Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

COVID19 : Ας μην κομπάζουν στην εποχή του φόβου.

Posted on Απριλίου 08, 2020 by ΣΠΙΘΑΣ

Η ΝΔ πήρε τα μέτρα "νωρίς" σχετικά με άλλες χώρες κάτω από την πίεση του κόσμου, η οποία οφείλεται σε ορισμένες πολύ συγκεκριμένες παραμέτρους .*

Ο Π/Θ να σταθμίσει τα γεγονότα και να αντιληφθεί ότι χωρίς την κινητοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού κ' του κόσμου, όλα θα είχαν γίνει αργότερα. Αυτό θα στοίχιζε πολλά σε πολλούς.

*Ποιοί παράμετροι και λόγοι έκαναν την κυβέρνηση να πάρει τα μέτρα σχετικά έγκαιρα;

1) Η οικονομική άνεση που της παρείχε το μαξιλάρι των 37 δις ** που άφησε στα ταμεία του κράτους η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο βασικός λόγος ο οποίος της έδωσε την ευχέρεια να πάρει περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του COVID19, με σοβαρό οικονομικό κόστος, όπως το κλείσιμο σχολείων, καταστημάτων και εταιρειών. *37 δις

2) Η διαφορετικότητά μας σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ :

2α. Είμαστε η μοναδική χώρα όπου δεν έχει γίνει διαχωρισμός κράτους- εκκλησίας. Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή από τη στάση της εκκλησίας, η οποία επέμενε να τελεστούν κανονικά οι λειτουργίες αγνοώντας τον κίνδυνο από το συνωστισμό των πιστών της. Αντίθετα, η καθολική εκκλησία άμεσα απαγόρεψε την είσοδο των πιστών της στους ναούς.
Η αντίδραση της κοινωνίας και ιδιαίτερα των social media ήταν έντονη, βλέποντας το υπουργείο Παιδείας κ Θρησκευμάτων να παίρνει άλλα μέτρα για τα σχολεία ( να κλείσουν ) και αλλά μέτρα για τις εκκλησίες ( να μην κλείσουν ).

2β. Ο φόβος από το παραπάνω γεγονός ενεργοποίησε αλυσιδωτά τα ανθρώπινα αντανακλαστικά, αυτά της επιβίωσης και την ανάγκη για προφύλαξη από τον επερχόμενο θανατηφόρο ιό.

. Η επώδυνη νωπή μνήμη της υποβάθμισης του συστήματος υγείας, με σειρά μνημονίων δηλ.
μείωση επιδομάτων, σε ευπαθείς ομάδες, είσοδο σε νοσοκομεία με χαράτσι το 5ευρο, αύξηση φαρμάκων, κλείσιμο νοσοκομείων, ένας διαρκής διασυρμός του δημόσιου συστήματος υγείας. Η διαχείριση του ΕΣΥ απο ΝΔ/ΠΑΣΟΚ στα μνημονιακά χρόνια ήταν κάκιστη και διέλυσε βασικές δομές του ΕΣΥ.
Οι πληγές ακόμα νωπές, η μνήμη δεν τις είχε σβήσει και ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο συνωστισμού ασθενών στις ΜΕΘ πάνω από τα όρια αντοχής τους , σε ένα ασθενές σύστημα υγείας τρομοκράτησε τον κόσμο. Ο φόβος ενεργοποίησε.

Ποιος φόβος ;
2δ. Ο φόβος για το δημόσιο σύστημα υγείας που, αν και είχε γίνει "μάχη" προεκλογικά, όλοι ήξεραν ότι το ΕΣΥ δεν ήταν ισάξιο με αυτό της Ιταλίας, Αγγλίας κλπ , ενώ οι προθέσεις της ΝΔ για τα ΣΔΙΤ , που είχαν περάσει αβρόχοις ποσί, ενίσχυσε τις ανησυχίες.
Ο κόσμος "θυμήθηκε", το ένστικτο της επιβίωσης ξύπνησε, η κυβέρνηση βρέθηκε απροετοίμαστη, τρομοκρατήθηκε, δεν ήταν "θωρακισμένη" και το ήξερε. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί δεν αντέδρασαν άμεσα ούτε συντονισμένα.

"Σύρθηκαν" από τα γεγονότα, ενώ είχαν στην πλάτη τους την κακή διαχείριση στο θέμα των νησιών. (προσφυγικό).


3. Προς επίρωσση των παραπάνω, το πλέον δημοφιλές πρόσωπο 'τυχαίνει" να είναι ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος έχει σηκώσει στις πλάτες του την ανεπάρκεια του "επιτελικού κράτους" και ο οποίος δεν ανήκε ούτε στο επιτελικό κράτος ούτε στους εκλεγμένους της ΝΔ.

Μια κυβέρνηση που δήλωνε "είμαστε θωρακισμένοι" ενώ τα νοσοκομεία που είχαν διαλυθεί επί μνημονίων και οι ελλείψεις ήταν ακόμη εμφανείς τόσο στο νοσηλευτικό προσωπικό ( δεν έγιναν οι 4000 προσλήψεις που είχαν εξαγγελθεί από την προγούμενη κυβέρνηση του Συριζα) αλλά και στα βασικά είδη υγείας, ( μάσκες, γάντια, αντισηπτικά ), δεν είχε να επιδείξει κανένα στέλεχός της που να ανταποκρίθηκε επαρκώς στην κρίση της πανδημίας, πέραν του κου Τσιόδρα.

Ας μην κομπάζει, λοιπόν η ΝΔ , η οποία βρήκε +19.500 νοσηλευτικό προσωπικό από προσλήψεις μεταξύ 2015-19. Η διάθεση να μεγενθύνει γεγονότα και να οικοιοποιηθεί τα "καλά", σε σχέση με άλλες χώρες ,αποτελέσματα, δεν είναι της παρούσης.

Ας μην κομπάζει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ας μην ειρωνεύεται τις αντίθετες απόψεις, σαν να μην δέχεται καμία κριτική.

Να μην χρεώνει όλα τα αρνητικά στην ατομική ευθύνη και όλα τα θετικά στις δικές της ενέργειες.

Είμαστε στη μέση ενός πολέμου και χρειάζεται συλλογική ευθύνη στην πράξη. Η διαφάνεια που απαιτείται δεν είναι προς το παρόν ορατή, αφού καταργήθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και υπάρχουν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες για τη διασπάθιση 11 εκ ευρώ για διαφημίσεις οι οποίες, βάσει Συντάγματος, έπρεπε να είναι υποχρεωτικά δωρεάν από τα ΜΜΕ.

Ας μην κομπάζουμε, λοιπόν.