Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Γερμανία : Όχι στην εποπτεία των τραπεζών

Posted on 10:26 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

«Εάν επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, 
τότε οι στενές σχέσεις 
μεταξύ των βιομηχάνων, των πολιτικών και των τραπεζών θα διαταραχθούν».
 
«ΠΑΓΩΝΕΙ» Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ESM

Ρήγμα από τη Γερμανία για την εποπτεία των τραπεζών

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

«Πάγο» στις προσδοκίες για ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη σύσταση του πανευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης έβαλε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας ότι «το νέο πλαίσιο σίγουρα δεν θα είναι έτοιμο την 1η Ιανουαρίου 2013», όπως είχαν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εποπτεία των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
 
Προαναγγελθείσα καθυστέρηση
 
Το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών που είχαν θέσει οι Ευρωπαίοι ήταν ούτως ή άλλως εξαιρετικά φιλόδοξο για ένα τόσο περίπλοκο και «ευαίσθητο» ζήτημα, φαίνεται όμως ότι η... προαναγγελθείσα καθυστέρηση (που αποτελεί δυσμενή εξέλιξη πρωτίστως για την Ισπανία) συνδέεται και με την διάσταση απόψεων μεταξύ του Βερολίνου και της Κομισιόν για το εύρος των εποπτικών αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας;

Η πρόταση των Βρυξελλών -που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων- παρουσιάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου και έχει στο επίκεντρό της την εποπτεία όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης (6.000 τον αριθμό) από την ΕΚΤ. 

Οπως υποστήριξε χθες ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, η ΕΚΤ πρέπει να έχει ευρείες αρμοδιότητες διότι όπως έχει δείξει στο παρελθόν, ακόμα και σχετικά μικρές τράπεζες, όπως η βρετανική Northern Rock, η γαλλο-βελγική Dexia και η ισπανική Bankia μπορούν να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 Στον αντίποδα, το Βερολίνο επιθυμεί η ΕΚΤ να έχει την εποπτεία μόνο των 20 - 25 μεγαλύτερων, συστημικά σημαντικών τραπεζών.

Όπως είπε χθες ο κ. Σόιμπλε, μόνο αυτό είναι εφικτό και μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετικά σύντομα. 

Αυτό που δεν είπε είναι ότι εάν η Φραγκφούρτη εστιάσει μόνο στις μεγάλες τράπεζες, τότε οι Landesbanken, οι αποταμιευτικές τράπεζες των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας θα έμεναν εκτός του πεδίου εποπτείας της.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο των τραπεζών αυτών βασίζεται σε μια φιλική, τοπική εποπτική αρχή που κάνει τα στραβά μάτια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο (Γερμανός) αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου. 

«Εάν επιβληθούν αυστηρότεροι έλεγχοι στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα, τότε οι στενές σχέσεις μεταξύ των βιομηχάνων, των πολιτικών και των τραπεζών θα διαταραχθούν».

Θα μπορούσε βέβαια να βρεθεί μια μέση λύση, όπως π.χ. η ΕΚΤ να εποπτεύει τις 200 τράπεζες που κατέχουν το 95% του ενεργητικού του συστήματος και στις οποίες περιλαμβάνονται οι Landesbanken..

2 Response to "Γερμανία : Όχι στην εποπτεία των τραπεζών "

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Κάθε προτεινόμενη λύση είναι στο στενό νεοφιλελεύθερο πλαίσιο κρατικοποίησης των τραπεζικών ή άλλων ιδιωτικών "επενδύσεων" ομολόγων και μεταφορά τους στις πλάτες των λαών. Ουσιαστικά κερδίζουν πάλι οι ιδιώτες, και ακόμα χειρότερα, δε λύνεται το πρόβλημα, αλλά διαιωνίζεται...

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Δείμο, δεν το αναφέρω το παραπάνω, ούτε καν για τον νεοφιλελευθερισμό.

Για ποιόν νεοφιλελευθερισμό μου λες;
Δεν υπάρχει, έχουμε πει.

(ούτε με ενδιαφέρει να το αντιπαραθέσω με τον "κρατικό καπιταλισμοό"

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι μια φούσκα και το διαχειρίζονται τοκογλύφοι.

Σου θυμίζω ένα λίγο παλαιότερο ποστ..

"Τα κεφάλαια πλεονάζουν όπως και τα εμπορεύματα. Οι κεφαλαιούχοι δεν ξέρουν πιά, πού να τα τοποθετήσουν.

Στρέφονται, τότε προς τα ευτυχισμένα έθνη όπου οι άνθρωποι τεμπελιάζουνε στον ήλιο, καπνίζοντας τσιγάρα για να τοποθετήσουν σιδηροδρομικές γραμμές, να χτίσουν εργοστάσια και να εισάγουν την κατάρα της εργασίας.

Και ένα ωραίο πρωί, αυτή η εξαγωγή γαλλικών κεφαλαίων τερματίζεται εξ αιτίας διπλωματικών περιπλοκών:

Στην Αίγυπτο, η Γαλλία η Αγγλία και η Γερμανία ήταν έτοιμες να μαλλιοτραβηχτούν για να βρούν ποιός από τους τοκογλύφους θα πληρώνοταν πρώτος..."

...............

Θες να το πάμε και παραπέρα;

Που είναι γραμμένο, σε ποιές γραφές;

- ό,τι ο ´ανθρωπος είναι μια "μηχανή εργασίας" και ότι οι "λαοί" μετριώνται με τα "ΑΕΠ" τους ;

Βλέπουμε από την μια πλευρά μέτρα που αναφέρονται σε περικοπές από 300 ευρώ σε 240. π.χ, ( περικοπές σε ποσοστό που αφορά το 0,01% του παγκόσμιου πλούτου )

"αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία"

και από την άλλη πλευρά βλέπουμε την ασυδοσία στο 95% του παγκόσμιου πλούτου

Ούτε καν να αποδεχτούν, έστω, κάποιους μηχανισμούς ελέγχου στην "ταμπακέρα"

Δεν είναι υποκρισία ή εθελοτυφλία;

..ξέρω γω; τι άλλο να το πούμε;