Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Οι κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαίου και η ευρωπαίκή κρίση

Posted on 11:38 μ.μ. by ΣΠΙΘΑΣ

Οι εκλογές της 6ης Μαϊου δίκαια θεωρούνται οι κρισιμότερες από την εποχή της κατάρρευσης της δικτατορίας. 

Οι γνωστές αδυναμίες στην Ε.Ε. , η κρίση που ξέσπασε στην ευρωζώνη και σε συνδυασμό με την διαχρονική ελληνική κρίση δημιουργούν ένα ασφυκτικό και εκρηκτικό πλαίσιο για την κοινωνία.

Η ευρωπαίκή κρίση. 

Αποτέλεσε μέρος της απορρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών και της κυριαρχίας των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, εις βάρος των λαών.  

- Το 1971 το 90%  του κεφαλαίου που που είχε σχέση με διεθνείς συναλλαγές ήταν συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία και περίπου το 10% ήταν κερδοσκοπικού τύπου.  

 - Σήμερα υπολογίζεται πως πάνω από το 95% αυτών των κεφαλαίων είναι αποκλειστικά κερδοσκοπικά και μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι συνδεδεμένο με την πραγματική οικονομία. 

- Ο καπιταλισμός δεν υπάρχει πια, τουλάχιστον με την έννοια της καθαρής οικονομίας της αγοράς.  Έχουμε  μια οικονομία που μοιράζεται ανάμεσα σε έναν πελώριο δημόσιο τομέα που αναλαμβάνει συνολικά το κόστος και τους κινδύνους και έναν πελώριο ιδιωτικό τομέα που είναι στα χέρια αυταρχικών οργανισμών.

Αυτοί οι οικονομικοί οργανισμοί και οι επενδυτές καθορίζουν την πολιτική των κρατών. Χωρίς να του δοθεί καμιά πραγματική νομική υπόσταση είναι σε θέση να επηρεάζουν την πολιτική των κρατών με την απειλή της απόσυρσης κεφαλαίων και με άλλους οικονομικούς χειρισμούς.


Η Microsoft και η Boeing  προέρχονται κατευθείαν από την πολιτική εξουσία, ενώ το Ιντερνετ επί τριάντα χρόνια, οι ιδέες,  οι καινοτομίες, τα χρήματα και τα συμβόλαια προέρχονταν από το δημόσιο.

Σύμφωνα με τον Τζον Μέιναρντ Κέινς οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ανορθόλογες. Στηρίζονται στην αγελαία συμπεριφορά, ενώ τα οικονομικά τους μοντέλα αλλάζουν σχεδόν κάθε χρόνο. 

Σήμερα κυριαρχεί η  πολιτική της χρηματαγοράς- Η ελληνική κρίση -

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, με βαθιές αδυναμίες και τις νοσηρές του παθογένειες εμπόδισε στην δημιουργία ενός σύγρονου κράτους. 

" Οι αιτίες της παρακμής της σύγχρονης Ελλάδας"  Π. Κονδύλης


Τα δύο μεγάλα κόμματα απλά αλληλοδιαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία και κατάφεραν να  "δελεάζουν" τα μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, να τα αποκοιμίζουν, ενώ ταυτόχρονα αποκόμιζαν τα κομματικά τους ( και όχι μόνο ) ωφέλη, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Αλλά.."Το τσαλάκωμα του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. , ήρθε από την λάθος πλευρά"

Τώρα πριν τις εκλογές " Μονομαχούν πριν ξανασυνεταιριστούν"


- Έχουν τεράστιες ευθύνες, απέτυχαν και πρέπει να τεθούν οριστικά στο περιθώριο. 


Εκλογές

Αν οι εκλογές θεωρούνται κρίσιμες, τότε οι επόμενες ημέρες, όμως,  από την διεξαγωγή των εκλογών,  είναι ακόμη κρισιμότερες.

..." Παρακολουθώντας από μακριά τον προεκλογικό αγώνα, έχω να παρατηρήσω ότι οι πολιτικοί δεν έχουν βάλει μυαλό. Το θέμα δεν είναι πια ποιος φταίει, διότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτικών έχει σοβαρότατες ευθύνες. Το μέγα ζήτημα είναι η επόμενη μέρα, για την οποία δεν έχει κανείς πρόγραμμα. " 

Τίποτα δεν εγγυάται το μέλλον της κοινωνίας

 εκτός από την επαγρύπνηση του κόσμου και των πολιτών. 

 

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξυπερετούν συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα, χειραγωγούν με την μέθοδο " της συναίνεσης". Οι άνθρωποι πρέπει να πληροφορούνται, να έχουν λαϊκή εκπαίδευση, αντίθετα με τα μέσα ενημέρωσης, το σχολείο ή την κυρίαρχη πνευματική κουλτούρα.

 

 Η αριστερά εντός μου

Λαϊκή πίεση για δημοκρατία, θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία έκφρασης γνώμης. Μια ευκαιρία  για την αριστερά,  μια αριστερά του "είναι" και όχι του "φαίνεσθαι". 

 


5 Response to "Οι κρίσιμες εκλογές της 6ης Μαίου και η ευρωπαίκή κρίση"

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Σε τούτο το κείμενο δεν μπορώ να διαφωνήσω, σίγουρα. Κι αυτό με κάνει να απορώ: εσύ είσαι σε λάθος κόμμα ή εγώ σκέφτομαι να στηρίξω λάθος κόμμα;

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Δεν σε πιστεύω, Δείμο, ότι θα στηρίξεις λάθος κόμμα.

Οι απόψεις που γράφω πιο πάνω και σε βρίσκουν σύμφωνο, άλλωστε, δεν είναι της στιγμής και το ξέρεις. Είναι από τότε που πρωτοφήφισα :))

Έχουμε παρελθόν, αλλά μην ξενχάς και το μέλλον που είναι μπροστά μας και είναι πολύ δύσκολο.

υ.γ.
...όχι αριστερόμετρα με μένα, Δείμο :))

.
gravatar
ο δείμος του πολίτη Says....

Εγώ αριστερόμετρο; Ποτέ... Εξάλλου, όλοι είμαστε αριστεροί πλην της Αλέκας :)

.
gravatar
Hades Says....

"Το μέγα ζήτημα είναι η επόμενη μέρα, για την οποία δεν έχει κανείς πρόγραμμα"

Επιτέλους! Νόμιζα ότι μόνο εγώ το υποστήριζα αυτό. Κυριολεκτικά δεν υπάρχει ούτε ένα πρόγραμμα όμως. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το ΚΚΕ που μόλις άρχισε να φαίνεσται στα σενάρια ότι ενδε΄χεται να κληθεί να κάνει κάτι έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ενδιαφέρει μόνο η αντιπολίτευση. Το υποτιθέμενο και πιο επαναστατικό κόμμα δεν θέλει καμία σχέση με εφαρμογή προγράμματος.

Η Αριστερά νομίζω ότι έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της ότι πολύ ευχαρίστως θα χάσει και αυτό το τραίνο. Η πλάκα είναι ότι μόνο ο Τσίπρας δείχνει να προσπαθεί να το παίξει ενωτικός, αλλά κι αυτός επί της ουσίας εκ του ασφαλούς μιλάει. Μηδέν στο πηλίκον. Έχω την αίσθηση ότι οι μόνοι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισημότητα της όλης καταστάσεως είναι οι πολιτικοί. Σχεδόν όλοι τους. Μέχρι και οι δημοσιογράφουι φαίνονται να έχουν κατανοήσει 5 πραγματάκια.

Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος.
Και πιστεύω ότι ακόμη κι αν τ'αφήσουμε ημιθανή τα δύο μεγάλα κόμματα, τα υπόλοιπα θα κάνουν τα πάντα για να τα αναστήσουν στο τέλος-τέλος. Θα δείξει. Το εφιάλτη δεν τον γλιτώνουμε πάντως, μα έτσι, μα γιουβέτσι.

.
gravatar
ΣΠΙΘΑΣ Says....

Δείμο, δεν εξισώνω τα πάντα, απλώς θέλω να είμαι φειδωλός στις λέξεις( και στο διαδίκτυο,) λόγω χρόνου, όπως έχω πει.

Για θυμήσου το 2007, το 2009 ;
Ποιός πίστευε ότι μετά τις πυρκαγιές θα έβγαινε Ν.Δ;

Το 2009 , γιατί βγήκε ΠΑΣΟΚ;
Τι αντιπολίτευση είχε κάνει;

Απλώς ήθελε να φύγει ο Καραμανλής.

Τέλος πάντων, μου βγαίνει μια λιτότητα στα λόγια και στα γραπτά, τελευταίως, αλλά μ'αρέσει:))


@ Hades

Συμφωνώ, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, Το λιθαράκι μας, θα το βάλουμε, όμως.
Δεν δίνω νομιμοποίηση σε ένα σύστημα που μας καταστρέφει.

Αυτό μας έλειπε.