Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

«Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ»

Posted on Μαρτίου 14, 2012 by ΣΠΙΘΑΣ

- Έργο κριτικής στον καπιταλισμό

Η εμβληματική όπερα «Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία της πρωτοποριακής ομάδας Fura dels Baus και μια διεθνή διανομή τραγουδιστών, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής στις 15 και 17 Μαρτίου, από τη φημισμένη καταλανική ομάδα θεάτρου Fura dels Baus.

«Ο Κουρτ Βάιλ και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ έγραψαν την «Άνοδο και την πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ» για να προκαλέσουν, να σατιρίσουν την όπερα και να καταγγείλουν με μια παραβολή την κουρελιασμένη Δημοκρατία της Βαϊμάρης που ετοιμαζόταν να παραδοθεί στο ζόφο του Ναζισμού. Και τι θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο σήμερα από μια ιστορία απληστίας και αχρειότητας, ένα ανελέητο σχόλιο για τις εκτροπές του καπιταλισμού, για μια κοινωνία όπου η φτώχεια είναι ελάττωμα και αναπηρία;», εξηγούν οι συντελεστές, οι οποίοι επέλεξαν το έργο για την επικαιρότητά του.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβρη του 2010 στη Μαδρίτη, μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη απεργία στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας.

Παρουσιάστηκε στη Μόσχα των κοινωνικών ανισοτήτων και της ταραγμένης πολιτικής.

Και τώρα στην Αθήνα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης.

Τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών θα καλύπτουν τη σκηνή της αίθουσας «Αλεξάνδρα Τριάντη». «Πρόκειται για μια έρημο του πνεύματος, μια χωματερή όπου η κοινωνία αποβάλλει όλα της τα σκουπίδια ακόμα και τα ανθρώπινα». Από τα σκουπίδια ξετρυπώνουν φιγούρες παραμορφωμένες και οικείες πλέον σε όλους μας. Άλλωστε, σε όλο τον κόσμο οι χωματερές είναι η επικράτεια των εξαθλιωμένων, εκεί που όσοι δεν έχουν τίποτα προσπαθούν να ζήσουν από αυτά που πετάνε όσοι έχουν πολλά.

«Ο Μπρεχτ δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια καλύτερη μεταφορά για το τέλος του Καπιταλισμού», θεωρούν οι συντελεστές...