Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΛΗΣΗ

Posted on 10:28 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Τώρα πια ο Σμάιλι ήταν πολύ μεγάλος για να φύγει στο εξωτερικό. Ο Μέισον του το ξεκαθάρισε: 
"Κοίταξε, αγαπητέ μου, κατά πάσα πιθανότητα, η ταυτότητά σου αποκαλύφθηκε μετά από τόσες καταδιώξεις κατά την διάρκεια του πολέμου. Καλύτερα λοιπόν να μείνεις στην πατρίδα, φίλε, να φυλάς τα πάτρια εδάφη". -


Η τελευταία κλήση
(foto: kastaniotis.com)


"Υποφέρετε από μια παλιά ασθένεια κύριε Σμάιλι", συνέχισε, βγάζοντας ένα τσιγάρο από την ταμπακέρα.

"Και έχω δει πολλά θύματά της. Το μυαλό διαχωρίζεται από το σώμα. Σκέφτεται αποκομμένο από την πραγματικότητα, κυβερνά ένα χάρτινο βασίλειο και μηχανεύεται δίχως αισθήματα τη συντριβή των χάρτινων θυμάτων του. Μα έρχονται στιγμές που ο διαχωρισμός ανάμεσα στον κόσμο σας και στον δικό μου μένει ημιτελής- τα αρχεία αποκτούν πρόσωπα, χέρια, πόδια, και είναι στιγμές φρικτές, σωστά ; 

Τα ονόματα αποκτούν οικογένειες και προιστορία και ανθρώπινα κίνητρα που εξηγούν τους αξιολύπητους φακέλους τους και τα υποτιθέμενα αμαρτήματά τους. Τέτοιες στιγμές, λοιπόν, σας λυπάμαι"

Σώπασε μια στιγμή, έπειτα συνέχισε: 

"Κάτι σαν το Κράτος και το Λαό. Το Κράτος είναι ένα ακόμα όνειρο, ένα σύμβολο του απόλυτα τίποτα, ένα κενό, ένα μυαλό δίχως σώμα, ένα παιχνίδι με παίκτες τα σύννεφα του ουρανού. Όμως τα Κράτη ξεκινούν πολέμους και αιχμαλωτίζουν ανθρώπους, σωστά; Όνειρα βασισμένα σε δόγματα- τι βολικό! Τώρα πια βολευτήκαμε και οι δυο, και ο σύζυγός μου και εγώ, σωστά; " 

- Τον κοιτούσε επίμονα. Η προφορά της πιο αισθητή.

"Αποκαλείσθε τους εαυτούς σας Κράτος, κύριες Σμάιλι. Δεν έχετε θέση ανάμεσα στους αληθινούς ανθρώπους. Ρίξατε μια βόμβα από τον ουρανό- μην προσγειώνεστε λοιπόν για να δείτε το αίμα ή να ακούσετε τις κραυγές".

- Δεν ύψωσε τον τόνο της φωνής της, σήκωσε μόνο το βλέμμα ψηλά, μακριά του.

Εκείνος έγειρε εμπρός την καρέκλα του, με τα χέρια του να ακουμπούν απαλά στα γονατά του.- 
  
Τζον Λε Καρρέ
 


No Response to "ΤΖΟΝ ΛΕ ΚΑΡΕ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΛΗΣΗ"