Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

Οι πλούσιες χώρες υπονομεύουν... το κλίμα

Posted on 10:12 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Σταυρογιάννη Λούλη

 

Φτάνει πια, είπαν δώδεκα οργανώσεις και κινήματα αποχωρώντας από την 19η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στη Βαρσοβία (COP19). Στην κοινή δήλωσή τους εξηγούν αναλυτικά τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια. Όπως υπογραμμίζουν, η Διάσκεψη της Βαρσοβίας, αντί να αποτελεί ένα σημαντικό σκαλοπάτι για τη δίκαιη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον, αυτή τη στιγμή οδεύει σε πλήρη αποτυχία, καθώς οι πρακτικές πολλών πλούσιων κρατών υπονομεύουν την ίδια τη σύμβαση - πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα επικράτησης των συμφερόντων των βρόμικων, ενεργειακά, βιομηχανιών, αναφέρουν τη σύνοδο «Άνθρακας και Κλιματική Αλλαγή», όπου οι εταιρικές χορηγίες των πιο ρυπογόνων βιομηχανιών του πλανήτη έχουν κατακλύσει τους χώρους συνεδριάσεων, ενώ η ίδια η προεδρία (Πολωνία) ευγνωμονεί τη βιομηχανία άνθρακα και σχιστολιθικού αερίου.

Θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις υπονομεύτηκαν μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας να μιμηθεί τον Καναδά, αθετώντας τις δεσμεύσεις της για περιορισμό των εκπομπών και τα σαφή μηνύματα εκ μέρους της Αυστραλίας πως δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά αυτήν τη διάσκεψη του ΟΗΕ.

Επιπλέον, "η 'επιτροπή χρηματοδοτήσεων' κάθε άλλο παρά συζήτησε για θέματα χρηματοδοτήσεων, ενώ εμπλοκή σημειώθηκε και στη δημιουργία διεθνούς μηχανισμού για τις 'απώλειες και ζημίες', καθώς εμπόδιο αποτέλεσαν ακόμη μια φορά τα ανεπτυγμένα κράτη. 

Πισωγυρίσματα έχουν σημειωθεί στους στόχους μείωσης των εκπομπών και στην υιοθέτηση μέτρων προσαρμογής πριν από το 2020. Τέλος, απουσιάζει ένας οδικός χάρτης για μια παγκόσμια και δίκαιη συμφωνία στο Παρίσι το 2015"...

No Response to " Οι πλούσιες χώρες υπονομεύουν... το κλίμα"