Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι λάθος επιλογές οδηγούν την ΔΗΜΑΡ σε αδιέξοδο.

Posted on Σεπτεμβρίου 16, 2012 by ΣΠΙΘΑΣ

- " Τα μέτρα είναι αναγκαία" -  
- "Δεν υπάρχει άλλος δρόμος"


<< Η θέση πως υπάρχει κάτι που δεν κρίνεται ποτέ 
είναι χαρακτηριστική του ολοκληρωτισµού>>

 

 ΕΘΝΟΣ
«E» 15/9

ΔΗΜΑΡ : Τέσσερις τάσεις δοκιμάζουν την ενότητα του κόμματος

Το επώδυνο πακέτο των 11,5 δις. ευρώ δημιουργεί αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ που παρατηρεί με αμηχανία τις εξελίξεις. 

Το επώδυνο πακέτο των 11,5 δις. ευρώ δημιουργεί αναταράξεις στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ που παρατηρεί με αμηχανία τις εξελίξεις. Οι πρωτοβουλίες του Φ. Κουβέλη που έθεσε βέτο στην «εφεδρεία» και στις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και η τελευταία παρέμβασή του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη «ρήτρα ισοδυνάμων» και την ανακεφαλαιοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, έστελνε μήνυμα και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι αρκετά σημεία της προγραμματικής συμφωνίας έχουν ξεπεραστεί από τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε με τις διαπραγματεύσεις αλλά το κόμμα θα προσπαθήσει να σώσει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μείνει η χώρα στο ευρώ και να μην πληγούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
 
Οχι όλα σε ένα άρθρο
 
Τόσο όμως στο εσωτερικό του κόμματος όσο και στην κοινοβουλευτική ομάδα το μέγεθος των μέτρων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις που θα δοκιμάσουν την ενότητα της ΔΗΜΑΡ στο άμεσο μέλλον. Το κόμμα του Φ. Κουβέλη θα επιδιώξει να μην κατατεθούν όλα τα μέτρα σε ένα άρθρο προκειμένου να εκτονωθούν αντιδράσεις βουλευτών σε επιμέρους θέματα. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι βουλευτές έχουν εκφράσει διαφωνίες και ενστάσεις για το πακέτο των μέτρων αλλά διαφοροποιείται η ένταση της διαφωνίας τους.

Στην «κόκκινη ζώνη» των αντιρρήσεων με σημαντικές πιθανότητες να μην ψηφίσουν τα μέτρα βρίσκονται οι βουλευτές Οδ. Βουδούρης και Γ. Μιχελογιαννάκης. Αρχικά οι περιπτώσεις των δύο βουλευτών διαχωρίζονταν.

Ο Οδ. Βουδούρης εξέφραζε την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ έπρεπε να μείνει εκτός κυβέρνησης και φλερτάρει με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν την «απειλή πτώχευσης» της χώρας έναντι των δανειστών.

Ο κ. Μιχελογιαννάκης έχει προτάξει το θέμα της προγραμματικής συμφωνίας και σε κάθε ευκαιρία απειλεί ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση.

Εσχάτως οι δύο βουλευτές βρίσκονται σε επαφή και με τα μέλη της Ε.Ε. που έχουν διαφωνήσει με την ηγεσία του κόμματος (Αν. Νεφελούδης, Β. Ζορκάδης κ.ά.) και ζητούν την σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής προκειμένου να επανακαθοριστεί η πολιτική της ΔΗΜΑΡ. Στο εσωκομματικό πεδίο οι διαφωνούντες με την πολιτική της ηγεσίας επιδιώκουν να συστήσουν την «αριστερή» πτέρυγα του κόμματος, διαφοροποιώντας τη στάση τους από την ηγεσία του κόμματος, εντός των ορίων της ΔΗΜΑΡ.
 
Οι σκληροί προεδρικοί

Στην «πορτοκαλί ζώνη» βρίσκονται βουλευτές που έχουν έντονες διαφωνίες σε επιμέρους θέματα με την κυβερνητική πολιτική αλλά δεν θεωρείται πιθανό να καταψηφίσουν τα μέτρα στο σύνολό τους.

Μεταξύ των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία είναι ο βουλευτής Μαγνησίας Π. Μουτσινάς και ο βουλευτής Εύβοιας Δ. Αναγνωστάκης. Και οι δύο έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους με την πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και τονίζουν την ανάγκη «προστασίας» της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τέσσερις βουλευτές βρίσκονται στην «κίτρινη ζώνη» εκφράζοντας τις διαφωνίες και τις ανησυχίες τους σχετικά με το επώδυνο πακέτο των 11,5 δις. ευρώ και παράλληλα ξεκαθαρίζουν πως αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ, οπότε θα σεβαστούν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Στην ομάδα αυτή ανήκουν οι κ.κ. Θ. Ψύρρας, Γ. Πανούσης, Νίκη Φούντα και Μ. Ρεπούση.

Τέλος, είναι η ομάδα των «σκληρών» προεδρικών που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Φ. Κουβέλη. Υποστηρίζουν ότι το κόμμα και ο πρόεδρος πρέπει να κάνουν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ γιατί ο δρόμος της δραχμής οδηγεί σε χάος και αδιέξοδο.

Στην ομάδα των «προεδρικών» ανήκουν ο βουλευτής επικρατείας Σ. Λυκούδης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Ν. Τσούκαλης και Β. Οικονόμου, και οι Γρ. Ψαριανός, Γ. Κυρίτσης, Κ. Μάρκου. Μ. Γιαννακάκη και Αικ. Ξυροτύρη. 

Οσοι γνωρίζουν καλά τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς δεν αποκλείουν και εκπλήξεις λίγο πριν από την ψηφοφορία.

Νίκος Β. Τσίτσας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63712078