Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ι. Από την εποχή του Λαφάργκ μέχρι την εποχή της Λαγκάρντ.

Posted on Μαΐου 27, 2012 by ΣΠΙΘΑΣ

Α. " ποιός από τους τοκογλύφους θα πληρώνοταν πρώτος..."



" Στους τελευταίους αιώνες, διεξάγονταν μια μονομαχία μέχρι θανάτου ανάμεσα στη Γαλλία και την Αγγλία για το ποιός θα είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να πουλάει στην Αμερική και στις Ινδίες. Χιλιάδες άνθρωποι, νέοι και ρωμαλέοι, έβαψαν με το αίμα τους κόκκινες τις θάλασσες στη διάρκεια των αποικιακών πολέμων του 11ου, του 16ου και του 18ου αιώνα.

Τα κεφάλαια πλεονάζουν όπως και τα εμπορεύματα. Οι κεφαλαιούχοι δεν ξέρουν πιά, πού να τα τοποθετήσουν. 

Στρέφονται, τότε προς τα ευτυχισμένα έθνη όπου οι άνθρωποι τεμπελιάζουνε στον ήλιο σαν τις σαύρες, καπνίζοντας τσιγάρα για να τοποθετήσουν σιδηροδρομικές γραμμές, να χτίσουν εργοστάσια και να εισάγουν την κατάρα της εργασίας. 

Και ένα ωραίο πρωί, αυτή η εξαγωγή γαλλικών κεφαλαίων τερματίζεται εξ αιτίας διπλωματικών περιπλοκών: Στην Αίγυπτο, η Γαλλία η Αγγλία και η Γερμανία ήταν έτοιμες να μαλλιοτραβηχτούν για να βρούν ποιός από τους τοκογλύφους θα πληρώνοταν πρώτος..."


L' ECALITE 1880
Πωλ Λαφαργκ

Μετάφραση: Βασίλης Καραπλής
Εκδόσεις: ελεύθερος τύπος 

Β. " σκέφτομαι τα παιδιά του Νίγηρα, συνεχώς"

" Οι Ελληνες γονείς θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα παιδιά τους.  

"Σκέφτομαι πολύ περισσότερο τα μικρά παιδιά ενός μικρού σχολείου στον Νίγηρα που κάνουν μαθήματα δύο ώρες την ημέρα, όπου τρεις μαθητές μοιράζονται μία καρέκλα και που θέλουν να έχουν μια εκπαίδευση. Σκέφτομαι αυτούς συνεχώς. Γιατί θεωρώ ότι χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από ότι οι άνθρωποι στην Αθήνα" 

Το ΔΝΤ δεν έχει πρόθεση να αμβλύνει τους όρους του πακέτου λιτότητας της χώρας."

Κριστίν Λαγκάρντ
  
Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

"Guardian" , Μάϊος 2012 

 

Γ. Η Λαγκάρντ ο Νίγηρας και η φορολογική ευαισθησία 

" αξίζει να θυμηθούμε πως ο Νίγηρας τελούσε υπό γαλλική κατοχή μέχρι το 1960...είναι ακόμη πιο ενδιαφέρων, όμως, ο ρόλος που έπαιξε ο Νίγηρας στη σύγχρονη ιστορία. Γιατί ήταν χάρη στα πλαστά κυβερνητικά έγγραφα που έδειχναν ότι ο Νίγηρας είχε πουλήσει στο Ιράκ μεγάλες ποσότητες ουρανίου που οι ΗΠΑ, με τη συγκατάθεση της Γαλλίας και της Βρετανίας, νομιμοποίησαν τον πόλεμο στο Ιράκ, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο Σαντάμ είχε προμηθευτεί όπλα μαζικής καταστροφής ώστε να παραβιάσουν τις συνθήκες της χώρας με τα Ηνωμένα Έθνη.

Χάρη στο Νίγηρα η Γαλλία είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο πάρτι τρισεκατομμυρίων της ‘ανοικοδόμησης’ του Ιράκ και της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του σε πετρέλαιο, τα οποία, παρεμπιπτόντως, αποδείχτηκε, μόλις πρόσφατα, πως είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο Έτσι σήμερα η Γαλλία είναι η δεύτερη πιο ενεργός χώρα στον κόσμο σε εταιρική παρουσία στο Ιράκ, με 123 γαλλικές εταιρίες σε αυτό "