Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

Από την Ελλάδα στην Ιρλανδία

Posted on 6:44 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Ι.

Άγρια σκυλιά, κυνηγετικά όπλα, αστυνομικοί και φύλακες κάθε είδους σας παραμονεύουν. Νιώθετε στήν πλάτη σας ένα μαχαίρι που σας διατάσσει να ξεκουμπιστείτε, γρήγορα, ακόμα πιο γρήγορα. Και όμως είναι μέσα στήν ίδια σας τη χώρα πού συμβαίνουν όλα αυτά και όχι σέ μια "ξένη χώρα".

Αλλά ποιοί είναι αυτοί οι αγροίκοι που σας μοιάζουν, που μιλούν τη γλώσσα σας, ντύνονται, τρέφονται με τον ίδιο τρόπο, και που σας καταδιώκουν σαν κοπάδι σκύλων;  Δεν είναι οι χειρότεροι έχθροί που μπορεί να έχει κανένας; Γιά τούς άλλους, μπορώ να βρώ ίσως, μια κάποια δικαιολογία, όμως δεν υπάρχει απολύτως καμιά δικαιολογία γι' αυτούς. Είναι σαν να ξαναγυρνάμε στην δεκαετία του 1940.


ΙΙ.

Εκείνη τη στιγμή ακούσαμε ένα άλλο σφύριγμα διαφορετικού ήχου και άλλης αισθητικής. Είναι εκείνος ο επίμονος Ιρλανδός δημοσιογράφος που θέτει και ξαναθέτει την ίδια ερώτηση χωρίς να παίρνει καμιά απάντηση.
Πολιτική και δημοσιογραφία έχουν αξίες ασύμβατες, καθώς ο πολιτικός "αποκρύπτει" την αλήθεια, ενώ ο δημοσιογράφος οφείλει να την ξεσκεπάζει.


ΙΙΙ. 

Τότε ήταν που εμφανίστηκαν τα *Tramb Steamer, πρωταγωνιστές μοναδικής σπουδαιότητας στην ιστορία που μας απασχολεί. 

* Όπως είναι γνωστό με αυτόν τον όρο ονομάζονται φορτηγά πλοία μικρού ωφέλιμου φορτίου, που ταξιδεύουν από λιμάνι σε λιμάνι αναζητώντας ευκαιριακά φορτία. Μετά και αφού περιπλανηθούν στα βάθη του κόσμου και της φαντασίας, μεταφέρουν τα φορτία τους στην πρώτη εσχατιά που θα συναντήσουν.

ΙΙΙΙ. 

Η περιορισμένη γνώση μου για τα πράγματα της θάλασσας, αλλά και για το λαβυρινδώθες δίκτυο  του εμπορίου ήταν αρκετή για να μην κάνω ανόητες υποθέσεις.  

Άλλωστε το μόνο που κατάφερναν ήταν να με ξεκουφαίνουν με το θόρυβο των μηχανών τους, ενώ  πλησίαζε η στιγμή που έληγε ο χρόνος.

No Response to "Από την Ελλάδα στην Ιρλανδία"