Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012

Φάκελος France Telecom

Posted on 10:47 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Η France Telecom υπεύθυνη για τις αυτοκτονίες υπαλλήλων της

Για τις πιέσεις στο προσωπικό…
Η France Telecom υπεύθυνη για τις αυτοκτονίες υπαλλήλων της

Την ευθύνη της διοίκησης της France Telecom φαίνεται να αναγνωρίζει η γαλλική δικαιοσύνη για τις αυτοκτονίες 14 υπαλλήλων της εταιρίας το 2010.

Χθες ο πρώην πρόεδρος της France Telecom απολογήθηκε για 4 ώρες μετά από καταγγελία που έκανε το συνδικάτο των εργαζομένων για τις συνεχόμενες αυτοκτονίες.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος μάλιστα την εποχή που οι εργαζόμενοι έπεφταν από τα παράθυρα, είχε κάνει λόγο για «μόδα αυτοκτονιών», κατέβαλε χθες εγγύηση 100.000 ευρώ και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι να δικαστεί για «ηθική παρενόχληση».

Σύμφωνα με την Επιθεώρηση,  που στο πόρισμα της αναφέρει ότι η διοίκηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις των γιατρών «η πολιτική αναδιάρθωσης και μάνατζμεντ της εταιρείας παρουσιάζει παθογένειες».

Την εποχή εκείνη η France Telecom, είχε αποφασίσει, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της εταιρίας και μείωσης του κόστους, να μειώσει το προσωπικό κατά 22 χιλιάδες άτομα, να επιβάλλει αλλαγή εργασιακού αντικειμένου και, μεταξύ άλλων, να αυξήσει την απόδοση των εργαζομένων.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνη την εποχή υπήρξαν συνολικά 80 απόπειρες αυτοκτονίας αλλά και περιπτώσεις κατάθλιψης μεταξύ των εργαζομένων. Σημειώνω, ότι:
 αυτή η ιστορία καλά (;) κρατεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι υπάλληλοι της γαλλικής εταιρείας  που έχουν αυτοκτονήσει, από το 2008 και μετά έχουν ξεπεράσει τον αριθμό 50. Οι κατηγορίες των υπαλλήλων για την πολιτική της εργασιακής βίας που ασκούσε η εν λόγω εταιρεία είχαν αρχίσει γύρω στο 2004, αν θυμάμαι καλά.


Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και το γεγονός ότι η Γαλλία είναι από τις λίγες χώρες στην ευρώπη όπου έχει ψηφιστεί από το 2000 ο νόμος για την "ηθική παρενόχληση στην εργασία" .  

Η Marie- Frahce Hirigoyen είχε συντελέσει για την κατάθεση πρότασης νόμου στο γαλλικό κοινοβούλιο και την ενσωμάτωση του όρου στο γαλλικό εργατικό δίκαιο.

 
No Response to "Φάκελος France Telecom"