Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Οι κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαίου και η ευρωπαίκή κρίση

Posted on Μαΐου 01, 2012 by ΣΠΙΘΑΣ

Οι εκλογές της 6ης Μαϊου δίκαια θεωρούνται οι κρισιμότερες από την εποχή της κατάρρευσης της δικτατορίας. 

Οι γνωστές αδυναμίες στην Ε.Ε. , η κρίση που ξέσπασε στην ευρωζώνη και σε συνδυασμό με την διαχρονική ελληνική κρίση δημιουργούν ένα ασφυκτικό και εκρηκτικό πλαίσιο για την κοινωνία.

Η ευρωπαίκή κρίση. 

Αποτέλεσε μέρος της απορρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών και της κυριαρχίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, εις βάρος των λαών.  

- Το 1971 το 90%  του κεφαλαίου που που είχε σχέση με διεθνείς συναλλαγές ήταν συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία και περίπου το 10% ήταν κερδοσκοπικού τύπου.  

 - Σήμερα υπολογίζεται πως πάνω από το 95% αυτών των κεφαλαίων είναι αποκλειστικά κερδοσκοπικά και μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία. 

- Ο καπιταλισμός δεν υπάρχει πια, τουλάχιστον με την έννοια της καθαρής οικονομίας της αγοράς.  Έχουμε  μια οικονομία που μοιράζεται ανάμεσα σε έναν πελώριο δημόσιο τομέα που αναλαμβάνει συνολικά το κόστος και τους κινδύνους και έναν πελώριο ιδιωτικό τομέα που είναι στα χέρια αυταρχικών οργανισμών.

Αυτοί οι οικονομικοί οργανισμοί και οι επενδυτές καθορίζουν την πολιτική των κρατών. Χωρίς να του δοθεί καμιά πραγματική νομική υπόσταση είναι σε θέση να επηρεάζουν την πολιτική των κρατών με την απειλή της απόσυρσης κεφαλαίων και με άλλους οικονομικούς χειρισμούς.


Η Microsoft και η Boeing  προέρχονται κατευθείαν από την πολιτική εξουσία, ενώ το Ιντερνετ επί τριάντα χρόνια, οι ιδέες,  οι καινοτομίες, τα χρήματα και τα συμβόλαια προέρχονταν από το δημόσιο.

Σύμφωνα με τον Τζον Μέιναρντ Κέινς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ανορθόλογες. Στηρίζονται στην αγελαία συμπεριφορά, ενώ τα οικονομικά τους μοντέλα αλλάζουν σχεδόν κάθε χρόνο. 

Σήμερα κυριαρχεί η  πολιτική της χρηματαγοράς



- Η ελληνική κρίση -

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, με βαθιές αδυναμίες και τις νοσηρές του παθογένειες εμπόδισε στην δημιουργία ενός σύγρονου κράτους. 

" Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας"  Π. Κονδύλης


Τα δύο μεγάλα κόμματα απλά αλληλοδιαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία και κατάφεραν να  "δελεάζουν" τα μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, να τα αποκοιμίζουν, ενώ ταυτόχρονα αποκόμιζαν τα κομματικά τους ( και όχι μόνο ) ωφέλη, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Αλλά.."Το τσαλάκωμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. , ήρθε από την λάθος πλευρά"

Τώρα πριν τις εκλογές " Μονομαχούν πριν ξανασυνεταιριστούν"


- Έχουν τεράστιες ευθύνες, απέτυχαν και πρέπει να τεθούν οριστικά στο περιθώριο. 


Εκλογές

Αν οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμες, τότε οι επόμενες ημέρες, όμως,  από την διεξαγωγή των εκλογών,  είναι ακόμη κρισιμότερες.

..." Παρακολουθώντας από μακριά τον προεκλογικό αγώνα, έχω να παρατηρήσω ότι οι πολιτικοί δεν έχουν βάλει μυαλό. Το θέμα δεν είναι πια ποιος φταίει, διότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών έχει σοβαρότατες ευθύνες. Το μέγα ζήτημα είναι η επόμενη μέρα, για την οποία δεν έχει κανείς πρόγραμμα. " 

Τίποτα δεν εγγυάται το μέλλον της κοινωνίας

 εκτός από την επαγρύπνηση του κόσμου και των πολιτών. 

 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξυπερετούν συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, χειραγωγούν με την μέθοδο " της συναίνεσης". Οι άνθρωποι πρέπει να πληροφορούνται, να έχουν λαϊκή εκπαίδευση, αντίθετα με τα μέσα ενημέρωσης, το σχολείο ή την κυρίαρχη πνευματική κουλτούρα.

 

 Η αριστερά εντός μου

Λαϊκή πίεση για δημοκρατία, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία έκφρασης γνώμης. Μια ευκαιρία  για την αριστερά,  μια αριστερά του "είναι" και όχι του "φαίνεσθαι".