Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Πολιτική χρηματαγοράς

Posted on Δεκεμβρίου 19, 2010 by ΣΠΙΘΑΣ

Η πολιτική, μετά την Δανειακή Σύμβαση έχει ως βάση τους οικονομικούς και μόνο, δείκτες. Ασκείται με χρηματιστηριακούς όρους : την έκδοση ομολόγων και την πιστολητική ικανότητα του εκδότη (κράτος, εταιρεία, τράπεζα) το ύψος των επιτοκίων και τις αξιολογήσεις μεγάλων διεθνών χρηματιστηριακών οίκων.
...........


Είναι πλήρης η επικράτηση του οικονομικού επί του πολιτικού




Η κοινοβουλευτική δημοκρατία βασίζεται στην ύπαρξη και στην ανεξαρτησία τριών εξουσιών: Εκτελεστική (κυβέρνηση)- Νομοθετική (βουλή)- Δικαιοσύνη

Η μορφή που διαμορφώνει η σχέση των τριών βασικών στοιχείων που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους: Πολιτικού- Οικονομικού -Πολιτισμού, καθορίζει και το πολιτικό σύστημα, το πολίτευμα.

Η εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών:


"Με την παράγραφο 4 του πρώτου άρθρου του νόμου για τα νέα μέτρα, όπως ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, προβλέπονται τα εξής:


“Παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο και να υπογράφει κάθε μνημόνιο συνεργασίας, συμφωνία ή σύμβαση δανεισμού, διμερή ή πολυμερή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της προηγούμενης παραγράφου. Τα μνημόνια, οι συμφωνίες και οι συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου εισάγονται στη Βουλή για κύρωση”.

Χθες, μόλις μία ημέρα μετά την ψήφιση του νόμου από τη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία με την οποία η λέξη “κύρωση” απαλείφεται και αντικαθίσταται από την εξής φράση: “συζήτηση και ενημέρωση. Ισχύουν και εκτελούνται από της υπογραφής τους”.

Με την προσθήκη αυτή παύει πλέον να υπάρχει υποχρέωση κύρωσης από τη Βουλή των συμφωνιών και των συμβάσεων στις οποίες θα καταλήγουν οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα..."
............................

Αρκεί, άραγε, μια απλή εξουσιοδότηση στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, τέτοια ώστε να εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο και να υπογράφει δεσμευτικές συμφωνίες για την χώρα μας, ερήμην του κοινοβουλίου;