Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Ούτε λεφτά ούτε ιδέες

Posted on 9:25 π.μ. by ΣΠΙΘΑΣ


pikionis-elpis
 
" Δεν πρόκειται για κρίση, αλλά για καταστροφή. Ο φίλος που μου το έλεγε αυτό χθες είναι πολύπειρος δημοσιογράφος, καλλιεργημένος και κοσμοπολίτης, συνήθως πολύ νηφάλιος και συγκρατημένος στις εκφράσεις του. Η κρίση είναι παροδική, τα αποτελέσματά της είναι αναστρέψιμα· η καταστροφή αφήνει πίσω της ερείπια, μη αναστρέψιμα ― συμπλήρωσε. Μου εξήγησε κι άλλα, για τον βαθύ κοινωνικό μετασχηματισμό που προκαλούν η μακρόχρονη ύφεση και ανεργία, για την οριστική πτώση των αδύναμων στρωμάτων κάτω από το όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης, για τη δομική φτώχεια και την απελπισία. Δεν μπορούσα να διαφωνήσω. Αλλωστε την ίδια μέρα διαβάζαμε στον τύπο..."
 

4 Response to "Ούτε λεφτά ούτε ιδέες"

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Εξαιρετικό άρθρο...
Ένα λάθος που κάνουμε σταθερά το τελευταίο διάστημα είναι ότι υπολογίζουμε την κρίση από το 2010 (έτος μνημονίου Ι). Αυτό όμως είναι λάθος. Η κρίση σταδιακά κάνει την εμφάνησή της από το 2004 και εξής, αλλά η αίγλη και η ένεση αναλοβικών της Ολυμπιάδας και τα λεφτά που μαζεύτηκαν από τα έργα στην Αθήνα δεν επέτρψαν να το δούμε.
Ζώντας από τουριστικά πρακτορεία, είδα την πτώση να αυξάνεται γεωμετρικά μετά τοο 2006 και στην οικοδομή περιπου τότε εμφανίζονται τα πρώτα ισχυρά αξιέδοδα αδιάθετων κατοικιών, ενώ ήδη χώροι καταστημάτων έμεναν για πολύ καιρό ανοίκιαστοι...

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Δεν υποστήριξα κάτι τέτοιο, Δείμο, ότι η κρίση άρχισε το 2010. Ούτε το 2004 άρχισε, όμως, απλώς ήταν η αρχή του επίλογου για την δίπολη πολιτική σκηνή.

Είχε αρχίσει προ πολλού η αποσύνθεση της παραγωγικής βάσης, ενώ το 1998 είχε ολοκληρωθεί η αποβιομηχανοποίηση της χώρας.

Οι κατασκευαστικές ήξεραν-από το 2000- ότι θάπαιζαν μέχρι το 2006.

Η κρίση είχε αρχίσει πολύ πριν. Από την εποχή των συνεστιάσεων υπό των ήχων του Κάρμινα Μπουράνα.

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Παρερμηνεία, δεν εννοούσα ότι το είπες... Και πραγματικά με τις ημερομηνίες που θέτεις συμφωνούμε... Η κρίση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς πολιτικώς επιλογών του παρελθόντος που διέλυσαν εκ των έσω την ελληνική οικονομία και την έκαναν αμιγώς καταναλωτική (βόλευε και τους εταίρους μας φυσικά)...

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Το άρθρο του Ν.Ξ., είναι εξαιρετικό, όπως είπες, Δείμο