβολιστεί ο δικομματισμός;

Θυμάσαι τις διαφωνίες μας όταν το δικό σου "πουλέν" έλεγε, "καλώς τα παιδιά" ( ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ 18% )
.. και μετά είπε " μας αρεκί ένα 7% "

Τι σου έλεγα, τότε; Ότι χάνουμε μια μοναδική ευκαιρία, ίσως την τελευταία.

Μπορεί οι τότε απόψεις σου να έμοιαζαν αριστερές και επαναστατικές αλλά το αποτέλεσμα ήταν η συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και αυτό στο είχα επισημάνει, Zaphod, ουκ ολίγες φορές.

Τον "μεσαίο χώρο" τον θεωρείς θέμα για φιλολογία;

Τι είναι "κέντρο"; τι σημαίνει τώρα "μεσαία τάξη" ;

Η δογματική αριστερά αδράνησε και δεν έδωσε την αναλογη σημασία στην εδραίωση και στην ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου. Δεν προσπάθησε όσο έπεπε για μια δημόσια διοίκηση για ένα κράτος δικαίου.

Δεν θυμάσαι που μιλούσα για ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν δουλεύουν, πριν από 5 χρόνια;
Δεν θυμάσαι που μιλούσα και φώναζα για τον νεποτισμό που μας έπνιγε και για το πελατειακό κράτος;

Να σου θυμίσω ότι η δογματική αριστερά ισχυριζόταν ότι "το πρόβλημα δεν ήταν η διαφθορά"!!
Τα θυμάμαι πολύ καλά, δυστυχώς, αλλά δεν έχει σημασία, πια η παρελθοντολογία.

Ποιά κατεύθυνσνη έδωσε η κομμουνιστική αριστερά στον "μεσαίο χώρο", πέρα από την κατάκτηση των χειμερινών ανακτόρων;

Στους μεσαίους, στους μικρομεσαίους, στους υπαλλήλους, στους αγρότες ;

Δεν υπερασπίστηκε πολλούς από εκείνους που δεν ενέδωσαν στον δικομματισμό παρά μόνο αν πήγαιναν στα συνδικάτα.
οι "συλλογικές δράσεις", θεοποιήθκαν ( αλά καρτ,πάντα ) και επέβαλλαν τους νόμους τους, ενώ έθεταν στο περιθώριο κάθε άλλη άποψη. ως περίεργη..

Που τα πιστώνεις και που τα χρεώνεις αυτά, τώρα που τα αποποιούνται η Ν.Δ. , το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ;

Τώρα οι συνθήκες είναι πολύ δυσμενείς και αν αυτό αποβεί θετικό, το εύχομαι,

Αλλά οι σημερινοί βίαιοι κοινωνικοί μετασχηματισμοί επιβλήθηκαν και δεν έγιναν μέσα από την κοινωνία, από τα κάτω, Αυτό είπα.

Που διαφωνείς με το αρχικό μου σχόλιο, δεν κατάλαβα, τελικά, Zaphod.

Υ.Γ.
Μην μου πεις "φταίει ο καπιταλισμός"
Το ξέρω δεν διαφωνώ, αλλά ως εκεί.

.
gravatar
Zaphod Says....

Τον "μεσαιο χωρο" τον θεωρω εξυπνη συλληψη - του Καραμανλη αν θυμαμαι καλα.

Το ζητημα ειναι τι και πως. Δεν ειπα πως ο Ανδρουλακης πχ δεν ξεκινησε απο το ΚΚΕ, και λοιπον;

Για μενα ειναι σημαντικο ο μεσαιος κοσμος να ελθει σε πιο αριστερες διευθυνσεις, να φτιαχτει ενα μομεντουμ δηλαδη, με απωτερο στοχο προφανως την ασκηση εξουσιας απο πιο αρτιστεροστροφες δυναμεις.
(Δηλ οχι συνεργασια με πασοκ και πασοκογενεις, αλλα το απλωμα στον πασοκικο(;) κοσμο του κεντρου. Αυτο ειναι καλο. Δεν νμζ ομως πως 5-6 βουλευτες του πασοκ οψίμως αποσυνάγωγοι θα βοηθήσουν σε αυτό)

Το κακο για μενα ειναι πως οτιδηποτε προεχρχόμενο απο το οργανωμενο ΠΑΣΟΚ βρωμαει. Αλλο ομως ο ψηφοφορος και αλλο τα στελεχη. Αυτη ειναι η **** που ο Κυρκος και οι συν αυτω ποτε δεν καταλαβαν. ΟΚ να συνεργαστεις και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ και με οποιον να 'ναι αμα χρειαστει (προφανως), αλλα λιγη προσοχη στους ορους και στα προσωπα δεν θα εκανε κακο.

Για χρονια και χρονια στα συνεδρια του ΣΥΝ (μαθαινω πως, δεν ειμαι και τοσο μεγαλος) οι μισοι ελεγαν πως πρεπει (ατακα και επιτοπου και ετσι) να συνεργαστουμε με τις "υπολοιπες προοδευτικες δυναμεις" και τετοια. Ε, αυτο πια παλιωσε και δεν τρωγεται!!!

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Συμφωνώ με όσα λες για "μεσαίο χώρο" αλλά και για τον Παπανδρείκό αντίλογο "οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις".
Σωστός.

Είναι μια σωστή κοινωνική ανάλυση, αλλά αναζητούμε την πολιτική της έκφραση μέσα σε μια ελληνική πραγματικότητα που δυστυχώς λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό οι αντιδραστικοί κοινωνικοί αυτοματισμοί.

Πάλιωσαν πολλά, μεταξύ αυτών και εγώ. ...δεν λέω για σένα.:))

αλλά ποιό είναι αυτό το πολιτικό κόμμα που δεν κουβαλάει και μια βαλίτσα με "παλιά υλικά", Zaphod ;

Υπάρχει κάποιο που δεν μεταφέρει και πολιτικά "αμαρτήματα";
Γιατί όλοι οι υπάρχοντες πολιτικοί χώροι έχουν και τα αρνητικά τους που βαραίνουν διαφορετικά για τον καθένα μας.

Επειδή δεν ψάχνω να διαφωνήσω μαζί σου, αλλά να συννενοηθουμε στα βασικά.

που συναντιόμαστε ή που διαφωνούμε στις παρακάτω απόψεις που δεν αφορούν την πορτογαλία, αλλά για τους ίδιους ακριβώς λόγους.
(έτσι για να ξεφύγουμε από αρνητικές βιωματικές καταστάσεις )

Το Μπλόκο ακολούθησε λάθος στρατηγική.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

..διόρθωση.
" αφορά στην Πορτογαλία, αλλά ενδιαφέρει εξ ίσου και την ελλάδα"
(για το κείμενο που επισυνάπτω.)

Και μια μικρή παρατήρηση, μόνο για να διευκολύνω σε τυχόν απάντησή σου.

όσο πάλιωσε το να "συνεργαστούμε με τις υπόλοπιπες προοδευτικές δυνάμεις" άλλο τόσο πάλιωσε και το" να συναντηθούμε με το Κ.Κ.Ε."
μην ξεχνάς αυτό το άλλο μισό που ακόμη επιμένει. ( αυτό μας έπρηξε τόσα χρόνια)
Μια περίπτωση υπάρχει να συνεργαστείς με το Κ.Κ.Ε .
Να γίνεις μέλος του. καμία άλλη.

Και εντάξει, για όσους θέλουν αλλά εγώ δεν το αντέχω, ( τα έχω κάνει τα ένσημα μου.)

.
gravatar
Zaphod Says....

Σωστο το τελευταίο!!

Ακομα αναμενωμεν να ...."ωριμασουν οι αντικειμενικες συνθηκες" (αμην ρεεεεε)

Καθε χωρος εχει τα κουσουρια του οκ. Αλλα μερικοι χωροι εχουν σε επιπεδο στελεχων τουλαχιστον ταυτιστει με την διαφορα και την αναξιοκρατια.

Δεν μιλαμε για μαλακες, μαλακες υπαρχουν παντου. Στα προσωπα και στο τι συμβολιζουν ειναι η ενσταση

.
gravatar
Hades Says....

Πάντως εγώ οφείλω να ομολογήσω αυτό που σου'χω πει κατ' επανάληψιν και από τηλεφώνου, Σπίθα, ότι αυτές οι αναλύσεις σου μου έχουν λείψει πολύ. Και νομίζω ότι γενικότερα έχουν λείψει, έστω και ως ύπαρξη στην βλογόσφαιρα.
Στο θέμα μας, γενικά θα έλεγα πως στην Ελλάδα η τελευταία φορά που υπήρχε πολιτική σταθερότητα ήταν επί αρχαίων ετών. Αυτό το πράγμα που εμείς έχουμε καθιερώσει ως πολιτική σκηνή είναι μια πολιτική ανωμαλία και τίποτε περισσότερο. Αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι το πόσο πολύ έχει εισχωρήσει σε όλους και όλα η διαφθορά και αρκετός κόσμος εξακολουθεί να στηρίζει αυτό το σαθρό σύστημα.
Και ως έω ξαναπεί και αποτελεί πάγια θέση μου, οι ευθύνες της Αριστεράς σε αυτά τα χάλια είναι διαχρονικές και υπαρκτές και σε καμία περίπτωση έτσι όπως πολύς κόσμος έχει τσιμπήσει αυτό που λέει εσχάτως ο Αντωνάκης ο Σαμαράς. Η Αριστερά φταίει που τους άφησε να γίνουν τέρατα και οι δύο τους, είτε δίνοντας στελέχη, είτε αποδεχόμενη ψέματα, είτε συμβάλλοντας στον κομματικοϊδεολογικό διχασμό, είτε ξαναπαίρνωντας στελέχη κ.ο.κ. Τώρα με τη ΔΗΜΑΡ επί της ουσίας ξέρεις τι θα συμβεί; Θα πάνε (πήγαν) κάποια στελέχη του pasok και όταν καλμάρει το πράγμα θα ξαναπάνε στο pasok για να δημιουργήσουν κάτι πιο "καθαρό", πιο αποστειρωμένο, που εν μέρει απείχε από τα αίσχη των καιρών μας.

Πίπες.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Οι "πολιτικές" κατευθύνσεις είναι ήδη δεδομένες και προαποφασισμένες.

"Υπάρχει άλλη λύση";

Οι μη παραγωγικές αγορές χρησιμοποιούν την πολιτική ενάντια στην κοινωνία.

Είναι ένα πολιτικό σύστημα που δεν αντιπροσωπεύει την κοινωνία όταν το 80% του πληθυσμού καταστρέφεται.

Δεν βλέπω πως μπορεί να παραχθεί μια υγιής πολιτική όταν τα πλαίσια είναι τόσο ασφυκτικά.

Οι κάθε λογής πολιτικές αναλύσεις μου είναι αχρείαστες και δεν θέλω οράματα όταν τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.


@ Zaphod
Είναι γνωστό ότι είσαι εξαιρετικός συζητητής, μπορείς και "ακούς".

..και όχι μόνο:)

@ Hades, εσύ το λες ότι λείπω.
ευχαριστώ:)
..αλλά δεν έχω τίποτα σημαντικό να πω.

.
gravatar
Hades Says....

Το αν αυτά που λες είναι σημαντικά, άσε να το κρίνουν οι άλλοι.