Κόλαφο για την κυβερνητική αδιαφορία στο ζήτημα του Ασωπού ποταμού αποτελεί η καταδικαστική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης επί της συλλογικής προσφυγής που είχε καταθέσει η Διεθνής Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων από τη βιομηχανική ρύπανση.
Η απόφαση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη και παρουσιάστηκε χθες από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδικάζει τη χώρα μας επειδή δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή ασθενειών στην περιοχή της λεκάνης απορροής του Ασωπού ποταμού εξαιτίας της έλλειψης εφαρμογής των υφιστάμενων κανόνων, της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, της κακής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και αποβλήτων, των προβληματικών ελέγχων για τις βιομηχανικές εκπομπές και της έλλειψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της εμφάνισης εξασθενούς χρωμίου στο νερό.

«Θα τους ταράξουμε στα δικαστήρια. Μετά από αυτήν την εξέλιξη έχουμε στα χέρια μας το εργαλείο για αγωγές αποζημιώσεων κατά του ελληνικού κράτους. Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και νομικά η -αυταπόδεικτη για την ιατρική- σύνδεση της βιομηχανικής ρύπανσης με την υγεία των κατοίκων της περιοχής», επισήμανε ο δικηγόρος και συντάκτης της προσφυγής, Γ. Κτιστάκις, προσθέτοντας ότι θα αναζητήσουν ευθέως ποινικές ευθύνες για όλους τους υπαλλήλους και αιρετούς της περιοχής που είναι υπεύθυνοι για την αδειοδότηση των βιομηχανιών. 

«Είμαστε στην τελική ευθεία, δεν πάει άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δεσμευτική και υποχρεώνει το κράτος να συλλέγει τακτικά στοιχεία για τη ρύπανση, να ελέγχει αποτελεσματικά τις βιομηχανίες και να ενημερώνει τους κατοίκους για τους κινδύνους που ενέχει η έκθεσή τους σε τοξικές ουσίες. Κατήγγειλε επίσης ότι τα πρόστιμα που κατά καιρούς έχουν επιβληθεί δεν έχουν πληρωθεί, καθώς σε όλα έχουν γίνει αιτήσεις ακυρώσεων και έτσι αυτά εκκρεμούν.

Τις επιπτώσεις της βιοµηχανικής ρύπανσης στην περιοχή του Ασωπού στην υγεία των κατοίκων ανέλυσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής Π. Νικολοπούλου - Σταμάτη  

τονίζοντας ότι οι τοξικές και καρκινογόνες ουσίες βλάπτουν εδώ και χρόνια την υγεία των κατοίκων, εμποδίζοντας την αναπαραγωγική διαδικασία, προξενώντας όχι μόνο καρκίνους, αλλά και συγγενείς ανωμαλίες, γεγονότα που έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά. Υπογράμμισε επίσης ότι το νερό που χρησιμοποιείται, τόσο το επιφανειακό όσο και το υπόγειο από τις γεωτρήσεις, μολύνει τον οργανισμό, το δέρμα και τη γεωργική παραγωγή, αλλά και όλο τον πληθυσμό της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην περιοχή κάνουν τον γύρο της Ευρώπης.


«Το κράτος, αντίθετα με όσα υποστηρίζει, δεν προάγει την αειφόρο ανάπτυξη και δεν φροντίζει για τη διαφύλαξη και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων της πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. 

Η απόφαση αποτελεί απόδειξη ότι οι πολίτες που αγωνίζονται δεν είναι παράλογοι ακτιβιστές οικολόγοι που λένε 'όχι' σε όλα. Αντίθετα, αποτελούν υπόδειγμα αγώνα απέναντι σε ένα αντιδραστικό κράτος που παρανομεί», είπε, από την πλευρά του, ο παπάς Ιωάννης Οικονομίδης, από το Ινστιτούτο Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού των Οινοφύτων.