Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Noam Chomsky: Πως λειτουργεί ο κόσμος

Posted on Φεβρουαρίου 17, 2014 by ΣΠΙΘΑΣ

" Παρ' όλο που οι ομιλίες και οι συνεντεύξεις που συγκενρώνονται σ'αυτό το βιβλίο έγιναν στη δεκαετία του 1990 ( ορισμένες ακόμη και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ) πιστεύω ότι θα διαπιστώσετε πως η πρόσληψη των πραγμάτων από τον Τσόμσκι είναι πολύ πιο εμβριθής από όσα ακούτε σήμερα στα ραδιόφωνα ή διαβάζεται στις εφημερίδες.

Οι αναλύσεις του είναι τόσο βαθιές και διορατικές, που μοιάζουν πιο σύγχρονες - και αναπάντεχες-  με το πέρασμα του χρόνου. Διαβάστε λίγες σελίδες και θα το διαπιστώσετε." 

Άρθουρ Νάιμαν

1) "Ελεύθερο εμπόριο"

" Το ελεύθερο  εμπόριο είναι καλό για τα Υπουργεία Οικονομίας και τα κύρια άρθρα των εφημερίδων, αλλά ουδείς παίρνει στα σοβαρά αυτές τις θεωρίες στον κόσμο των μεγάλων εταιρειών, ούτε και οι κυβερνήσεις.

..Οι κυβερνήσεις, των βιομηχανικών κοινωνιών, πληρώνουν με δημόσιο χρήμα την έρευνα και την ανάπτυξη και παρέχουν, κυρίως μέσω του στρατού, μια κρατικά εγγυημένη αγορά για την παραγωγή άχρηστων αντικειμένων. 

Αυτό το σύστημα δημόσιας επιδότησης και ιδιωτικού κέρδους αποκαλείται "ελεύθερη επιχείρηση" .


...'Επρεπε να αποκατασταθεί η παραδοσιακή δεξιά τάξη πραγμάτων, οι επιχειρήσεις να κυριαρχούν, οι εργαζόμενοι να είναι διαιρεμένοι και αδύναμοι και το βάρος της ανοικοδόμησης να πέσει εξ ολοκλήρου στους ώμους των εργατικών τάξεων και των φτωχών.

...Ο απροκάλυπτος στρατιωτικός έλεγχος δεν είναι πλέον αναγκαίος, καθώς διατίθενται νέοι μηχανισμοί υποταγής, επί παραδείγματι, οι έλεγχοι που ασκούνται μέσω του ΔΝΤ (το οποίο, όπως και η Παγκόσμια Τράπεζα, δανείζει στις φτωχές χώρες χρήματα που του παρέχουν κυρίως οι βιομηχανικές δυνάμεις). 

Ως αντάλλαγμα για τα δάνεια του, το ΔΝΤ επιβάλλει "φιλελευθεροποίση": μια οικονομία ανοιχτή στην ξένη διείσδυση και στον ξένο έλεγχο, απότομες περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τον γενικό πληθυσμό κ.ο.κ. 

- Αυτά τα μέτρα εδραιώνουν ακόμη περισσότερο την δύναμη των εισοδηματικά ανώτερων τάξεων και των ξένω επενδυτών ( "σταθερότητα")

και ενισχύουν την κλασική δομή του Τρίτου Κόσμου, που αποτελούνται από δύο στρώματα: τους πάμπλουτους ( και μια σχετικά ευημερούσα επαγγελματική τάξη που τους υπηρετεί ) και μια τεράστια μάζα φτωχών και βασανισμένων ανθρώπων" 


NOAM CHOMSKY
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ

Noam Chomsky: "How the World Works"