Κυριακή, 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι λάθος επιλογές οδηγούν την ΔΗΜΑΡ σε αδιέξοδο.

Posted on 7:51 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

- " Τα μέτρα είναι αναγκαία" -  
- "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος"


<< Η θέση πως υπάρχει κάτι που δεν κρίνεται ποτέ 
είναι χαρακτηριστική του ολοκληρωτισµού>>

 

 ΕΘΝΟΣ
«E» 15/9

ΔΗΜΑΡ : Τέσσερις τάσεις δοκιμάζουν την ενότητα του κόμματος

Το επώδυνο πακέτο των 11,5 δις. ευρώ δημιουργεί αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ που παρατηρεί με αμηχανία τις εξελίξεις. 

Το επώδυνο πακέτο των 11,5 δις. ευρώ δημιουργεί αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ που παρατηρεί με αμηχανία τις εξελίξεις. Οι πρωτοβουλίες του Φ. Κουβέλη που έθεσε βέτο στην «εφεδρεία» και στις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και η τελευταία παρέμβασή του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη «ρήτρα ισοδυνάμων» και την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έστελνε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι αρκετά σημεία της προγραμματικής συμφωνίας έχουν ξεπεραστεί από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με τις διαπραγματεύσεις αλλά το κόμμα θα προσπαθήσει να σώσει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μείνει η χώρα στο ευρώ και να μην πληγούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
 
Οχι όλα σε ένα άρθρο
 
Τόσο όμως στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα το μέγεθος των μέτρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις που θα δοκιμάσουν την ενότητα της ΔΗΜΑΡ στο άμεσο μέλλον. Το κόμμα του Φ. Κουβέλη θα επιδιώξει να μην κατατεθούν όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο προκειμένου να εκτονωθούν αντιδράσεις βουλευτών σε επιμέρους θέματα. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι βουλευτές έχουν εκφράσει διαφωνίες και ενστάσεις για το πακέτο των μέτρων αλλά διαφοροποιείται η ένταση της διαφωνίας τους.

Στην «κόκκινη ζώνη» των αντιρρήσεων με σημαντικές πιθανότητες να μην ψηφίσουν τα μέτρα βρίσκονται οι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Γ. Μιχελογιαννάκης. Αρχικά οι περιπτώσεις των δύο βουλευτών διαχωρίζονταν.

Ο Οδ. Βουδούρης εξέφραζε την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να μείνει εκτός κυβέρνησης και φλερτάρει με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν την «απειλή πτώχευσης» της χώρας έναντι των δανειστών.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης έχει προτάξει το θέμα της προγραμματικής συμφωνίας και σε κάθε ευκαιρία απειλεί ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση.

Εσχάτως οι δύο βουλευτές βρίσκονται σε επαφή και με τα μέλη της Ε.Ε. που έχουν διαφωνήσει με την ηγεσία του κόμματος (Αν. Νεφελούδης, Β. Ζορκάδης κ.ά.) και ζητούν την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να επανακαθοριστεί η πολιτική της ΔΗΜΑΡ. Στο εσωκομματικό πεδίο οι διαφωνούντες με την πολιτική της ηγεσίας επιδιώκουν να συστήσουν την «αριστερή» πτέρυγα του κόμματος, διαφοροποιώντας τη στάση τους από την ηγεσία του κόμματος, εντός των ορίων της ΔΗΜΑΡ.
 
Οι σκληροί προεδρικοί

Στην «πορτοκαλί ζώνη» βρίσκονται βουλευτές που έχουν έντονες διαφωνίες σε επιμέρους θέματα με την κυβερνητική πολιτική αλλά δεν θεωρείται πιθανό να καταψηφίσουν τα μέτρα στο σύνολό τους.

Μεταξύ των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι ο βουλευτής Μαγνησίας Π. Μουτσινάς και ο βουλευτής Εύβοιας Δ. Αναγνωστάκης. Και οι δύο έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και τονίζουν την ανάγκη «προστασίας» της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τέσσερις βουλευτές βρίσκονται στην «κίτρινη ζώνη» εκφράζοντας τις διαφωνίες και τις ανησυχίες τους σχετικά με το επώδυνο πακέτο των 11,5 δις. ευρώ και παράλληλα ξεκαθαρίζουν πως αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ, οπότε θα σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι κ.κ. Θ. Ψύρρας, Γ. Πανούσης, Νίκη Φούντα και Μ. Ρεπούση.

Τέλος, είναι η ομάδα των «σκληρών» προεδρικών που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Φ. Κουβέλη. Υποστηρίζουν ότι το κόμμα και ο πρόεδρος πρέπει να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ γιατί ο δρόμος της δραχμής οδηγεί σε χάος και αδιέξοδο.

Στην ομάδα των «προεδρικών» ανήκουν ο βουλευτής επικρατείας Σ. Λυκούδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ν. Τσούκαλης και Β. Οικονόμου, και οι Γρ. Ψαριανός, Γ. Κυρίτσης, Κ. Μάρκου. Μ. Γιαννακάκη και Αικ. Ξυροτύρη. 

Οσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς δεν αποκλείουν και εκπλήξεις λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Νίκος Β. Τσίτσας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63712078

3 Response to "Οι λάθος επιλογές οδηγούν την ΔΗΜΑΡ σε αδιέξοδο. "

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Πάντως και οι δημοσκοπήσεις και ο κόσμος στο δρόμο μιλάει πολύ αρνητικά. Χρειάζονται ισχυρή ένεση θετικού πνεύματος που καμία δήλωση Ραιχενμπαχ δεν καλύπτει...

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Η σημερινή ΔΗΜΑΡ, δεν έχει σχέση με τις απόψεις της πάλαι ποτέ" Αναν. Πτέρυγας.

Αν δεν προυπήρχαν τα μνημόνια, ίσως θα αντιλαμβανόμουν την έννοια, την λογική της "κυβερνώσας αριστεράς"

Τώρα, είναι το ίδιο; Το αντίθετο.

Δεν θέλαμε κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.

Έχει δικαιολογία η συμμετοχή της στην κυβέρνηση με αυτά τα δεδομένα;

Και ποιά η απάντησή της σε όσους

* Ήθελαν μια προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα στηρίζει αυτήν την διαιώνιση των καταστροφικών μέτρων.;;


Πιστεύω ότι υπάρχουν πολίτες που δεν ενθουσιάζονται με τάσεις ή απόψεις του Συριζα, (π.χ. Λαφαζάνη, Στρατούλη..) και είναι επιφυλακτικοί απέναντί του.
όχι αδικαιολόγητα, βέβαια ( και δεν μιλώ προσωπικά..)

Παραβλέπουν στην ΔΗΜΑΡ ότι αρκετοί την ψήφισαν προσβλέποντας σε μια προοπτική

* κυβέρνησης συριζα- δημαρ,;

**Αλλά η πλειοψηφία ήθελε να φύγουν από την διακυβέρνηση της χώρας το ΝΔ-ΠΑΣΟΚ των κυρίως ενόχων, δλδ.

-Φυσικά και έχει διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ

* Μα δεν έχει διαφορές με το ΝΔΠΑΣΟΚ;;

Υ.Γ.

Έχεις ακούσει αν θα συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ στην απεργία στις 26/9/2012 (ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ);

Στις προηγούμενες απεργίες συμμετείχε.

Τώρα;


.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

“Νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ πήρε μια απόφαση που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Είχε πει ότι θέλει μια προοδευτική κυβέρνηση, κάτι που προϋποθέτει διαφορετικό πολιτικό συσχετισμό, ο οποίος δεν προέκυψε από τις κάλπες.

Αυτό που προέκυψε ήταν η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση που της δίνει και την όποια πρωτοβουλία.

Δεν ήταν προαπαιτούμενη η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, τουλάχιστον από την ενημέρωση που εγώ έχω, την οποία έχουν και άλλοι.

Έχω την εντύπωση ότι αυτό την οδηγεί στο πρώτο της λάθος”,

τόνισε ο κ. Μπαγεώργος αιτιολογώντας τους λόγους της διαφωνίας του.

“Το δεύτερο λάθος είναι ότι επέλεξε να στηρίξει χωρίς να έχει συμμετοχή. Ούτε να προτείνει ούτε να προβάλλει ούτε να περάσει πολιτικές θα μπορεί.

Εκτιμώ ότι σε λίγο καιρό η ΔΗΜΑΡ θα υποφέρει από ασφυξία καθώς θα βρίσκεται μπροστά σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες με τις οποίες είτε θα διαφωνεί είτε θα τις αγνοεί”, δήλωσε στο tvxs.gr ο κ. Μπαγεώργος σχετικά με το πως βλέπει το πολιτικό μέλλον της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Σχετικά με την παραμονή του στην πολιτική ή όχι μετά την αποχώρησή του από την ΔΗΜΑΡ, ο Στέφανος Μπαγεώργος τόνισε ότι

“έφυγα από την ΔΗΜΑΡ. Δεν έχω πολιτικές συμφωνίες με άλλους χώρους.

Θα είμαι σπίτι μου, όπως πήγαν άλλοι πριν από εμένα και θα πάνε και άλλοι μετά από εμένα”.

http://tvxs.gr/news/ellada/st-mpageorgos-i-dimar-tha-ypoferei-apo-asfyksia

υ.γ.
Καταννοώ και εκτιμώ τον Στ. Μπαγεώργο για την στάση του.