Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Μικρή ιστορία του μέλλοντος

Posted on 12:57 π.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

 Του Μάνου Στεφανίδη

Μια δράκα ανθρώπων, ακολουθούμενη από ένα μεγάλο πλήθος θυμωμένο όσο και ανήσυχο, θα επιχειρήσει συνειδητά να "προλάβει" την Ιστορία, να συμπορευτεί μαζί της αντί να την ακολουθεί λαχανιασμένα. 

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο κυρίως γιατί ξεβολεύει έναν ολόκληρο λαό από μιαν ηλίθια αλλά όχι ανεξήγητη παθητικότητα, από μιαν μοιρολατρία συστηματικά καλλιεργημένη χρόνια τώρα από εκείνη την ελίτ -πολιτική, κοινωνική, μιντιακή- που κάλυπτε την προκλητική ανεπάρκειά της αλλά και τον κανιβαλικό φαταουλισμό της πίσω από κλισέ τύπου «μαζί τα φάγαμε» (που δεν τα φάγαμε, τα έφαγαν), «φταίμε και πρέπει να πληρώσουμε», «η λιτότητα είναι μονόδρομος» κι άλλα τέτοια απλουστευτικά και μανιχαϊστικά. 
Απέναντι μάλιστα σε μια κατάσταση πολυσύνθετη, που ζητούσε πολυσύνθετες δράσεις και ερμηνείες. Ερμηνείες! 

Κυρίως αυτό δεν επιχείρησε το ancient regime. Ακολούθησε με την νοοτροπία του καλού μαθητή τις εισαγόμενες ερμηνείες που προωθούσαν άλλοι. Όπως ακριβώς συνέβαινε τον 19ο αιώνα π.Χ. με τη ζωγραφική σχολή του Μονάχου, που ζωγράφιζαν ελληνικά θέματα μέσα από γερμανική ρομαντική φόρμα. Δηλαδή έβλεπαν τον κόσμο μέσα από τις διόπτρες άλλων. 

Τότε ήταν λογικό, εφόσον προηγείται ο ακαδημαϊσμός για να έλθει -κάποιος ξερόλας δημοσιογράφος και κάποιοι αγράμματοι πολιτικοί θα έλεγαν να "επέλθει"- η avant-garde. 

Σήμερα δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική, πολιτική, καλλιτεχνική δράση χωρίς υποστηρικτική θεωρία... (Συνεχίζεται)

Πηγή:

No Response to " Μικρή ιστορία του μέλλοντος"