Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση σε Πορτογαλία - Ιρλανδία

Posted on 7:33 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Έντονες αντιδράσεις προκαλούν σε Πορτογαλία και Ιρλανδία, οι όροι της παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες. Στην Πορτογαλία, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο αντιμετωπίζει πλέον πιέσεις για να βελτιώσει τους όρους του δανείου των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που δόθηκε στη χώρα του τον Μάιο του 2011, ενώ και στην Ιρλανδία πληθαίνουν οι φωνές για «άνιση μεταχείριση» της «μικρής» αυτής χώρας, σε σχέση με την Ισπανία.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
 
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι (αριστερά) με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.


Ο Κοέλιο αρχικά έχει απορρίψει οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου βοήθειας της Πορτογαλίας ακόμη και στην περίπτωση που το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών τού προσφέρει την ευκαιρία.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε νέους όρους», σημείωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός. Όμως «αν υπάρξει κάποιος ειδικός όρος που θα πρέπει να εφαρμοστεί και στις άλλες χώρες που έχουν ζητήσει βοήθεια, δεν αμφιβάλλω ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε.

Η διαφορά στην αντιμετώπιση της Πορτογαλίας, η οποία για να λάβει το δάνειο των 78 δισεκατομμυρίων ευρώ αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και λιτότητας, και της Ισπανίας, οι τράπεζες της οποίας θα λάβουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς προφανές αντάλλαγμα, σχολιάζεται δεόντως από τον πορτογαλικό Τύπο.

Απεργία στην Πορτογαλία κατά των μέτρων λιτότητας
 
Απεργία στην Πορτογαλία κατά των μέτρων λιτότητας

Στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios εκφράζει την πικρία που νιώθει μεγάλη μερίδα των Πορτογάλων. «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας που είπε ψέματα για τα δημοσιονομικά της και των ισπανικών τραπεζών που είπαν ψέματα για τους ισολογισμούς τους;», αναρωτιέται ο συντάκτης του άρθρου. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ είναι μέρος μιας διάσωσης της Ισπανίας», προσθέτει.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν κράτη πρώτης κατηγορίας και κράτη δεύτερης κατηγορίας», καταγγέλλει από την πλευρά του ο Αντόνιο Ζοζέ Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, ο οποίος ζήτησε από τον Κοέλιο να δράσει ώστε η χώρα να «έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

..........

- Αναταράξεις και στην Ιρλανδία

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί το θέμα της διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και στην…ομοιοπαθούσα Ιρλανδία όπου έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές για την εξασφάλιση καλύτερων όρων στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης της χώρας.

«Το μέγεθος παίζει ρόλο και η Ιρλανδία είναι ένα μικρό νησί στα ανοιχτά της γηραιάς ηπείρου σε σχέση με την μεγάλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου

Ομοίως, η Κύπρος είναι έτοιμη για χρηματοδότηση από την ΕΕ, αλλά πιθανώς θα χρειαστεί να υποκύψει σε ένα πρόγραμμα της τρόικας παρόμοιο με το δικό μας» γράφουν οι Irish Times, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αν η ευρωπαϊκή βοήθεια είχε διοχετευτεί απευθείας στις ισπανικές τράπεζες, θα ασκούνταν μεγάλη πίεση στον πρωθυπουργό Έντα Κένι να απαιτήσει δυναμικά από την ΕΕ, ισότιμη μεταχείριση.

«Πολλοί Ιρλανδοί που θα δουν σήμερα την συμφωνία θα αναρωτηθούν γιατί υπάρχει άλλο σετ κανονισμών για μας και άλλο για την Ισπανία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ισπανία πέτυχε καλύτερη συμφωνία» δήλωσε ο Πιρς Ντόχερτι, εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας, του αντιπολιτευόμενου κόμματος Σιν Φέιν.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος για τον τομέα της οικονομίας, του κόμματος Fianna Fail, Μάικλ ΜακΓκράθ, απεφάνθη ότι πρόκειται για μια «λίαν απογοητευτική» συμφωνία που «ενισχύει την αρχή της ευρωζώνης, ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να υποστούν τις απώλειες του τραπεζικού συστήματος».

Ο ΜακΓκράθ μάλιστα έκανε μια δήλωση που μάλλον απηχεί την σκέψη πολλών στην Ιρλανδία: «Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τους πλήρεις όρους που συνοδεύουν (την συμφωνία για την διάσωση των Ισπανικών τραπεζών). Αλλά βλέποντάς την (αυτή την συμφωνία) τίθεται το ερώτημα γιατί η Ιρλανδία υποχρεώθηκε σε ένα πλήρες πακέτο διάσωσης, όταν τα προβλήματά μας, προκλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος».

Η ιρλανδική κυβέρνηση προσπάθησε να απαντήσει στις αιτιάσεις που δέχεται μετά το «λάιτ» ισπανικό μνημόνιο....

Όλο το κείμενο: 
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63668623

4 Response to "Ζητούν επαναδιαπραγμάτευση σε Πορτογαλία - Ιρλανδία"

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Λογικό ήταν. Και κάτσε να γίνει κανένα θαύμα συγκυβέρνησης (ΣΥΝ-ΔΗΜΑΡ), να δεις πόσο θα θέλουν αναδιαπραγμάτευση οι άλλοι. Φάνηκε ότι το κλίμα δε σηκώνει άλλη γερμανική ηγεμονία. Αλλά ακόμα θέλει δουλειά και μετά καλή συνεργασία.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να είναι καλή

Ο Φιλίπ Αγκιόν δεν καταστροφολογεί στο ενδεχόμενο επικράτησης των αριστερών δυνάμεων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αντιθέτως.

Πιστεύει ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των λοιπών χωρών της ευρωζώνης. Εκτιμά μάλιστα ότι ένας συνασπισμός δυνάμεων της Αριστεράς (αποφεύγει να τις κατονομάσει)..

. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα θεωρεί πως είναι η άνιση κατανομή των βαρών της κρίσης, γι' αυτό και πιστεύει ότι όλα πρέπει να αρχίσουν από μια ριζική και δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση:

«Στην Ελλάδα οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους και αυτό πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να φθάσετε σε μια συμφωνία για μια βαθιά φορολογική μεταρρύθμιση».
Εχει μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις.

«Να φορολογήσετε τους κατόχους ακίνητης περιουσίας και την Εκκλησία. Στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε τα έσοδα για να μειώσετε το χρέος. Σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα ωφεληθείτε από διαρθρωτικούς πόρους και από επενδυτικά σχέδια», σημειώνει. Και προσθέτει:

«Πιστεύω στη δυνατότητα ενός αριστερού συνασπισμού που θα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα την επιβολή των φορολογικών μηχανισμών. Για παράδειγμα, ο φόρος ακίνητης περιουσίας έχει επιβληθεί με επιτυχία σε χώρες που είχαν αδύναμους μηχανισμούς.

Η φορολόγηση της Εκκλησίας επίσης είναι μεγάλη υπόθεση και μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Κουβέλης: Θα στηρίξουμε υπό όρους μια προοδευτική κυβέρνηση

«Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί να υπάρξει κυβέρνηση. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί και πρέπει να κυβερνηθεί προοδευτικά στην βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας την οποία η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει και μάλιστα με επτά συγκεκριμένες θέσεις. Θα κάνουμε ότι μπορούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή και λευκή εξουσιοδότηση», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης για μια ακόμα φορά τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη,

αλλά παράλληλα τόνισε την ανάγκη της αποδέσμευσης από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου..

.
gravatar
Hades Says....

Η πλάκα είναι ότι Ιρλανδοί και Πορτογάλοι μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση επειδή δώθηκαν άνευ μνημονίου 100 δισ στους Ισπανούς. Κι εκεί που Μέρκελ τε και ΕΚΤ πανηγύριζαν, το θαύμα με τους Ισπανούς κράτησε ούτε 24 ώρες και τους πάνε κούρσα έκτοτε. Χθες διάβαζα ότι υποβάθμισαν 5 ολλανδικές τράπεζες. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να παραδεχθούν ότι το ευρώ έχει δομικά προβλήματα; Αναρωτιέμαι δηλαδή...