Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Η αντίθεση Δεξιάς και Αριστεράς

Posted on 8:41 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

 << Οι κοινωνίες μας έγιναν πιο άνισες 
και στα τρία πεδία κοινωνικών σχέσεων,
 τα οποία η κοινωνική τάξη, η φυλή και 
το φύλο προσδιορίζουν >>
 Από τον Θανάση Γιαλκέτση  

" Η διάκριση και η αντίθεση Δεξιάς και Αριστεράς διατηρούν ακόμα κάποιο νόημα ή μήπως έχουν χάσει κάθε λόγο ύπαρξης στις σύγχρονες πολύπλοκες κοινωνίες; Και αν θεωρήσουμε ότι αυτή η διάκριση είναι και σήμερα έγκυρη, ποια είναι τα κριτήρια πάνω στα οποία στηρίζεται; 

Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούσε ο Ιταλός φιλόσοφος Νορμπέρτο Μπόμπιο (1909-2004) με το βιβλίο του «Δεξιά και Αριστερά», που είχε κυκλοφορήσει και στη γλώσσα μας το 1995, από τις εκδόσεις «Πόλις». Η πρόσφατη επανέκδοση αυτού του σημαντικού έργου μάς δίνει το ερέθισμα να αναρωτηθούμε για άλλη μια φορά τι σημαίνει να είναι κάποιος αριστερός στις μέρες μας.

Tο ακόλουθο κείμενο της Νάντια Ουρμπινάτι, καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, είναι απόσπασμα της εισαγωγής που έγραψε για την ιταλική επανέκδοση του βιβλίου τού Μπόμπιο (Donzelli, 2009).

Αμφισβήτηση

" Οταν εκδόθηκε αυτό το βιβλίο, οι έννοιες της «Δεξιάς» και της «Αριστεράς» θεωρούνταν ξεπερασμένες. Ο Νορμπέρτο Μπόμπιο το έγραψε για να αμφισβητήσει αυτή τη γνώμη και να καταδείξει, με την απαράμιλλη μέθοδό του που συνδύαζε αναλυτική εξέταση των εννοιών και ιστορικές αναφορές, ότι αυτή η διάκριση ήταν, αντίθετα, όχι μόνον έγκυρη αλλά και απαραίτητη, ιδίως στις δημοκρατικές κοινωνίες...

" Ο Μπόμπιο καταδείκνυε με ισχυρά και σαφή επιχειρήματα ότι, ακόμη κι αν είναι ξεπερασμένες οι ακραίες και ριζοσπαστικές πτέρυγες, η Δεξιά και η Αριστερά παρέμεναν εντούτοις διακριτές και διαφορετικές σηματοδοτώντας μάλιστα «αντιτιθέμενα προγράμματα σε σχέση με πολλά προβλήματα», στα οποία η καθημερινή πολιτική καλούνταν να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις..."

´Όλο το κείμενο http://archive.efsyn.gr/?p=165158

No Response to "Η αντίθεση Δεξιάς και Αριστεράς"